Se închide Centrul de Plasament de la Năsăud, dar se deschid în schimb trei Case de Tip Familial!

În urmă cu aproximativ 4 ani, la Năsăud a început un proces de închidere a Centrului de Plasament. La acea dată, septembrie 2014, în acest centru figurau 70 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani.

Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament, fie prin integrarea lor în familiile naturale, sprijinirea pentru inserția socio-profesională, integrarea în familii de plasament sau transferul în alte servicii de protecție ale Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului  Bistrița-Năsăud. Pe parcursul proiectului, numărul total de beneficiari a ajuns la 82 de copii și tineri.

Astfel, cei 42 de copii și tineri rămași în Centrul de Plasament, care își va închide porțile, vor fi mutați în trei case de tip familial dezvoltate de Fundația Hope and Homes for Children, în colaborare cu DGASPC și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Acestea sunt localizate în Năsăud, Piața Unirii numerele 1 și 11, precum și în Bistrița, strada Ion Pop Reteganu nr. 38. Inaugurarea acestor Case de Tip Familial va avea loc marți, 3 iulie, ora 11:00, pentru casele Năsăud1 și Năsăud2, iar pentru cea de la Bistrița, miercuri, 4 iulie, ora 11:00.

Hope and Homes for Children este o fundație globală, fondată în Marea Britanie în anul 1994, de către soții Mark și Caroline Cook. Cei doi au pornit o organizație care își propunea să repare și să reconstruiască orfelinatele distruse în urma războiului din Bosnia.

Astăzi, Hope and Homes for Children derulează programe pentru reformarea sistemelor instituționalizate de îngrijire a copilului și pentru prevenirea abandonului în 30 de țări din Europa, Africa și America de Sud, prin birourile proprii sau prin organizații partenere. În România fundația funcționează încă din 1998, primul orfelinat închis printr-un proiect asemănător celui de la Năsăud fiind cel din localitatea maramureșeană Cavnic.

Adauga comentariu