SĂRĂȚEL – imaginea indiferenței administrative din ultimii 30 de ani: o gară importantă la nivel de haltă și un drum lovit de bombele nepăsării (FOTO-VIDEO)

S-a vorbit foarte mult în ultimii doi ani de drumuri și mai ales de intrările în județ. Asfaltul a devenit cartea de vizită pentru Bistrița-Năsăud, iar practica a demonstrat că acolo unde se vrea, se și poate. Însă în județul Bistrița-Năsăud se intră și pe calea ferată, iar Sărățel este o poartă principală în acest sens.

Sărățel este o localitate liniștită, străbătută de un drum național, unul județean, câteva străduțe în mare parte aranjate, dar și de o cale ferată pe care se aud zilnic șuierând peste 50 de trenuri, câteva dintre acestea internaționale. Toate opresc în mica și demodata gară Sărățel, căci este un nod de cale ferată și nu o haltă ordinară, așa cum ai crede la o primă vedere.

Din păcate nu numai la o primă vedere. Gara din Sărățel pare părăsită, dar nu este. Un impiegat de mișcare își dirijează trenurile de la pupitrul din 1972, cu grijă și dăruire. Sala de așteptare are un mare „1978” placat cu mozaic și este spălată de un nene, cu mișcări uitate într-un ritm al roților de tren. Pereții vorbesc despre generații și preocupări ale călătorilor nerăbdători. Până și mirosul de clor te coboară în scena anilor unui bolșevism original.

Casa de bilete este o altă amintire. Nu ne mai vorbește nici de cușete, nici de clasele trenurilor. Clinchetul ștanțelor biletelor de tren e o istorie înțeleasă de prea puțini acum. De fapt, ideea de bilet este pauperă, căci nu se mai parctică vânzarea acestora de foarte mult timp la Sărățel.

În schimb, gara Bistrița-Nord, o gară cu un mănunchi de trenuri de navetiști, este la polul opus al perspectivei. O investiție de aproape 90 de milioane de lei (noi) ne arată ce înseamnă risipă, căci mai mult de 65% din tot acel complex nu este folosit și nici șanse de ridicare a gradului de ocupare nu prea sunt. Investiție făcută să fie făcută...

Citește și... 100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, GARA și antagonismul vizual

Dacă peste imaginea desprinsă din romanele rusești a gării Sărățel poți trece cât de cât ușor, drumul gării este cel care urează un „bun venit” ornat cu înjurături din cele profunde gândiri neaoșe românești. Este vorba de 550 de metri de drum care, cel puțin în ultimii 30 de ani, nu s-a intervenit absolut deloc, cu excepția câtorva roabe de pietriș aruncate de ceferiști în gropile din spatele gării, din haști în paști.

Drumul este unul de legătură între gară și Drumul Județean 172G și... DA, este prima impresie pe care și-o face un călător care ajunge în Bistrița-Năsăud via căile ferate! Drumul este plin de gropi pe care nu prea ai cum să le ocolești, și nu sunt gropițe din obrazul „fin” al politicienilor sau administratorilor, ci sunt gropi reale, adânci.

Timp de 30 de ani s-au perindat diverse administrații locale și județene, iar problama jumătății de kilometru de la gara din Sărățel a fost plasată de la „comună” la „județ”. Confrom primarului comunei Șieu Măgheruș, Sorin Mititean, acest tronson de drum ar fi o extensie a DJ 172G:

„Acest drum figura ca o extensie a Drumului Județean 172 G, de la Sărățel la Chiraleș. Această situație se poate regăsi în Monitoarele Oficiale de-a lungul timpului”.

Sorin Mititean este un primar respectat de comunitatea ce l-a votat de trei ori până acum. În mandatele sale, primarul de la Șieu Măgheruș a avut la „județ” inclusiv o conducere „apropiată”, fiind vorba de președintele CJ din perioada 2008-2012, Liviu Rusu, însă chiar și așa, Mititean nu a reușit prinderea tronsonului respectiv în prioritățile județene.

Vestea bună vine tot de la Mititean care, în pofida situației legate de proprietatea drumului în cauză, a inițiat un proiect legat de reabilitarea și modernizarea mai multor străzi din Sărățel, printre care a fost prinsă și această blestemată bretea de legătură dintre gară și drumul județean. Unii localnici spun că au auzit această poveste în fiecare an, de aproape 20 de ani încoace. Ce spune primarul Mititean:

„Chiar dacă nu avem drumul ăsta încă înscris în cartea funciară, totuși l-am prins ca modernizare, că nu putem să-l mai lăsăm, din toate străzile tocmai ăsta, o cale de acces către un nod important de cale ferată, să rămână neamenajat. Până la urmă este vorba și de imaginea comunei și implicit a județului, ne-a lămurit Mititean.

Exact de asta era vorba, de imaginea comunei și a județului: 550 de metri de drum de-a lungul a 30 de ani de impotență sau ignoranță administrativă! Acum, totul depinde numai de condițiile meteorologice, căci procedurile legate de licitații s-au încheiat, contractul a fost atribuit și semnat și se așteaptă soarele pentru ordinul de începere al lucrărilor.

„În data de 27 ianuarie, în urma respingerii contestației formulate de firma Miron Construct, lucrarea Modernizare drumuri locale în localitatea Sărățel a fost atribuită societății Beni & Alex din Negrești Oaș. La aceeași dată am semnat și contractul de execuție. Acest contract prevede inclusiv lucrările de modernizare a drumului în cauză, inclusiv construirea și amenajarea parcării din spatele gării, locație până unde se va merge cu mixtura asfaltică de la intersecția cu DJ 172G, pe o distanță de 550 de metri. Proiectul prevede în integralitatea lui modernizarea a șase străzi din localitatea Sărățel, iar în prima fază de execuție intră un mănunchi de trei străzi plus drumul gării, considerate de noi ca fiind de o importanță mai mare. Valoarea totală a conctractului este de 3.289.000 lei, iar durata acestuia este de un an de zile de la data emiterii ordinului de începere al lucrărilor, ordin ce se va da odată ce condițiile meteorologice ne vor permite acest lucru”, a precizat Sorin Mititean.

O vorbă soră cu consolarea spune că „mai bine mai târziu decât niciodată”, sau că „totul e bine când se termină cu bine”. Cunoscându-l pe Sorin Mititean ca un om de cuvânt, nu avem motive să credem altceva. Așa că, drumul gării din Sărățel va căpăta o față nouă, una demnă de 2020. Sau 2021, căci lucrările se vor întinde și în anul următor. Motivul este legat de finanțarea acestui proiect, una făcută exclusiv din bugetul local al comunei Șieu Măgheruș. Din porția financiară a anului 2020 nu se poate finanța întreg proiectul, așa că va rămâne o parte în cârca bugetului viitor.

Drumul deja beneficiază de iluminat public, iar conform primarului Mititean și de speranță în ceea ce privește asfaltul. Gara, însă, rămâne un fel de muzeu funcțional al CFR, căci în grădina acestora se află. Probabil, alte minți mai luminate vor găsi de cuviință să nu mai finanțeze proiecte doar de bifă electorală și să găsească modalități de aducere în mileniul actual a gării propriu-zise, o haltă a unui nod important de cale ferată.

 

Comentarii

vizitator

05.02.2020 15:29

Gara Saratel ar merita o modernizare având in vedere că aceasta reprezintă un nod feroviar  important din Judetul Bistrita -Năsăud, care se afla pe magistrala de cai ferate Bucuresti-Baia Mare, dar si in apropierea nodului rutier dintre DN17 si DN15A. De aceea, modernizarea garii Saratel ar putea sa includa si amenajarea unui centru intermodal de transport  pentru transportul de marfuri, prevăzut cu instalatii pentru trans-container. Un asemenea centru intermodal de transport de la Saratel ar putea constitui un stimulent si pentru dezvoltarea altor activitati in zona. Si nu in ultimul rand, printr-o asemenea modernizare, gara din Saratel ar putea deveni pentru orasul Bistrita, ceea ce este aeroportul Otopeni pentru Bucuresti.Pe de alta parte la cate trenuri si ce fel de trenuri vin sau pleaca din gara Bistrita, sala de asteptare si peroanele stau mai mult goale. Prin urmare, este o tâmpenie clocită de mintea primarului Cretu sa mai faci acel "centu intermodal" constând dintr-o autogară cocotată pe o platforma suspendată  peste liniile de tren  sub care nu se intamplă aproape nimic. De aceea, o solutie mai realista si posibil de realizat ar putea fi eliminarea tuturor liniilor secundare de manevra care ies din gara spre Unirea, astfel incat sa ramana doar linia principala care duce spre Bistrita Bargaului. Operatiunile de manevra feroviara ar putea fi mutate in partea de vest a garii prin construirea unui triaj intre pasarela veche si pasarela noua. De asemenea, daca se muta si activitatea de transcontainer CFR din gara Bistrita, in locul ramas s-ar putea construi un sir de peroane pentru autogara, fara a mai fi nevoie de platforma suspendata. Astfel, gara Bistrita fiind cap de linie ar putea fi amenajata precum Gara de Nord din Bucuresti in care intra si ies trenurile de calatori. Circulatia feroviara spre Bistrita Bargaului este extrem de redusa si prin urmare legatura intre strada Garii si Tarpiului s-ar putea realiza printr-o trecere la nivel. In felul acesta s-ar putea deschide circulatia auto intre Strada Garii si Tarpiului prin trecere la nivel cu calea ferata peste o singura linie, la fel ca pe strada Cuza-Voda sau Ioan Slavici. De asemenea ar putea fi amenajata o trecere la nivel si in zona strazii Romana, ceea ce ar fluidiza si mai mult circulatia auto in zona de peste calea ferata. 

Adauga comentariu