SINTEZĂ- PRIMARII BISTRIȚEI : De la Corneliu Mureșan vs Andrei Weingartner la Ioan Turc.

 Din ianuarie 1990 și până în 22 octombrie 2020, municipiul Bistrița a avut un număr de 5 primari. Ioan Turc este al treilea edil ce provine din dreapta eșicherului politic și al șaselea primar ales prin vot democratic în acești 30 de ani de pluripartitism.

Din 10 ianuarie 1990 și până joi, 22 octombrie 2020, pe scaunul de primar al Bistriței au stat 5 politicieni: Florin Chereji, Marian Toniuc, Pavel Popescu, Vasile Moldovan și Ovidiu Teodor Crețu.

Numărul 6 este Ioan Turc, primul liberal ce ajunge primar al Bistriței...

 

Orașul Bistrița, unul din burgurile vechi ale Transilvaniei a avut de-a lungul timpului foarte mulți edili, în marea lor parte provenind din rândurile sașilor, etnici care acum, din păcate, au devenit doar o amintire a unpr timpuri demult apuse.

Dacă în perioda interbelică, adică după Unirea din 1918 și până în octombrie 1944, pe scaunul de primar al Bistriței a stat un singur român: Corneliu Mureșanu, iar asta între anii 1934-1937, pe 13 octombrie 1944, primar interimar al Bistriței și prefect era numit de noile autorități controlate de sovietici  un ziarist: Ioan Costan, fost redactor șef și director al SAPTAMÂNII, iar ca viceprimar Victor Molnar.

Începea perioada celor două republici, dacă le putem spune așa: Prima Republică condusă de Gheorghe Gheorghiu Dej, până în 1965 și a doua Republică, Socialistă, a lui Nicolae Ceaușescu, 1965-1989. Cel mai cunoscut edil  din perioada ceaușistă este Andrei Weingartner, fost primar al municipiului Bistriţa în perioada 1971-1985. Acesta, a fost unul dintre cei mai apreciaţi primari din perioada respectivă, iar cei mai în varstă şi-l amintesc cu nostalgie şi regretă Bistriţa de atunci, considerat unul dintre cele mai curate şi pline de verdeaţă oraşe din România.

În Decembrie 1989, primar era Simion Lupșan , iar viceprimari erau Gheorghe Șanta și Pavel Lorințiu.

                                        IANUARIE 1990-OCTOMBRIE 2020

După 22 Decembrie 1989 și instalarea noii Puteri conduse de Ion Iliescu, pe data de 10 ianuarie 1990, Florin Chereji se instala ca și primul edil al noii ere ce bătea la ușa istoriei. Iată ce spune Florin Chereji despre acea perioadă: ” Mi s-a spus că, în data de 23 decembrie, la Primăria Bistriţa s-a primit un telefon de la Virgil Măgureanu care îl căuta pe Gheorghe Şanta. Oare de ce îl căuta? În 22 Decembrie 1989, fiind şef de secţie m-am întors în fabrică şi în 23 decembrie am făcut o spovedanie înaintea oamenilor şi le-am spus toate abuzurile pe care le-am făcut, toate relele pe care le-am ştiut făcute faţă de ei şi le-am cerut să-mi spună dacă mai merit să mai fiu şeful lor de secţie. Am rămas singurul şef fiindcă am fost sincer şi nu am făcut chiar atâtea rele. Nu are importanţă! În data de 10 ianuarie 1990, eram la fabrică şi a venit Ioan Blaga care m-a căutat şi mi-a spus: Florine, trebuie să vii la Primărie şi să accepţi să fii primar pentru că altfel se fac mari presiuni ca să fie Şanta primarul Bistriţei! Aşa am ajuns eu primar fiindcă iniţial m-am întors la fabrică să-mi văd de meseria mea”, a relatat Florin Chereji. El a recunoscut faptul  că a acceptat funcţia fără să se consulte cu familia. „Sub imboldul acestei informaţii am luat decizia să accept funcţia de primar. V-am spus toate acestea ca să vedeţi că era un grup pregătit să preia puterea în ţară şi a profitat de mişcarea revoluţionară declanşată în România”, a mai povestit Florin Chereji.

De la Florin Chereji la Marian Toniuc și Pavel Popescu : 1992-2000

Primele alegeri locale, din România, după Revoluția din decembrie 1989, au avut loc în 9 februarie 1992 (primul tur de scrutin) și 23 februarie 1992 (al doilea tur de scrutin), fiind, totodată, primele alegeri locale libere după mai bine de jumătate de secol (din 1937). Alegerile locale din 1992 au fost considerate o etapă importantă pentru democratizarea țării după Revoluția din 1989.

În acest context, Partidul Ecologist din România îl propunea ca edil pentru Bistrița pe Marian Toniuc. Va administra Bistrița în perioada 1992-1996. Cunoscut ca un primar a cărui ușa era veșnic deschisă cetățenilor, fostul edil-șef a reușit să-și mențină în cei patru ani de mandat simpatia bistrițenilor. Marian Toniuc a fost primarul care a început  reabilitarea iluminatului public din oraș. A fost primul primar care a promovat un Plan Urbanistic General al orașului. Fostul primar locuiește și în prezent într-un apartament modest situat în apropierea gării.

În vara lui 1996, noua forță politică de centru dreapta, Convenția Democrată din România și, care reunea sub aceiași umbrelă PNȚCD, PNL, PD, propunea la funcția de primar pe țărănistul Pavel Popescu și, care îl va învinge pe Marian Toniuc, trecut la PDSR, în cel de-al doilea tur de scrutin: 54,01 – 45, 98%.

Pavel Popescu, țărănist autentic, va administra Bistrița între 1996 și 2000. El rămâne cunoscut drept edilul care a început pavelarea Bistriței. Pavel Popescu este inginer și activează în domeniul privat.

Vasile Moldovan: 2 mandate- 2000-2008

În vara anului 2000, au loc noi alegeri locale, tot în două tururi de scrutin, alegeri care vor fi câștigate de reprezentantul Partidului Democrat, Vasile Moldovan. El îl va învinge în turul al doilea de scrutin pe același Marian Toniuc, candidat acum din partea defunctei Alianțe pentru România, scorul fiind de 62,56 la 37,43%.

Iată ce spune Vasile Moldovan despre madatele sale: ”Ceea ce s-a lucrat în infrastructură a rămas. Chiar dacă au fost unele discuţii legate de finanţarea acestor lucrări, cred că cetăţenul, atunci când simte că relaţia cu el e alta, infastructura, drumuri trotuare, zone de agrement, cei care au simţit o schimbare în această perioadă, sunt convins că nu au uitat. Eu cred că am reuşit, ca prin conducerea administraţiei locale, să fie percepută o altfel de relaţie. O relaţie în care trebuie să ne respectăm fiecare. Apoi, în ultimul mandat a fost momentul în care am intrat în Uniunea Europeană. Au fost pregătite multe asemenea proiecte pe care le-am pregătit în forma unor studii şi care pe urmă au fost realizate pe fonduri europene. Sigur, evenimentul produs în 2008, un eveniment nefericit, a întrerupt continuarea acestor lucrări de către mine, dar s-au continuat din moment de aceste demersuri au fost pregătite. Anul 2007 a fost anul integrării în structurile europene. Finanţarea din 2007, până când a fost pregătită toată legislaţia specifică, s-a ajuns ca abia în anul 2009 să se vadă efectul unor asemenea lucrări”.

2008-2020: Ovidiu Teodor Crețu- PSD

2008 este anul când vorbim de o primă modificare a opțiunii politice a bistrițenilor, aceștia preferând un politician de stânga în dauna unui politician de dreapta. Bătălia electorală s-a dat tot în două tururi de scrutin, fiind și anul în care candida, pentru prima dată și Ioan Turc. El va obține 21,70% din voturile bistriețenilor, iar în turul 2 de scrutin vor intra Vasile Moldovan, PDL, 36,09% vs Ovidiu Teodor Crețu, PSD, 27,08%.

Așadar, în prima fază, Vasile Moldovan era considerat aproape câștigător, însă toatel calculele politico-electorale  urmau să fie date peste cap de fatidica dată de 11 iunie, atunci când ”marele foc” va arde Biserica Evanghelică. Astfel, în turul 2, locurile erau inversate, iar Ovidiu Crețu câștiga fotoliul de primar, ales fiind de 12.702 bistrițeni – 54,75%, Vasile Moldovan pierzând cel de-al treilea mandat cu peste 10.000 de voturi obținute, adică 45,24%.

Ce spune Ovidiu Crețu despre cei 12 ani  ca primar?

Cele 3 mandate de primar al Bistriței ale lui Ovidiu Teodor Crețu sunt destul de contestate, mai ales acest ultim mandat care se încheie astăzi, joi, 22 octombrie 2020. Lui Crețu i s-au adus multe acuzații, inclusiv acelea că s-ar fi lăsat ”încălecat” de unii din directorii din primăria Bistrița.

Cu toate acestea, deja fostul primar al Bistriței spune următoarele despre mandatele sale la AS TV: ”Tot ce am realizat, am realizat pentru a europeniza orașul. Eu am vorbit când am venit la Primăria Bistrița despre Bistrița Europeană și asta am încercat să fac. Pare că reabilitarea termică a blocurilor nu e un lucru extraordinar de spectaculos, dar aici suntem campioni naționali și din acest punct de vedere sunt foarte mândru. Noi am reabilitat toate parcurile și am creat altele în plus. La Casa Albă era un maidan cu noroi și bălți, acolo e un parc frumos. Acum se fac parcuri în Viișoara, Slătinița și Ghinda. Am modernizat străzile din Bistrița. Nu am fost eligibili pe niciun proiect european până acum doi ani și le-am făcut din banii noștri. Sunt puține orașe din România care să fi asfaltat 50 de străzi de pământ pentru că nici nu au”. El a mai vorbit despre modernizarea școlilor din oraș, dar susține că cel mai frumos proiect este cel al pasajelor: ” Proiectul cel mai frumos este al pasajelor. Am rezolvat și câteva piațete, Piața Dominicană și Piețișorul fiind cele care l-au impresionat pe primarul din Zielona Gora – Polonia. Sunt foarte mulțumit și de cele 5 fântâni arteziene prin acest proiect, dar, din păcate, materialele care există pe piață nu sunt cele rezistente și scumpe, dar le-au refăcut”.

Legat de părtia de schi din Dealul Cocoșului, el a recunoscut totuși, cumva, eșecul acestei investiții: ”.Legat de pârtia de schi, am avut ghinion cu un proiectant slab care nu a știut să proiecteze. Dacă aveam un proiectant ca lumea pârtia era funcțională. Ne mai trebuie câteva elemente. El a pus trei tunuri de zăpadă, noi am forțat pentru patru, dar acum constatăm că ne trebuie 8 sau 10. Mai este nevoie de investiții”.

 

Ioan Turc a fost ales primar al Bistriței pe 27 septembrie 2020. Potrivit rezultatelor oficiale date publicității de Biroul Electoral Municipal, el a obținut 11.949 de voturi, ceea ce echivalează cu 41,84% din totalul voturilor valabil exprimate. Este primul primar liberal al urbei.

Primul său mandat 2020-2024, începe chiar astăzi, la ora 14.00, el urmând să se scrie în acești 4 ani.

Cum va arăta el, ce va face Ioan Turc pentru bistrițenii care l-au ales, urmează să vedem în perioada care urmează. Mai spunem doar un lucru: fiind vorba de Bistrița și multitudinea de probleme cu care se confruntă orașul, primarul Ioan Turc nu prea are la dispoziție vreo perioadă de ”probă” sau de relaș. Mai spun doar că au fost făcute foarte multe promisiuni și, care, trebuiesc îndeplinite. Dar, vom vorbi despre toate acestea, la timpul potrivit.

Comentarii

Marius Conon

23.10.2020 20:54

L-ați uitat, după Weingartner, pe Marina. Plecat de-aici în Constanța, parcă...

Rian Farcasiu

24.10.2020 09:17

Marius, după Weingartner a fost Lupșan. Mihai Marina a fost prim secretar la județ. După ce a plecat Marina (pita și slănina) a venit Bușui (și ne-a pus pofta în cui).

Marius Conon

24.10.2020 18:50

Pfuai, mă lasă memoria... 

Adauga comentariu