Se fură lemn din păduri și pietriș din albiile râurilor, dar autoritățile nu consideră acest fapt o mare problemă! Bine că au plecat super-mulțumiți atașații de mediu din UE

Cu doar câteva zile în urmă, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, împreună cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, susțineau într-o conferință de presă (de campanie) faptul că în România nu sunt exploatate pădurile nici la jumătate din cât prevede legea.

Citește și În România nu se taie pădure nici jumătate din cât ar fi permis! Declarația aparține președintelui CJ BN, Radu Moldovan, transformat peste noapte în purtător de cuvânt al Romsilva

Iată că o mână de oameni curajoși care ar fi vrut să mai ridice media exploatărilor forestiere naționale au înțeles greșit acel mesaj, exploatând ilegal masă lemnoasă din pădurile patriei.

„La data de 7 mai a.c., în intervalul orar 08:00-18:00, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică - Biroul de Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj au acționat valea Ilvelor și valea Someșului pentru verificarea legalității transporturilor de material lemnos.

Cu această ocazie, ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.000 lei, conform Legii 171/2010 și s-a confiscat peste 10 mc de material lemnos, fără documente legale, în valoare de aproape 3400 de lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea mijloacelor de transport cu care s-au efectuat transporturile ilegale de material lemnos, respectiv o autoutilitară și un atelaj” – se arată într-un comunicat al IPJ BN.

În partea opusă a județului, la Spermezeu, chiar în apropierea unui târg de animale, alți doi tineri executau activități miniere fără permis sau licență, adică extrăgeau pietriș din albia râului Ilișua:

„S-a stabilit faptul că la data de 7 mai a.c.,  doi bărbați de 28 de ani, respectiv 38 de ani, ambii angajați ai unei firme, au efectuat lucrări de exploatare a nisipului şi pietrişului cu autoutilitarele societății, în albia râului Ilișua, în zona târgului de animale din localitatea Spermezeu.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunii de executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, prevăzută şi pedepsită de art. 57, alin. 2 din Legea minelor  nr. 85/2003” – comunică IPJ BN.

Aceste „ieșiri” în decor (natură) ale concetățenilor noștri nu sunt singulare sau izolate, dar măcar știm faptul că nu se poate fura cât poate crește la loc, „invetarul” pădurilor „fiind pe plus” în fiecare an, precum și faptul că atașații de mediu din Uniunea Europeană care ne-au vizitat zilele trecute au plecat extrem de mulțumiți de tratația de „five stars”...

 

Adauga comentariu