Spitalele regionale și bistrițenii: Ioan Turc anunță investiția de la Cluj-Napoca, Gabriel Lazany vede un anume proiect în acest sens!

Una din problemele sistemului național de sănătate este lipsa unor spitale regionale care să acopere din punctul de vedere al serviciilor medicale o infrastructură modernă și mai ales eficace.

Problema acestor instituții a fost ridicată de guvernarea PSD, însă nu a fost definitivată. Actualul guvern a preluat aceste proiecte și, se pare că, le continuă, ceea ce nu este deloc rău. Poate că este într-adevăr un semn de normalitate în a continua anumite proiecte benefice pentru populație, indiferent de punctul politic de plecare sau finalizare.

Ioan Turc, președintele PNL BN și candidat la fotoliul de primar al Bistriței, a făcut un anunț în ceea ce privește finanțarea acestor proiecte de infrastructură medicală națională. Liberalul susține, chiar dacă într-un moment pur electoral, că a fost aprobată finanțarea, de către Comisia Europeană, evident din fonduri UE, pentru construirea spitalului regional de la Cluj-Napoca.

„Pentru Spitalul Regional din Cluj, Comisia Europeană a aprobat finanțarea din fonduri UE cu 47 de milioane de euro. Este vorba despre primul din cele trei spitale regionale promise de guvernele succesive ale PSD încă din 2014 și amânate an de an. Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși). Este una dintre cele mai mari şi mai importante investiţii din zona de vest a ţării, investiţie realizată din fonduri europene”, spune Turc într-o postare pe facebook.

De la teorie la practică, însă, există o zonă fragilă, cea a profesionalismului, în special în ceea ce privește sistemul medical românesc și serviciile prestate aici. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, recunoscut pentru viziunile și proiectele sale, majoritatea puse deja în aplicare, are o percepție proprie despre construirea acestor spitale regionale, evident în contextul epidemiologic actual, dar și viitor:

„Toate epidemiile, toate pandemiile au avut ciclul lor. Unele au ținut un an, alte doi, altele poate zece ani. Și asta se va termina, însă nu știm când, iar noi nu vrem să ne pregătim să trecem cu bine de perioada asta. Facem trei spitale regionale. Ok, dar s-a uitat cineva pe proiecte? SF-urile au fost făcute acum un an de zile. Acum un an de zile era altă situație, acum e altceva: normele arhitecturale trebuie să se schimbe. Oare s-a gândit cineva la asta? Hai să facem alte norme de proiectare pe săntate! Să angajeze guvernul doi arhitecți cu capul mare și să vedem ce s-a întâmplat, ce avem nevoie... Ne trebuie circuite separate, zone curate pentru personal, zone murdare pentru deșeuri... Saloane individuale... Aer condiționat nu avem voie, hai să vedem cum rezolvăm această problemă, cu circuite de aer, cu ventilație, cum facem una, cum facem cealaltă? Sunt soluții pentru toate problemele, dar trebuie gândite de acum! Dacă facem trei spitale regionale și băgăm bani în ele, dar vine Covid – 2023 și noi suntem la fel ca înainte de Covid-19, atunci nu am făcut absolut nimic! Revenim la scenariile de acum, când scoatem din schemă spitalele de urgență și iar lăsăm bolnavii cronici pe drumuri. Apoi iar vine vreun ministru, ca domnul Costache, să spună că suntem favorizați de faptul că avem spitalele ca niște cotețe, împrăștiate peste tot, și se pot izola pacienții. Nu! Putem avea spitale unde să putem trata mai bine ca în Germania, dar trebuie doar să vrem!”, a precizat Gabriel Lazany într-un interviu ProBN TV și stiridebistrita.ro.

Adauga comentariu