Și cât am mai așteptat Noaptea Muzeelor...

Deși trecusem de vârsta visărilor, după ce-am vizionat Noapte la muzeu, o comedie light tipică pentru Ben Stiller, încercam un exercițiu de imagine referitor la o noapte într-un muzeu neaoș, cu tot ce este expus acolo.

Bine, au trecut ceva ani de atunci și am văzut, spre surprinderea-mi proprie că s-a demarat un astfel de proiect în România. Mi-am zis „wow – asta da idee”, dar mi-a trecut repede. Pe parcursul anilor, această acțiune repetându-se, am constatat că nu suntem chiar înguști la minte și că există minți nebune prin țara noastră, minți care să conceapă un astfel de eveniment la o justă valoare.

Am văzut copii cu pijamalele după ei că luau drumul muzeelor. Mă rog, „la capitală”, căci acolo mai sunt curajoși în ale organizărilor. Am așteptat și o noapte de muzee locale, în care să văd anumite inițiative ieșite din standardele ticsite și rigide ale unor gândiri înguste. S-a mai întâmplat, modest, timid, dar s-a întâmplat.

Însă nimic ieșit din comun, nimic ce rămână întipărit în mintea unui copil măcar. Ateliere tematice, mini-concerte folk, mai nou aplicații care te ghidează singure prin muzeu... Toate aceste „activități” se pot face și în timpul anului, multe dintre acestea chiar s-au mai făcut.

Nimic original, nimic de... wow! Noaptea muzeelor, ce va avea loc sâmbătă, 19 mai, oricum redusă ca timp fizic efectiv (între orele 18:00 și 24:00) nu este altceva decât o mică prelungire de program, cu un concert de muzică folk sau jazz, de care, mă repet, avem parte și în restul anului, un fel de „noaptea porților deschise”.

Mi-a plăcut ideea de a lăsa copii peste noapte în muzeu. Mi-ar fi plăcut organizarea unui joc interactiv sau pregătirea întregului complex muzeal, frumos cosmetizat în ultima perioadă, pentru o piesă de teatru „3D”, în care scena să fie peste tot, iar recuzită, har Domnului că este!

Tot îi dăm în cap cu Anul Centenarului, dar în afara unor prelegeri și cuvântări prăfuite, în timpul cărora trebuie să stăm ca la o slujbă de înmormântare, sau câteva numere folclorice pe teme patriotice cu ansamblurile din dotare, nu mai știm să facem nimic.

Acum chiar era un bun prilej, de Noaptea Muzeelor, la Muzeu (ceea ce înseamnă în primul rând istorie), să „născocim” ceva ieșit din comun, legat de Centenar, ceva la care copiii noștri să facă referire, să aibă un punct de reper pentru viitoarele nopți albe de prin muzee.

Există, totuși, o mică inițiativă, o provocare într-adevăr, un joc interactiv ce are la baza folosirea gadgeturilor moderne, adică un telefon inteligent sau o tabletă care se va conecta la rețeaua muzeului. Vizitatorul se va transforma într-un anume personaj, condiția principală fiind legată de efectuarea unui selfie. După „înregistrarea” în rețea, personajul pornește ghidat de o aplicație într-o adevărată aventură, povestea jocului conținând diferite informații legate de zonele prin care va trece printr-un traseu bine stabilit.

Jocul se numește „Salvează-ți camarazii!” și se regăsește în aplicația Questo, o aplicație specifică tururilor virtuale muzeale, la care și Muzeul din Bistrița a „aderat” pentru acest moment. Dacă acest mic „chițibuș” introdus în programul național „Noaptea Muzeelor” va avea succes, vom vedea după. Până la urmă vizitatorii vor decide „măreția” momentului, în funcție și de numărul acestora.

Comentarii

Alex

18.05.2018 00:04
Intr-adevar, nu e nu stiu ce pregatire pentru "Noaptea Muzeelor". Se Puteau face niste proiectii de film in aer liber in curtea muzeului, vreo 3-4 ore, stat pe "fotolii' gonflabile sau celebrele mingi de fotbal, cum s-a facut odata pe pietonal si care a avut mare succes. Chiar cu nimic nu e in plus fata de o zi obisnuita. Chiar nu exista putina imaginatie? In afara de muzica populara, prea putin in orasul asta, si avem pretentia sa ramana tinerii. Pacat. Oricum, foarte bun articolul.

Adauga comentariu