Să râdem cu Ovidiu Crețu (pe banii noștri): pârtia de schi de pe Cocoș a fost proiectată prost! De vină e o conductă „capilară”, o pompă, tunurile și divinitatea

Later Edit: Pârtia se va deschide miercuri, 9 ianuarie, ora 12:30, cel mai probabil în prezența ctitorului păcălit de proiectanți!

Oricine și orice poate purta o anumită vină pentru ceea ce se numește pârtia de schi de pe Dealul Cocoșului din apropierea Bistriței, cu o singură exepție: Ovidiu Crețu – primarul fără de vină, mințit la rândul lui de alții!

A ajuns Bistrița de râsul națiunii cu blestemata pârtie din Wonderland, o pârtie care nu este funcțională, dar face valuri invidiate de surferii americani. Investiția care a pornit de la 5 milioane de euro și continuă să pape bănuți publici nu este funcțională din cauza proiectantului – acarul Păun al edilului înstruțat.

Ovidiu Crețu și-a ieșit din pepeni (tot el) într-un interviu acordat colegilor de la bistrițeanul.ro și aruncă toată vina pe nimeni, adică pe un proiectant care a falimentat și care nu mai este de găsit. Principala cauză a problemelor legate de începerea unui nou sezon de schi la Bistrița este legată de o pompă subdimensionată de către proiectant, pompă ce ar trebui să funcționeze la 184 de bari și nu la 124 cât are acum, în plus fiind și diametrul prea mic al conductei de alimentare a lacului ce deservește tunurile de zăpadă, aceasta având patru țoli și nu cinci jumate, așa cum ar fi trebuit în mod normal.

O altă chichiță găsită de Crețu este numărul de tunuri prea mic pentru pârtia Cocoș, fiind nevoie de șapte tunuri și de patru, așa cum este acum, inițial fiind vorba de numai trei, ultimul fiind achiziționat recent. Bineînțeles și divinitatea are o vină, căci nu au fost condiții meteorologice favorabile până acum.

Cu toate acestea, inginerul Ovidiu Crețu susține că nimeni nu i-a spus de aceste probleme și că toți critică investiția în sine:

„Nu mi-a spus nimeni, de exemplu, că pompa de 124 de bari ar trebui să fie la 184 de bari. Nu a spus nimeni asta și nici eu nu știam. În afară de faptul că e scumpă pârtia și că am pus telescaun nu au fost alte critici. Dacă venea cineva să spună că conducta aia care e de patru țoli trebuie să fie de cinci țoli și jumătate… dar n-a venit, constatăm acum că nu e bine, în funcționare…De exemplu, tunurile de zăpadă, la masă, când au prezentat proiectul, au pus trei tunuri de zăpadă. Eu am cerut patru și au acceptat cu greu, ca acum să constatăm că avem nevoie de șapte, nu de patru” – a declarat Crețu pentru sursa citată.

Același Ovidiu Crețu recunoaște că s-a sfătuit și cu alți „creatori” de pârtii din țară, dar acolo e vorba de niște chestii second-hand, nu ca la Bistrița, noi-nouțe...

„Ce am discutat cu cei care fac pârtii, Toplița, Borsec, Vatra Dornei, toți erau cu chestii second-hand, care la noi nu se potriveau. (….) Nu e rezolvată nici problema la lac. Și asta e o problemă. Câtă apă a fost în lac am consumat-o și acum, câtă băgăm în lac, atâta avem. Firma care a făcut pârtia a făcut și consolidarea, pe banii lor, dar nu au finalizat-o. Ce să fac? Nu mă pot plânge, din partea lor am avut deschidere, dar am avut un proiect prost” a mai precizat edilul.

Până la aceste declarații, lacul în forma actuală era OK după lucrările efectuate în vara și toamna lui 2018, singura problemă pusă de administratorii pârtiei era legată de pământul care nu era înghețat suficient cât să intre utilajele speciale pentru nivelare, la care se adăuga și lipsa ninsorilor.

Reamintim faptul că în data de 19 decembrie 2018 administratorii pârtiei de schi Cocoș postau o fotografie cu utilajul respectiv, ratracul, pe un strat de zăpadă destul de consistent, cu specificația „work in progress”. La data de 5 ianuarie, aceeași administratori mai postau odată imagini de pe pârtie, cu același utilaj „la muncă”. Condițiile atmosferice au fost prielnice, temperaturile scăzute fiind prezente incluziv în Wonderland, la fel și ninsorile.

Până la urmă, unde-i adevărul?, vorba unui clasic în viață, sau mai bine zis cine minte?

Comentarii

Adrian Florin C...

08.01.2019 12:49

Dar cine a încredințat contractul de proiectare pentru o investiție de asemenea anvergură? Nu trebuia primarul și echipa lui să verifice experiența acelei firme în proiectarea pârtiilor de schi? Dai pe mâna unei firme care nu a putut să dovedească vreun proiect reușit asemenea răspundere? Vine acuma primarul, cu insolență, că nu i-a spus nimeni că trebuiau pompe cu debit mai mare și conductă cu diametru mai mare. Mulți i-au atras atenția că altitudinea la care este amplasată pârtia este principala problemă. I-am dat informații, din revista "Capital", în urmă cu 5 ani, despre regulile de înființare ale unui domeniu schiabil (în 7 din ultimii 10 ani să fie 100 de zile/an cu zăpadă naturală de min.30 cm). I-am sugerat să aducă un schilift, chiar second-hand. Costurile pârtiei ar fi fost mult mai mici. Și încă ceva, iarna aceasta este atipică, se întâmplă odată la 10 ani.

Vlad

09.01.2019 19:32
Sa ma cac pe Cretu si pe toata natia lui de retardati,ca a nenorocit orasul ala,desi era vai de capu' lui oras,l-a nenorocit deloc.MORI BA! SI tu,si toate panaramele din partidul tau!

Dan

10.01.2019 11:02

Primarul asta capos si îngust la minte este rezultatul lipsei participării la vot, fapt ce a permis asistatilor pesedisti să hotărască viitorul Bistritei! Pentru acest proiect păgubos sunt la fel de vinovati consilierii care au fost de acord! Băiat deștept ERM...Nu a participat alături de cei doi măscărici la deschiderea sezonului de schi! ( pe vice îl pufnea râsul de ineptiile scoase de șeful lui...pârtie ca in Austria...ba...esti nebun!)

Adauga comentariu