Scrisoarea deschisă a unui năsăudean pentru Raed Arafat: „nu aveți decât să-mi deschideți dosar penal, nu ar fi primul în lupta mea cu acest sistem!”. Dumitru Născuțiu își continuă lupta pentru Andreea!

Aberațiile unui sistem sanitar ultra-rigid îmbolnăvesc și mai mult pacienții din spitalele de stat, dar și pe aparținătorii acestora. Un copil suferind de leucemie, speriat de tot ce înseamnă tratament, spitalizare, ace, tuburi etc., nu este lăsat să aibă parte de afecțiunea maternă, atât de necesară în aceste momente.

Aceste lucruri greu de înțeles de cei care nu au de a face cu acest sistem sunt expuse tăios, la limita unui urlet de durere sufletească, de către inițiatorul unui grup năsăudean de întrajutorare – Dumitru Născuțiu.

Despre grupul „La fapte bune pe Valea Someșului și a Sălăuței” stiridebistrita.ro a scris AICI, iar despre Dumitru Născuțiu încă s-ar mai putea spune multe. Nu este genul de om care să apară samaritean în ziare, este un ins pragmatic care, conform denumirii grupului pe care îl gestionează, se ocupă de fapte.

Implicat într-o poveste greu de digerat pentru mulți dintre semeni, povestea Andreei – fata care se luptă cu leucemia, Născuțiu explodează printr-o scisoare deschisă adresată secretarului de stat Raed Arafat, căruia îi cere printre cuvintele acoperite de lacrimi și revoltă, să găsească o soluție în acest caz.

„Scrisoare deschisă adresată domnului secretar de stat Raed Arafat, în numele grupului de facebook: La fapte bune pe Valea Somesului si a Salautei! Domnule ministru, grupul nostru susține o fetiță din Comuna Romuli, bolnavă de leucemie, care este internată la Spitalul de Urgență din Tg.Mureș. Pe lângă miile de neajunsuri cu care se confruntă familia, zecile de drumuri plătite din buzunar, medicamente, ace pentru cateter cumpărate, apare problema supremă: mama nu poate fi însoțitor pt fiica ei deoarece se consideră că nu mai sunt copii la 14 ani și câteva luni! Dar ce sunt, domnule ministru, moși sau babe?! Plânge încontinuu și îi spune mamei că mai bine moare decât să mai stea în spital fără mama ei, iar mama, pe cheltuiala sa, stă în chirie, are nevoie de bilet de voie să intre la copil. Sigur, am poze cu tot ce afirm aici, îmi asum ce scriu, nu aveți decât să îmi deschideți dosar penal, nu ar fi primul în lupta mea cu acest sistem! Daca ați vedea discuțiile mele pe messenger cu mama Andreei, ați rămâne șocați! Sunt disponibile, le pot pune oricui din organele statului la dispoziție! Este inuman într-un stat European ca mama să nu poată avea grijă de fetița bolnavă de leucemie! Vă mulțumesc anticipat!” – este textul semnat de Dumitru Născuțiu, postat pe grupul de facebook amintit mai sus.

Andreea Barta, 15 ani, a întrerupt școala deoarece nu se poate expune în aglomerații sau locuri de unde poate lua alte boli, sensibilitatea inumologică în astfel de cazuri fiind crescută.  La vârsta de 14 ani, după mai multe controale și internări succesive, a fost diagnosticată cu leucemie, un cancer al sângelui, boală tratabilă în anumite condiții și cu costuri considerabile. Pe lângă tratamentele destul de costisitoare, fiind vorba de sume ce depășesc 5.000 de lei lunar, fără un sprijin clar și real din partea statului, cheltuielile familiei sunt crescute simțitor și din cauza drumurilor dese către spitalul din Tg. Mureș, dar mai ales a chiriei pe care mama Andreei, Mariana, a fost nevoită să o contracteze, pentru a fi mai aproape de fiica ei. Conform celor spuse de Dumitru Născuțiu chiar în scrisoarea deschisă adresată secretarului de stat Raed Arafat, mama întâmpină diverse obstacole inclusiv la accesul în spital.

Drumurile către și de la Târgu Mureș sunt și ele un calvar pentru Andreea și mama ei, căci sunt destul de dese, de multe ori doar pentru un control. Dumitru Născuțiu apelează pe grupul inițiat de el la șoferi disponibili pentru o faptă bună, banii pentru combustibil fiind suportați în mare măsură tot de Născuțiu și samaritenii grupului.

Of, viața asta este atât de nedreaptă uneori și tot cu cine nu trebuie... După cum știți, am trimis o mașină astăzi după prietena noastră Andreea din Romuli, care știți ce mari probleme de sanatate are, boala aceea urâtă ca începe cu C și pe care eu nu vreau sa o rostesc și să o scriu, sunt sigur că într-o zi, îi vom veni de hac, noi fiind foarte optimiști și încrezători că o putem birui! Era programată să meargă la spital în Tg.Mureș, dar din păcate mama a fost bolnavă și nu putea sa o însoțească, am trimis astăzi mașină care să le ducă la Tg.Mures, au ajuns cu bine, dar când să se interneze, medici au descoperit după câte am înțeles un rosu în gât și nu a putut fi internată, i-au făcut niște analize, care din fericire au ieșit bine și au trimis-o acasă, noroc de la Dumnezeu ca Remus șoferul cu care le-am trimis, le-a așteptat în parcare, altfel nu știu cum s-ar fi descurcat! Dragii mei voi vedeți cât de greu e pentru noi, grupul, aceste drumuri aproape săptămânale, poate vă imaginați cum este pentru mama care nu muncește ci doar tatăl vitreg, plus ceilalți copii acasă... cum ar reuși să o scoată la capăt, nu vă cer bani, căci știu că atunci când aveți îmi trimiteți, dar să fiți siguri că din puținele fonduri pe care le am, voi ajuta împreună cu voi pe Andreea, până când vom învinge acel monstru din organismul ei! Vă mulțumesc tuturor din suflet pentru susținere și ajutor și să fiți siguri că fiecare leu pe care l-ați trimis ajunge acolo unde este nevoie!” - este doar unul din mesajele postate de Născuțiu referitoare la cazuistica Andreei, la drumurile pe care aceasta le face împreună cu mama ei la Tg. Mureș, la implicarea unui grup de facebook pentru a ameliora durerile altora, într-un fel sau altul.

Andreea visează frumos la viață, dar visurile ei sunt întrerupte de coșmarurile cauzate de un sistem bolnav și el. Visează la o viață normală, visează inclusiv la o podoabă capilară care să-i exprime feminitatea, căci Andreea se află totuși la o vârstă complicată.

Cei care doresc să facă donații directe o pot face în contul mamei, Mariana, deschis la Raiffeisen Bank:

Cod BIC Raiffeisen Bank:  RZBRROBU

Unitate bancară: RAIFFEISEN BANK

CONT EURO: RO20 RZBR 0000 0600 2038 9724

CONT LEI: RO 77RZBR 0000 060010182261 – ANA MARIANA BARTA

 

LATER EDIT: În urma unei discuții avute de semnatarul scrisorii deschise, Dumitru Născuțiu, cu mama Andreei, Mariana Barta, aceasta din urmă i-a comunicat năsăudeanului că în acest moment este cazată, fără să plătească chirie, într-o locație MAGIC CAMP, singurele cheltuieli fiind cele legate de hrană. Situația a fost lămurită printr-o erată, astfel:

ERATĂ! MĂ VĂD NEVOIT SĂ CLARIFIC UN ASPECT AL PROBLEMEI DE LA TG.MUREȘ! Datorită faptului că mama Andreei are două conturi de fb, mi-a trimis pe messengerul unui cont, specificarea că locuiește la un MAGICCAMP, fără să plătească chirie, eu primind zeci de mesaje pe messenger am încurcat conturile, vorbind cu ea pe celălat cont, mi-a scris că doamna doctor s-a supărat că a zis ca plătește chirie, abia atunci mi-am dat seama ca poate ea mi-a scris pe celălalt cont, iar când am verificat am văzut greșeala pe care am facut-o. Mea culpa! Eu am fost de vină, singur sunt pasibil de pedeapsă, voi ruga si pe cei de la ziar să pună o erată si sa explice acest lucru! - a explicat Dumitru Născuțiu.

Adauga comentariu