SCANDALUL „348” aproape de stingere: Guvernul propune o Ordonanță prin care să se anuleze obligațiile de plată privind contribuția la asigurările sociale de sănătate aferente anului 2015

Zilele trecute vă prezentam un material în care mii de locuitori din Bistrița-Năsăud se plângeau de faptul că au primit declarații de impunere din partea ANAF-ului, fiind vorba de contribuții la asigurările sociale de sănătate recalculate, aferente anului fiscal 2015 (perioada 1 iulie-31 decembrie), majoritatea susținând faptul că nu au realizat venituri în respectivă.

În fapt, acele contribuții au fost calculate la nivelul unui salariu minim aferent perioadei de referință, chiar dacă presupusele venituri ocazionale obținute (chirii, dobânzi, dividente ș.a.m.d.) au fost sub nivelul salariului minim.

Citește și SCANDALUL „348” – Declarațiile de impunere de la fisc pentru anul 2015 au revoltat un județ întreg! Mii de scrisorele au invadat Bistrița-Năsăud

Urmare a reacțiilor legate de această situație, la ințiativa Vioricăi Dăncilă, prim-ministrul României, se inițiază de către Ministerul Finanțelor un proiect de Ordonanță de urgență prin care se propune anularea acestor obligații fiscale neachitate până la data intrării în vigoare a respectivului act.

Documentul a fost postat pe facebook chiar de unul dintre primarii din Bistrița-Năsăud, care s-a lovit de această problemă, Paul Știr – comuna Căianu- Mic.

Ideea emiterii unei astfel de prevederi legislative a fost anunțată și de șeful finanțelor bistrițene, Cristian Parasca, într-o declarație dată pentru stiridebistrita.ro.

„Este în discuție un proiect legislativ de anulare a acestor impuneri, dar nu mă pot pronunța eu asupra a ceea ce va face legislativul. Aceste decizii nu sunt scadente decât la data de 30 iunie, dată până la care s-ar putea să iasă această prevedere legislativă. Noi le spunem oamenilor acest lucru, să nu se grăbească, să așteptăm să vedem ce se întâmplă, iar dacă nu se întîmplă nimic, abia atunci va fi obligatoriou de plată, la scadența respectivă”.

Cu alte cuvinte, toți cei care au primit declarații de impunere afarente anului 2015 și care se raportează la venituri mai mici decât salariu minim de 1.050 lei, fiind vorba de „celebrele” sume de 348 de lei, vor fi „amnistiați” fiscal prin această Ordonanță care se va emite cel mai probabil în această perioadă electorală.

Adauga comentariu