Școlile din Bistrița în impas financiar? S-a cerut o rectificare de urgență a bugetului municipal, pentru cele două săptămâni de școală rămase din an

„Urgenţa este determinată ca urmare a solicitărilor unităţilor din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi depunerea bugetului în vederea avizării de către Direcția Generală a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud şi efectuarea plăţilor în Trezorerie – se arată în preambului convocării ședinței extraordinare a Consiliului Local din data de 6 decembrie, ședință care are doar un singur punct pe ordinea de zi:

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2018.

În fapt este vorba de redistribuirea de sume între unitățile de învățământ, per total acestea fiind „pe zero”, rectificarea bugetară efectuându-se numai între acestea, fără să fie afectat întreg bugetul local.

„Unele unități au excedent așa că se va proceda la un transfer între aceste unități și cele care nu mai au bani. Nu este vorba de salarizare ci de celelalte cheltuieli, care țin de autoritatea locală, iar pentru a face această echilibrare este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local. Finanțarea acestor unități de învățământ se face în funcție de numărul de elevi, iar noi nu putem face plăți în afara categoriilor indicate de lege” – a declarat pentru stiridebistrita.ro Camelia Tabără – inspectorul școlar general.

Această rectificare vine să acopere ultimele cheltuieli rămase din an, aproximativ două săptămâni de școală rămase până la vacanță.

În spațiul public au apărut diverse acuze legate de modul de „economisire” al unor unități de învățământ în ceea ce privește agentul termic, fiind semnalate unele temperaturi mai scăzute decât ceea ce era normal într-o școală.

Exemplul dat a fost cel al Școlii Gimnaziale nr.5 din Bistrița acolo unde temperatura din termometre era mai scăzută decât pragul de 18 grade, prag minim de confort pentru desfășurarea cursurilor în condiții optime, situație care a dus la bănuiala că anumite școli și-au terminat banii înainte de vreme și fac anumite economii în dauna minumului confort al elevilor și al profesorilor.

 

foto cu caracter ilustrativ - facebook/claudia.andron

Adauga comentariu