SECHESTRAȚI în Parcul Național Munții Rodnei: trei bărbați AMENINȚAȚI cu drujba, toporul și spray lacrimogen de către un cioban și o „turmă” de câini! S-a cerut taxă de JMEKER (FOTO-VIDEO)

Turismul în Bistrița-Năsăud are noroc (încă) cu zonele montane și peisajele deosebite. Indiferent că vorbim de Țibleș, Rodnei, Călimani sau Bârgăului, munții sunt vizitați din ce în ce mai mult, iar turiștii români sau străini vin să petreacă zile interesante în aceste zone încă virgine.

Numai că, din păcate, zonele turistice au început să aibă diverși „proprietari”, unii destul de violenți. Este vorba de ciobanii din munții noștri care se cred stăpâni inclusiv pe traseele turistice. Nu de mult timp presa scria despre turistul belgian luat la bătaie de ciobani în zona Colibița, pentru simplu fapt că trecea cu motocileta pe lângă stâna lor, pe un traseu care fusese aprobat ca rută de enduro.

Citește și Un motociclist belgian stabilit la Baia Mare s-a confruntat cu civilizația ciobanilor din Colibița: mârțoage speriate și o bătaie pe cinste! Vezi ce a pățit temerarul turist

Un alt caz a avut loc zilele trecute în ditamai Parcul Național Munții Rodnei, acolo unde un alt cioban, tupeist și înarmat, ajutat de o impresionantă turmă de câini, a amenințat și sechestrat câteva persoane care circulau pe un traseu turistic marcat corespunzător, pretinzându-le acestora bani pentru a-i lăsa să-și continue drumul.

În fapt, trei bărbați au pornit pe cărările Munților Rodnei însoțind un grup de turiști. După ce au ajuns cu turiștii pe o creastă principală, cei trei s-au întors tot pe un traseu turistic marcat, moment în care G.C., un cioban care susține că muntele îi aparține, le-a blocat drumul cu o mașină de teren, i-a amenițat cu un topor, spray lacrimogen și cu o drujbă, acesta având alături o adevărată haită de 10-15 câini, deși legea prevede un număr de maxim 7 câini la o stână.

Cei trei bărbați, Nelu Plug, Gabriel Arman și Liviu Moloca, au fost sechestrați timp de mai bine de două ore, încercând în zadar să apeleze numărul de urgență 112, fiind în afara oricărui semnal G.S.M. Ciobanul a pretins o taxa de trecere în valoare de 100 de lei, iar după o serie de negocieri, cei trei bărbați i-au dat acestuia suma de 50 de lei, aceștia fiind toți banii pe care îi aveau la ei:

Dincolo de acestă pățanie, cei trei sechestrați susțin faptul că ciobanul în cauză „colecționează” într-o râpă din zona stânei diverse leșuri de animale, fiind un focar de infecție chiar în apropierea unui izvor de apă:

Bazinul respectiv ar fi fost construit de către G.C., ciobanul „proprietar” al stânii, în scopul de a strânge carne pentru câini. Alți martori povestesc de faptul că mirosul leșurilor din groapa respectivă ar atrage necrofagele din zonă. Inclusiv urșii au fost atrași de miros, fapt pentru care au și fost lupte între animalele sălbatice și câinii de la stână, lupte care au dus inclusiv la încăierări între câini, aceștia ajungând în cele din urmă să se mămânce între ei.

Cei trei vor sesiza organele îndreptățite să ia măsuri în acest caz, dar își mai pun și alte întrebări legate de integritatea altor turiști, eventual străini, care urmează potecile marcate ca trasee turistice în Parcul Național Munții Rodnei. Aceștia povestesc despre cazuri incredibile cu turiști polonezi surprinși pe „banda galbenă” (traseu turistic conform hărțilot mai sus prezentate) aproape linșați de câinii de la stâna respectivă.

Vom reveni cu informații legate de acest caz.

Comentarii

turist

01.08.2019 15:02

Problmele acestea persista de ani de zile in Muntii Rodnei. Acuma au aparut si rengerii (s-a schimbat directorul PNR)cum apar caprele negre la numaratoare si pretind taxa de intrare in Parcul Rodnei. Pana cuma unde au fost, de ce nu verifica stanele si nu instruiesc ciobanii. Toti turistii straini pe care i-am intalnit in muntii Rodnei au intrebat daca mai sunt stane pe traseu. Sunt si alte autoritati investite cu bani de la buget care nu fac nimic :jandarmi, salvamontisti. Se lauda cu foto iau diurne si indemnizatii si isi poarta rudele si prietenii pana in locurile unde ii duce masina. Planteaza pancarte care nu au nici un rost, posteaza poze cu capre din arhiva. Nu verifica nimeni stanele de la Muncelul Raios, Batrana, Tapului etc. pt. ca burtile nu-i pot duce...

Dorel

01.08.2019 16:16

zilele trecute  mi sa pretins sa paltesc o taxa de intrare in parc. Rengerul ii zicea ca e bilet de vizitare a parcului. Intrebarea mea este ca  nu era mai bine ca Rengerul sa steie sa ne vanda bilete pe langa cainii de la stanele de oi nu in pasul rotunda? si daca tot platesc aceasta taxa de intrare in parc, oare nu pot trage la raspundere parcul ca ma trimite intr-un loc nesigur unde pot sa ma muste cainii, ba imi mai pretinde si baniDomni  de la parc, e corect sami confirmati ca parcul e sigur si sa platesc bilet? cand pe afara voi vopsiti gardul (asa cum se vede pe facebook ) iar inlauntru e leopardu asadar cum stau lucrurile?  

Tudor

01.08.2019 18:34
Pe ciobanul imfam îl cheamă Gheorghe Ciocârlă. de ce nu se iau măsuri împotriva lui, cum se cuvine într-o țară civilizată?

Balan Marius- e...

02.08.2019 09:12

No MILITIA , amu sa vad cum gestionati voi cazul ? Care proceduri intra la inaintare ?

Adauga comentariu