Soț și soție, vă declar bugetați! Cinci cupluri bistrițene „de vârf” ce trăiesc din „mila” statului

Într-o febrilă luptă a supraviețuirii zilnice, în care ziua de salariu este pe cât de așteptată pe atât de tristă, marii câștigători ai loteriei stabilității se numesc, pe scurt, bugetari. Pe cât de greu se obține un post bunicel în domeniu privat, cu negocieri salariale deloc ușoare, pe atât de dificilă este păstrarea lui, în condiții de piață liberă și totalitarism patronal. Absolut nimic nu-ți poate garanta poziția obținută și nivelul salarial în domeniul privat, cu atât mai mult în actualele condiții fiscale. Dar...

Există și bistrițeni fericiți! Mai ales dacă într-un cuplu soț-soție ambii lucrează la stat. Statul (ca instituție) oferă stabilitate, pachete salariale frumușele, iar dacă poziția ocupată este și una de vârf, inclusiv o poziție socială favorizantă.

Un astfel de cuplu bugetat 100% din visteria statului este Radu și Voichița Moldovan (foto). El, președinte de partid aflat la guvernare și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Nu a fost născut bugetar, până la intrarea în politică s-a zbătut în apele sistemului privat. Ca și venituri raportate la anul 2016, Radu Moldovan a încasat aproape 61.000 lei, ceea ce înseamnă o medie de 5.000 lei lunar. Ea, Voichița Moldovan, auditor extern și șef serviciu în cadrul Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud, l-a depășit financiar pe soț, aceasta încasând drepturi salariale de peste 85.000 lei, adică peste 7.000 lei lunar. Mai dețin împreună două autoturisme, o casă în Bistrița și o cabană la Colibița, peste 2.300 mp de teren în Bistrița și un mizilic de 455 mp teren în Colibița. Ca orice familie care se respectă, Radu și Voichița au și datorii în bănci, cu diferite termene scadente, în valoare de peste 100.000 de euro.

La același nivel rarefiat al înălțimii unui demnitar se află și familia Ovidiu și Ileana Frenț. Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, se poate lăuda cu un salariu de aproape 80.000 de lei, bani care intră anual în cele două imobile din Bistrița ale familiei. La capitolul venituri, doamna Ileana Frenț – șef birou trezorerie în cadrul Finanțelor bistrițene – contribuie cu 70.000 de lei pe an. Familia Frenț mai are în dotare și un autoturism din 2010. Ovidiu și Ileana sunt oameni săritori care-și ajută semenii la nevoie, având declarate la sfârșitul anului 2016 două împrumuturi acordate unor persoane fizice. Prefectul de BN este și un jucător la Bursa de Valori București unde are acțiuni în valoare de aproximativ 500.000 de lei.

Despre familia Ovidiu și Ligia Crețu am mai vorbit aici. Totuși, ne simțim obligați să reamintim, pe scurt, veniturile din 2016 ale familiei. Domnul primar al municipiului Bistrița încasa lunar infima sumă de 4.000 de lei, pe când doamna soția, medic la o școală din oraș și proprietară a unui cabinet privat de medicina muncii, aducea în casă frumușica sumă de 12.500 lei lunar, marea majoritate venind în urma contractelor pe care le are cabinetul cu diferite instituții de stat, deci tot de la buget. Situația ingrată în care se afla primarul orașului, cea de întreținut, s-a modificat între timp, Ovidiu Crețu aporbându-și singur un salariu de peste 13.000 lei lunar, așa, pocnind din degete, să fie el deasupra în familie. Financiar.

Familia Ioan-Nuțu și Camelia Tabără sunt un alt cuplu bugetar de excepție. Directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, domnul Ioan-Nuțu Tabără, a realizat în 2016 venituri de peste 42.000 de lei, iar inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, doamna consilier local Camelia Tabără, nu mai puțin de 74.000 lei, un total de peste un miliard de lei vechi de familie. Aceștia mai dețin două apartamente în Bistrița, un teren agricol în Sigmir, un autoturism și un credit în valoare de 25.000 de euro.

Cea mai echilibrată familie sus-pusă din județ pare a fi cea formată din Camelia-Aurora și Mihai-Ovidiu Lupșa. Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Mihai-Ovidiu Lupșa, are înregistrat în declarația de avere aferentă anului 2016 (pe când era doar adjunct) un venit anual de aproape 70.000 de lei, la fel ca și soția Camelia-Aurora – șef serviciu inspecție fiscală din cadrul Finanțelor bistrițene. Aceștia mai dețin fiecare câte un autoturism, o casă în Unirea și peste 2.000 mp de terenuri în Unirea și Viișoara.

Acestea sunt doar câteva din cuplurile bugetare ale județului, în sistem figurând mult mai multe familii care trăiesc din „mila” statului român, milă extrasă din buzunarele celorlalți contribuabili. Să fie oare o simplă coincidență faptul că aproape toți cei cu funcții înalte își au jumătățile pe funcții relativ asemănătoare?!

 

foto: facebook/emil_radu_moldovan

Comentarii

sabina

12.03.2018 12:39

si directoarea de la AJOFM si sotul ei de la AFIR Bistrita!!!!! liberali convinsi domnule!!!

Adauga comentariu