Să moară Clujul de ciudă – avem spital mult peste ei!

În sfârșit ne putem ridica fruntea plecată în fața clujenilor! În sfârșit le putem da cu tifla peste nasul ridicat forțat de necesitățile noaste medicale, mult timp sufocându-i de-a dreptul cu prezența în spitalele lor.

Sistemul medical din România, în general, este una din marile bube ale erei pe care, cu demnitate, încercăm să o trăim. Spitalele, în particular, sunt microbul ce ne ucide lent, fără milă, ca o picătură chinezească la care suntem spectatori fără vină. Nu de puține ori, Spitalul din Bistrița, mai precis Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Bistrița, a fost văzut ca o măcelărie, iar doctorii numiți ”măcelarii de la Bistrița”, apelative venite de cele mai multe ori dinspre Cluj-Napoca sau Tg. Mureș. Ce-i drept, într-acolo se îndreptau bistrițenii cu speranțe.

De la săli uitate de vreme, cu mirosul specific ceaușismului, până la aparatura aproape inexistrentă sau mult învechita, la ceea ce s-a ajuns azi, e diferență uriașă. Nu se generalizează și în niciun caz nu punem zăvorul pe sintagma ”cam atât”. Vrem doar să prezentăm un etalon când îl avem.

Secția ”chirurgie” a SJU a avut, împreună cu blocul operator, cea mai vizibilă și importantă transformare. Începutul aceste povești s-a creionat în 2012 când un director tehnic al acelei vremi s-a suit într-un pod (foto jos) dintr-o curiozitate nici de el înțeleasă acum. A văzut un spațiu de aproximativ 1500 metri pătrați, ne folosiți, dar cu un potențial mare. Ideea supraînălțării acelui segment de clădire a fost primită mai mult ca o glumă, apoi considerată un SF. A început lucrarea de construire a încă două niveluri, încet, dar sigur, toată construcția durând aproape doi ani. La sfârșitul lui 2014, după o vizită în acel sector făcută de anumiți politicieni de vârf veniți în județ, se obține finanțare pentru terminarea și utilarea primului etaj din cele două, în primă fază, cel al secției ”chirurgie”, apoi vendind și banii pentru blocul operator, investiție de peste 27 milioane lei, sprijinul Consiliului Județean fiind necondiționat!

Ce a ieșit? O secție de cinci stele, cu 108 locuri de primire a bolnavilor, în saloane de 3-4 locuri, cu o singură excepție unde sunt 5 paturi, inclusiv salon dedicat copiilor. Faptul că, în momentul în care am făcut vizita în această secție se lucra normal, inclusiv schimbatul lenjeriei surprins de aparatul foto, denotă că nu a fost nimic pregătit, denotă normalitate. Curățenie exemplară, holuri calde și la propriu și la figurat, spații speciale pentru depozitare, blocuri electrice bine gândite și amplasate, sistem audio de alertare și chemare a personalului medical văzut doar în filme.

Inclusv lumina pentru pardoseală este gândită astfel încât un bolnav care dorește să meargă la toaletă (existente în fiecare salon), de exemplu, noaptea, nu trebuie să aprindă lumina în tot salonul, deranjând astfel colegii de suferință. Televizorul racordat la un sistem de televiziune prin cablu și prizele de internet pentru cei ce-și aduc un laptop în salon sunt deja mofturi trecute în categoria must have. Fiecare pat dispune de un sistem de distribuție a fluidelor medicale prin rampă individuală cu lumină de tratament și lumină de citit.

Fiecare salon sau încăpere din acest nivel, al secției ”chirurgie”, are propriul sistem de ventilație prin care circulă aer steril, dar și sisteme de siguranță conform normelor PSI, inclusiv butoane de panică. Sala de mese este mică, dar cochetă și luminoasă. Pacienții internați la ”chirurge” sunt în mod normal serviți la pat, dar pentru cei ce se pot deplasa există posibilitatea de a lua masa împreună, fiind un moment propice pentru socializare.

La următorul nivel se regăsește ”bijuteria” SJU – blocul operator. Dacă pentru nivelul inferior, cel al ”chirurgiei” au fost necesare șase luni pentru punerea în funcțiune, de la momentul începerii construcției efective până la inaugurare, pentru blocul operator a fost necesar un an. Aici nu se intră oricum. Pacienții aduși pe paturile mobile din celelate secții ale spitalului sunt mutați efectiv pe un alt pat mobil, într-o zonă de confluență numită zonă de transfer. Medicii au intrări separate în sălile de operații, acestea având un anumit cod de recunoaștere, un cod al culorilor. Fiecare culoare reprezintă o sală de operație, astfel că, în cazul unei urgențe, personalul medical este îndrumat către sala de culoarea repectivă, sistem apreciat inclusiv de reprezentanți NATO.

Personalul care face o operație dispune de o zonă administrativă compusă din camera de relaxare și o cucinetă. Aceștia trec prin două filtre de sterilizare din holul principal până în sala de operație. Echipamentul operator al personalului în aceste săli este de unică folosință. Instrumentele medicale au și ele parte de un întreg și complex ciclu de sterilizare. Toate echipamente și instrumentele medicale specifice au spații proprii de depozitare, folosirea acestora făcându-se computerizat, prin scanarea unor coduri de bare aferente. Tehnica din dotarea unei săli de operații stârnește invidia colegilor medici din țară și nu numai. Aparatele sunt de ultimă generație și sunt funcționale 100%.

Un alt amănunt ce trebuie menționat este faptul că fiecare operație realizată în aceste săli se înregistrează video, imaginile fiind stocate într-un server securizat, acestea fiind folosite doar în cazuri excepționale, cum ar fi reclamații sau suspiciuni de malpraxis. Ca și în cazul secției ”chirurgie” tot aerul care circulă în blocul operator este unul steril, fiind existente inclusiv aparate de resterilizare a aerului în sălile de operații precum și în încăperile de pregătire a pacientului sau ale medicilor. Intrarea, respectiv ieșirea în/din blocul operator se face sub un curent de aer cu presiune pozitivă, tot aerul și curenții care se produc la deschiderea ușilor fiind evacuați către exterior.

Personalul ce deservește nu numai cele două secții animtite mai sus, ci întreg personalul SJU, este în continuă întinerire. Numai la capitolul chirurgi sunt veniți cinci medici noi, plus un neurochirurg, toți tineri. Media de vârstă a chirurgilor bistrițeni nu depășește 37 de ani. Ultimul pe lista ”transferurilor” este un medic din București, de la o unitate medicală privată de prestigiu, care și-a exprimat dorința de a lucra la Bistrița. Trebuie menționat faptul că toți acești medici sau asistenți veniți la noi în oraș vor beneficia inclusiv de locuințe de tip ANL, lucrările fiind deja demarate.

Proiectul de modernizare a SJU cuprinde și alte secții, maternitatea fiind una din reușitele echipei manageriale de azi, condusă de cel care a avut viziunea fantasmagorică în 2012: Gabriel Lazany, un economist de 43 de ani, bistrițean. Investițiile vor continua și în următorii ani, primle țintite fiind secțiile ATI și UPU. Numai pentru terapie intensivă se preconizează o investiție de aporximativ 2,4 milioane de euro. Buba rămasă după cap lui Lazany este spitalul de pe Independenței, clădire fără posibilitate de reamenajare, cauzată atât de vechimea acesteia, cât și de faptul că face obiectul unei cereri de retrocedeare a urmașii grănicerilor năsăudeni, proprietari cândva ai imobilului. Soluția adoptată este una relativ simplă, dar punerea în practică necesită niscaiva timp: mutarea secțiilor de acolo în clădirile spitalelor de pe Alba Iulia și TBC, dar numai după reabilitarea acestora.

Să dea Domnul să nu fie nevoie de a beneficia de serviciile SJU. În cazul că trebuie, nu ne mai îndreptăm privirea către Cluj. Deja unii nu o mai fac. Deja sunt priviri îndreptate către noi din locurile unde cerșeam odată servicii medicale.

 

Comentarii

Mirela

07.12.2017 22:42

Degeaba aveti dotări daca nu aveti medicamente in caz de internare si prematuri sunt transferați la cluj trebuie dotată si maternitatea si neonatologia sa fie de gradul 3 ca si la Cluj si medici sa salveze sau sa incerce sa salveze sa nu fie asa pasivi mai ales in randul nou nascutiilor...

Cristi

08.12.2017 05:43

Frumos nu ai ce zice... macar e destul de curat si nu mai simti mirosurile alea ciudate dar, tot ca un gunoi te trateaza. Trebuie sa umblii toata ziua dupa doctori ca un catel poate poate te baga si pe tine in seama sa iti dea vreo informatie tie ca si apartinator, sau ca si pacient      Spun asta pentru ca tocmai zilele astea am avut de-a face cu dansii. Nu stiu cat de buni sunt ca doctori, dar ca si oameni, multi din ei sunt niste gunoie care asteapta doar sa le bagi in buzunar. Sunt de acord ca au salariile cum le au si ca poate îi mai ajutam sa-si mai imbunatateasca putin situatia financiara sa aiba un trai decent si fara lipsuri. Eu asa consider ca ar trebuii sa fie un medic,  fara grija zilei de maine.  Dar, sa isi faca prima data treaba intr-un mod cat se poate de profesionist si pe urma sa astepte sa fie rasplatit de fiecare in functie de posibilitati. Sa stiti ca nu sunt si nu am fost de acord cu spaga dar situatia te impinge sa o faci si pe asta. Si cine zice ca nu da spaga, nu a trecut inca prin situatii dificile. 

Adauga comentariu