Se lucrează la imaginea Consiliului Județean. La propriu! Spațiile ce împrejmuiesc clădirea vor căpăta alt aspect (FOTO)

Freamăt și zbucium în fața clădirii Palatului Adminstrativ din Piața Petru Rareș, clădire de adăpostește mai multe instituții de stat, Consiliul Județean și Prefectura fiind cele mai cunoscute. Mai sunt și alte instituții, majoritatea aflate în subordinea celor două.

Această clădire a fost și împrejmuită de un spațiu „verde”, o fâșie de teren care va căpăta altă înfățișare. După ce au fost tăiați arborii de pe latura dinspre strada 1 Decembrie, moment taxat de „verzi” pe bună dreptate, acțiunea respectivă fiind făcută fără nici cea mai mică transparență, autoritățile au dat ordinul începerii lucrărilor de reamenajare a zonei.

Astfel, conform declarațiilor vicepreședintelui CJ Vasile Puica, amenajarea constă în regândirea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități, fiind desfințate cele existente, neconforme, din lateralul scărilor de la intrarea în CJ, precum și amenajarea unor alei pe latura de unde au fost extrași arborii respectivi.

Rampele de acces au fost desființate, accesul persoanelor cu dizabilități fiind gândit în spatele clădirii, acolo unde se află în plină desfășurare constucția pentru amplasarea unui lift. Pe latura dinspre strada 1 Decembrie se va amenaja o alee pietonală, încadrată de spațiu verde și arbusti ornamentali, cel mai probabil tuia, dar vor fi montate și bănci.

 

Comentarii

Vizitator

22.03.2019 13:22

Chiar daca spațiile ce împrejmuiesc clădirea Prefecturii vor căpăta alt aspect, in Piata Petru Rares kitchiul e la el acasă. Într-un unghi al pieței, pe locul in care pana in anul 2009 era amplasat bustul lui Petru Rares, apare controversatul monument  sub formă de sula , cel pe care bistritenii l-au asociat in sintagma “Sula si Prefectura”. Apoi in fantana arteziana din fata prefecturii a fost montata in anul 2016 o monstruozitate cromatica numita “floarea de crin”. In alt colt este (era) troita revolutiei din 1989. Culmea este ca tocmai troita care este singurul monument ce are legatura cu evenimente din decembrie 1989 de la Bistrita, a fost mutata total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, starnind reactia de indignare din partea bistritenilor. Ei solicita ca troita sa fie adusa inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele  oraşe  in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei. In sfarsit, intre timp a aparut din nou statuia lui Petru Rares , de data asta plasata ca nuca in perete intre fantana arteziana si troita revolutiei, dand pietei un aspect execrabil de bazar oriental.  Niciunul dintre aceste monumente nu sunt  în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, este distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur.De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutarii munumentului eroilor din piata Petru Rares, in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului , iar in locul lui sa revina statuia domnitorului moldovean, care da si numele pietei. De asemenea  si “Floarea de crin” ar trebui mutara pe strada Crinilor langa blocurile colorate in mov dupa gusturile primarului Cretu. Evident in acest an cand se implinesc 30 de ani de la Revolutia din ecembrie 1989 , TROITA trebuie readusa in locul sau din fata prefecturii.

Adauga comentariu