SIMULACRU: Concluzia anchetei CJ în cazul minorelor însărcinate din casele de copii ne spune că Pământul e rotund, iar apa curge la vale! Și că sexul se face liber-consimțit, în afara locațiilor...

După două săptămâni de analize, anchete și verificări făcute de Comisia de Analiză și Verificare a Situației, condusă de Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Domnul Vasile Puica, în cazul minorelor însărcinate din centrele DGASPC Bistrița-Năsăud,

După mai bine de patru ore de aștepare a comunicatului al cărui buzdugan a fost aruncat total aiurea de comunicatorul CJ BN, a venit și mult așteptatul raport al comisiei cu pricina! De fapt un SIMULACRU, nu un comunicat, dar pe care îl prezentăm integral:

În urma cazului a două minore admise în Centrele de Protecție a Copilului din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Consiliul Județean în calitate de autoritate tutelară a dispus constituirea unei Comisii de Analiză și Verificare a Situației, condusă de Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Domnul Vasile Puica.
Lucrările comisiei au ajuns la final, iar concluziile raportului Comisiei de Analiză și Verificare a Situației sunt:
-Evenimentele au avut loc în afara instituției și în mod consimițit;
-Ambele minore provin din familii dezorganizate, cu relații familiale disfuncționale;
-Din momentul confirmării sarcinii până în prezent, tinerele au beneficiat de suport psihologic și de monitorizare periodică a stării de sănătate;
-S-au inițiat demersuri pentru reevaluarea situației minorelor cu scopul evaluării posibilității de reintegrare în familia biologică sau plasamentul în familia extinsă;
-Centrul Maternal din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița le va oferi servicii suport în cazul în care acestea nu pot fi reintegrate în familia naturală sau extinsă;
-S-au formulat recomandări de îmbunătățire a activității personalului din instituțiile de ocrotire în vederea realizării la un nivel de calitate corespunzător a atribuțiilor de serviciu;
-Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud va monitoriza evoluția situației minorelor, precum și a tuturor copiilor instituționalizați, având obligația de a respecta recomandările Comisiei, iar în caz de abateri se vor aplica sancțiunile legale.
Președintele Comisiei de Analiză și Verificare a Situației, VICEPREȘEDINTE, VASILE PUICA

 

Nu înțelegem, de fapt, ce a făcut această comiție timp de două săptămâni, căci aceste răspunsuri stiridebistrita.ro le-a primit la data de 25 martie, cu două zile înainte de înființarea comisiei respective, direct de la reprezentanții DGASPC BN, în urma unei solicitări!

„În evidențele DGASPC BN există în acest moment două minore (cu vârste de 15-16 ani) însărcinate, care beneficiază de suport psihologic, servicii medicale de specialitate periodice, pentru care în ultimul trimestru de sarcină se va propune plasamentul în Centrul Maternal din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița (dacă în urma reevaluării situației acestora se va constata că reintegrarea în familia biologică/extrinsă nu este posibilă).

La data anunțului președintelui CJ Radu Moldovan, cel de inființare a comisiei (27 martie), acesta spunea următoarele:

„Ca urmare a apariției cazurilor celor două minore admise în Centrele de Protecție a Copilului din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Consiliul Județean în calitate de autoritate tutelară a dispus constituirea unei Comisii de Analiză și Verificare a Situației, condusă de Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Domnul Vasile Puica.

În urma derulării analizei de la nivelul DGASPC și a centrelor Beclean și Teaca, se vor impune măsuri concrete pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri. De asemenea, dacă se vor constata abateri de la respectarea prevederilor legale, a Regulamentelor de Ordine Interioară sau a Regulamentelor de Organizare și Funcționare a centrelor se vor aplica măsurile impuse de lege”.

După două săptămâni de analiză și cercetare, domnul vicepreședinte al CJ, Vasile Puica, vine și ne spune exact aceleași lucruri, fără să vedem care ar fi măsurile concrete pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, fără să ni se spună de ce nu au fost anunțate aceste cazuri, dacă s-a știut sau nu despre ele înainte de prezentarea lor în presă etc.

Atât doar, că minorele au făcut sex consimțit și în afara locațiilor respective, că provin din familii dezmembrate (pe bune?!) și că s-au formulat „recomandări de îmbunătățire a activității personalului”!

Păi, după acest comunicat nu mai vedem o gravitate a lucrurilor, așa cum însuși președintele CJ spunea despre aceste cazuri (că nu degeaba a înființat o comisie în acest sens), ci o întâmplare întâmplătoare, fără vinovați, fără alte măsuri concrete!

Adauga comentariu