Și totuși, se fac băgăjelele... Leoni va pleca de la noi!

Mișcări destul de haotice au fost semnalate în grupul Leoni AG încă de la sfârșitul anului trecut, atât în zona economică, cât mai ales în cea a resurselor umane. Toată această zăpăceală pe cap de angajat nu duce decât la o simplă concluzie: se pregătește, într-un fel sau altul, plecarea de pe plaiurile miroitice!

Leoni România are trei locații mari unde încă mai produc elemente pentru industria automotive: Arad, Pitești și Bistrița. În toate cele trei mari unități de producție au fost semnalate diferite schimbări în comportamentul HR, majoritatea vizând eliminări de persoane pe două direcții: una directă, prin restrângere de activitate (finalizarea unor proiecte etc.), dar și o componentă indirectă, indusă, prin renunțarea acordărilor anumitor sporuri (care au fost un cârlig în momentul recrutărilor), interzicerea efectuării de ore suplimentare (un alt capitol important în bugetul unui anagajat), precum și alte tertipuri care au condus și încă conduc la o renunțare efectivă la job din partea anumitor angajați.

Ceea ce Leoni AG a anunțat săptămâna trecută, inițierea unui program intitulat Value 21, prin care se dorește eliminarea din sistem a 2.000 de angajați „indirecți”, neproductivi, este de asemenea un semnal în ceea ce privește retragerea Leoni din zonele în care regimul de lohn nu mai este atractiv economic.

La Bistrița, conform ultimelor declarații oficiale ale reprezentanților Grupului, Leoni ar mai rămâne, căci îi obligă un contract cu statul român prin care s-a primit un ajutor financiar și s-a condiționat de rămânerea pe piață, cu păstrarea unui anumit număr de angajați, cel puțin până în anul 2021. Ceea ce se pliază pe programul inițiat de nemți – Value 21, căci acel 21 este anul de retragere.

Aceiași oficiali au declarat că unitatea din Bistrița este beneficiara unor proiecte ce vizează producerea de cablaje destinate mașinilor electrice și că este un motiv în plus pentru ca Leoni să nu plece de aici, dar nu se precizează cât personal va „înghiții” aceste proiecte.

Surse din interiorul Leoni ne-au informat că freamătul este mare, încrederea angajaților mică, iar reducerea constantă a numărului de persoane cu legitimație Leoni este evidentă. Zonele vizate deja de producătorul german de cablaje sunt Ucraina și Serbia, zone unde principala politică în regimul de lohn, costurile salariale mici, este mult mai atractivă decât ceea ce România mai poate oferi la această dată.

Adauga comentariu