„Schimbarea” directorilor de școli, o pseudo-problemă tăvălită artificial de factorul politic! Dar „școală”... când mai facem?

„Scandalul” momentului este legat de proaspetele mânării liberale de la nivelul conducerilor unor instituții de învățământ, asta dacă e să cităm sociali-democrații. Unii liberali spun că, de fapt, nu s-a mânărit nimic și că așa au făcut și pesediștii înainte. Aceasta fiind ultima și unica problemă a învățământului și educației din România, o analizăm, pe scurt, și noi...

Începutul de an 2021 a adus sfârșitul a peste 70 de mandate de management de la nivelul școlilor din Bistrița-Năsăud, dar și din țară. Având în vedere aceste aspecte, inspectorul general școlar județean, indiferent de județ, trebuie să acționeze într-un fel sau altul, pentru a asigura permanența la conducerea acestor instituții.

În Bistrița-Năsăud, Mihai Mureșan, inspector școlar general, vechi liberal, a delegat în funcțiile respective persoane care se încadrează cerințelor unui director de școală. Unii dintre vechii directori cărora le-a expirat acel mandat de management au fost delegați în continuare să se ocupe de instituțiile repsective, iar în alte situații au fost delegate alte persoane.

In niciun caz nu au fost schimbați directori, căci asta ar fi însemnat să-i demită prima dată, și apoi să numească pe altcineva, ceea ce nu s-a întâmplat. Așadar, Mureșan a lucrat cât se poate de „legal”, însă ceea ce i-a lipsit „generalului” liberal au fost... mănușile, căci la capitolul tact este o carență evidentă. Bine, asta nu numai la proful de fizică, ci la majoritatea noilor sinecuriști liberali aflați acum în funcții, precum și la cei care și-au dobândit funcția fiind aleși.

Lipsa de „tact” este, de fapt, modalitatea de a ocoli transparența, aceasta fiind foarte mult folosită ca armă de campanie electorală, dar ascunsă bine după dulapuri în momentul înhățării ciolanului.

Revenind la „schimbarea” directorilor de școli, Mureșan susține că a făcut delegările „având în vedere o serie întreagă de motive”:

„Am făcut aceste delegări având în vedere o serie întreagă de motive, o serie de factori, o serie întreagă de convingeri pe care mi le-am format pe parcursul anului școlar trecut, cu ocazia diferitelor vizite făcute personal în aceste unități de învățământ, sau ca urmare a altor activități de inspectare”... etc etc...

Trecând peste limbajul de lemn, inspectorul școlar general ne spune (citatul fiind luat dintr-un interviu acordat ProBNtv) că dânsul și-a format anumite convingeri în timpul unor vizite de lucru, adică a fost în teren și a vorbit cu cei cărora urma să le expire mandatul.

Păi dacă a fost așa, înseamnă că și cei care acum latră și suspină după funcție știau de faptul că mandatul lor expiră, dar nu au făcut nimic în acest sens, cum ar fi prezentarea unei intenții de continuare a acțivității de management, prin prezentarea măcar a unui draft dintr-un proiect de management. Unii spun că nu li s-a cerut așa ceva, că la Maramureș așa s-a întâmplat, dar acolo s-au cerut aceste documente.

De cealaltă parte, liberalul din inspetorul școlar general nu a fost în concediu/carantină, iar anumite persoane trebuiau să dispara de pe firmament, conform „convingerilor”, alții musai trebuiau să ajungă pe acele firmamente, evident, tot din „convingere”. Să fi fost la mijloc acel concept pe care îl aclamă toți politrucii: meritocrația? Sau a primat sinecurismul?

Prea multă tăcere și fapte ascunse din partea celor care clamau transparența. Prea multă gălăgie din partea celor care au inventat escaladarea pe linie politică. Până la urmă, hotărâți-vă odată pentru totdeauna: politicul trebuie să existe la nivel de conducere, și atunci știm o treabă - când se schimbă guvernarea, schimbăm toate garniturile și basta!

Dar până atunci, copiii, elevii, sunt purtați prin online cu educația. Unii au cu ce și pe ce, alții încă nu. Tabletele nu au ajuns la toți, dar vor ajunge negreșit! Probabil atunci când nu vor mai fi necesare. Același inspector școlar general spunea în același interviu că problema tabletelor și a internetului se va rezolva în scurt timp. Tot el spunea însă că sunt șanse foarte mari ca din semestrul al doilea, adică din februarie, să se revină la clase. La ce vor mai fi bune acele tablete ce vor ajunge la utilizatori tocmai atunci?

În loc să se rezolve astfel de probleme ne preocupăm de schimbarea sau delegarea de directori. Funcțiile sunt mai importante acum. Și o facem pe modul „silent”, apoi sărim că nu suntem înțeleși sau înțeleși greșit.

Social-democrații fac opoziție și e evident că vocea e acum arma lor preferată. Liberalii trebuie să-și urmeze programul de guvernare, doar că o fac tacit, brownian și pe lângă subiect. Elevii stau și „admiră” un spectacol grotesc, iar educația intră într-o buclă online gri.

Nu e nimic nou, din păcate...

 

sursa foto: hepta/antena3

Adauga comentariu