SCANDALUL „348” – Declarațiile de impunere de la fisc pentru anul 2015 au revoltat un județ întreg! Mii de scrisorele au invadat Bistrița-Năsăud

Conform legilor în vigoare, orice venit se impozitează și trebuie plătite în urma lui inclusiv dările către sănătate aferente. Baza de calcul folosită pentru veniturile mai mici decât valoarea unui salariu minim pe economie raportat anului de referință este chiar salariul minim respectiv.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană a obținut, să zicem, o dobândă de 10 lei provenită dintr-un depozit, sau a primit niște bani în cont generator de dobândă, se consideră venit și se impozitează ca atare. În anul 2015 salariul minim era de 1.050 lei, iar contribuția pentru de asigurări sociale de sănătate a fost de 58 de lei. Așadar, dacă s-a obținut o dobândă de 10 lei, datoria pentru asigurările de sănătate este de... 348 de lei pentru jumătate din anul în care s-a obținut venitul, în acest caz fiind vorba de 2015.

În această perioadă au fost emise și trimise mii de scrisorele din partea ANAF către diferite persoane din Bistrița-Năsăud, în care aceștia sunt înștiințați de faptul că au de plătit suma de 348 de lei ca diferență stabilită în plus privind totalul contribuțiilor datorate pentru de asigurări sociale de sănătate. Suma de 348 de lei reprezintă acel minim de 58 de lei datorat calculat pentru 6 luni din 2015, respectiv perioada din iulie până în decembrie. Culmea, miile de cetățeni care au primit aceste scrisorele din partea ANAF-ului au de plătit exact aceeași sumă, pentru exact aceeași perioadă!

În comuna Dumitra sute de cetățeni au primit astfel de scrisori, mulți dintre aceștia fiind cel puțin nedumeriți cu privire la veniturile obținute de ei în 2015, căci au declarat că nu au avut absolut nici un venit! Unii susțin că în perioada respectivă nici măcar nu au fost în țară.

O parte dintre aceștia s-au deplasat la Bistrița, la „finanțe”, pentru a căuta niște răspunsuri. Ajunși la ghișeele ANAF, oamenii s-au trezit cu răspunsuri incerte din partea funcționarilor, toate începând cu „poate”:

Poate ați incasat ceva chirii, sau poate ați avut ceva dobânzi! Poate ați trimis bani acasă...” – sunt răspunsurile primite de câțiva dintre dumitreni.

„Nu se poate ca niște funcționari cu calculatoarele în față să ne dea niștre răspunsuri atât de evazive! „Poate” nu mă lămurește” – ne-a declarat unul dintre „beneficiarii” înștiințărilor.

Familia Scurtu din Cepari, comuna Dumitra, susține că nici măcar nu au fost în țară în anul 2015 și nu au avut venituri în România. Cu toate acestea au primit și ei aceste înștiințări de plată. Și eu au primit aceleași răspunsuri din partea ANAF-ului, la fel de evazive și fără nici o concluzie.

Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognoghi, s-a arătat și el mâhnit de această practică a finanțiștilor printr-o postare pe facebook:

„Cadou din partea ANAF au primit peste 250 de cetateni din localitatea Spermezeu. Si la nivel de comună sunt mult mai multi...cert este ca sunt foarte revoltati cetatenii comunei Spermezeu! 348 lei nu sunt bani putini pentru unele persoane care au venitul foarte mic si mai sunt familii unde au de platit 2 persoane cite 348 lei. Multumiri fie aduse celor care guvernează!” -  a scris primarul.

Directorul finanțelor bistrițene, Cristian Parasca, ne-a explicat aceste impuneri:

„Deciziile de impunere... acum am ajuns să le emitem pentru anii 2014-2015. Abia în februarie au fost actualizate programele ANAF-ului, iar în martie am emis aceste decizii. Să discutăm acum de modul de calcul, este foarte complicat. Pentru fiecare an sunt cel puțin zece modalități, în funcție de specificul fiecărei zone: angajat, venituri din chirii, din dividente, dobânzi, din proprietate intelectuală s.a.m.d. Pentru toți cei care au realizat venituri în perioada de referință s-a achita impozitul și anticipat contribuția la sănătate, urmând ca în anii următori, confrom legislației în vigoare, să se facă o regularizare. Noi, de fapt, asta am făcut, aceste decizii sunt de regularizare. Tot legislația spune faptul că nu contează cât este venitul persoanei, dacă acesta este sub valoarea salariului minim al anului respectiv, atunci se calculează la acel salariu minim pe economie. Dacă omul a primit o dobânsă de 10 lei, noi am calculat la nivelul unui salariul minim pe ecomomie aferent anului în cauză” – a precizat Parasca.

Același Cristian Parasca susține faptul că în acest moment este în discuție, în urma sesizărilor făcute chiar de către centrele locale ale ANAF din teritoriu, faptul că nu este normal ca o persoană care a realizat un venit de 10 lei să plătescă 348 de lei, problema fiind legat de acea bază de clalcul de la care se pornește. Tot el susține și faptul că aceste sume ar putea fi „amnistiate”:

„Este în discuție un proiect legislativ de anulare a acestor impuneri, dar nu mă pot pronunța eu asupra a ceea ce va face legislativul. Aceste decizii nu sunt scadente decât la data de 30 iunie, dată până la care s-ar putea să iasă această prevedere legislativă. Noi le spunem oamenilor acest lucru, să nu se grăbească, să așteptăm să vedem ce se întâmplă, iar dacă nu se întîmplă nimic, abia atunci va fi obligatoriou de plată, la scadența respectivă” -  a completat Parasca.

Ministrul finanțelor, Orlando Teodorovici, anunțase în urmă cu câteva săptămâni, chiar la Bistrița, ideea unei amnistii fiscale, dar era legată de alte dări. Pentru a nu se confunda una cu cealaltă, amnistia propusă de Teodorovici este denumită ca amnistia mare, iar încercarea de anulare a deciziilor de impunere privind asigurările sociale de sănătate – amnistia mică.

În tradiția creștină românească se vorbește de aghiazma mare și aghiasma mică. În cea finanțistă, de anaf-ura (amnistia) mare și anaf-ura (amnistia) mică...

 

 

 

Adauga comentariu