SJU a achiziționat mănuși chirurgicale cu prețuri de până la 7 ori mai mici! O spune Curtea de Conturi în raportul privind achizițiile din perioada stării de urgență. Spitalele din Bistrița și Beclean, date ca exemple de bune practici

Curtea de Conturi a publicat raportul privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, raport întocmit în urma controalelor efectuate în mai multe instituții publice din țară.

Raportul, care conține peste 160 de pagini, conține diferite constatări ale inspectorilor cu privire la verificarea cheltuielilor în domeniul asistenței medicale. Printre acestea se numără și S.C. Romwine&Cofee SRL, firma care a „reușit” să dea peste cap întreaga distribuție a materialelor dedicate prevenirii și protecției față de noul coronavirus.

Bistrița-Năsăud se regăsește la capitolul „exemple de bune practici”, fiind vorba de spitalele din Bistrița și Beclean. În cazul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Curtea de conturi a constatat că au fost achiziționate produse la prețuri mult mai mici decât cele practicate de CN UNIFARM SA, astfel: de 7 ori mai mici la mănuși chirurgicale sterile nepudrate, de 4 ori mai mici la măști KN95 sau de 2-3 ori mai mici la combinezoane. De asemenea, este de menționat și faptul că datorită calității necorespunzătoare a produsului Masca de protecție FFp2, KN 95 DaddyBaby livrată de CN UNIFARMSA către Spitalul Județean de Urgență Bistrița, comisia de recepție calitativă a materialelor sanitare a recomandat respingerea măștilor livrate și, pe cale de consecință, entitatea a returnat măștile în cauză, solicitând înlocuirea acestora cu produse care să corespundă normelor și cerințelor medicale.

În cazul Spitalului Orășenesc Beclean, Curtea de Conturi a constatat că s-a achitat din bugetul local prestări servicii constând în cazarea personalului medical care își desfășoară activitatea la Spitalul Orășenesc Beclean la prețul de piață (130 lei/zi/persoană), acesta situându-se sub cel decontat de către Ministerul Sănătății prin DSP Bistrița-Năsăud (230 lei/zi/persoană); astfel a redus cu 44% plățile efectuate din bugetul local cu cazarea medicilor care au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 față de plățile cu cazarea persoanelor carantinate suportate din bugetul de stat.

 

 

 

Adauga comentariu