Să-i cadă oare lui Moldovan și ,,Coroana" de pe cap? Căci de Dracula s-a lepădat

Se pare că Ioan Moldovan, cunoscut om de afaceri din Bistrița, după ce a scos la licitație Castelul-Hotel din Piatra Fântânele, un simbol al turismului din zonă, vrea să se debaraseze și de ,,Coroana de Aur".


Cine se leapădă de Dracula, vinde și... Coroana


Nu mică îți e mirarea dacă arunci o privire pe siteul Agenției  Latino Imobiliare din Cluj-Napoca. La o privire mai atentă se observă că, pe lângă hotelul din Pasul Tihuța, este scos la mezat și hotelul ,,Coroana de Aur".  Amplasată în municipiul Bistrița, unitatea hotelieră are cinci etaje și  dispune de 97 de camere, fiind cotată la 4 stele. Prețul de strigare este de aproximativ 14 milioane de euro.  Hotelul ,,de la Coroana" a fost inaugurat în 1974, fiind cel mai reprezentativ din localitate.  În același ansamblu se află Coronița, restaurant cu terasă.

,,Sălașul” lui Dracula dădea ,,semne de oboseală” de mai mulți ani


Hotelul-Castel Dracula din pasul Tihuța (Borgo, după cum era denumit de Bram Stoker în romanul cu a doua vânzare în lume după Biblie, ca număr de exemplare) a dat semne de „oboseală” încă din anii trecuți. La Dracula s-a creat o anumită tradiție de Halloween, atunci când în locația bistrițeană se adunau fani ai contelui Dracula din toată lumea, în special americani și englezi. Din păcate, ultimele două astfel de sărbători nu au mai avut succesul scontat, prezența „internațională” fiind din ce în ce mai scăzută. Hotelul din comuna Tiha Bârgăului, localitatea Piatra Fântânele, a fost construit la sfârșitul anilor 70, inaugurarea fiind făcută în 1983. „Responsabil” pentru această construcție a fost „baronul” Alexandru Misiuga, cel mai cunoscut draculist român. Acesta primise o vizită a unor fani Dracula prin 1970, care i-au cerut să-i însoțească în pasul Bârgău, pentru a vizita ruinele castelului contelui vampir. Misiuga nu știa atunci de cartea lui Stoker, dar și-a făcut un țel în a profita de acest roman, în special de partea în care Bistrița este localizată clar. Astfel, Misiuga crease o machetă a unui hotel-castel, aceasta fiind aprobată ca și construcție de ministerul turismului din acea vreme. Costurile ridicării acestui edificiu au atins suma de 25 milioane lei. La doar doi ani de la darea în folosință a hotelului, în 1985, Ioan Moldovan devine administratorul complexului, iar în anul 1995 cumpără 90% din pachetul de acțiuni, moment propice pentru speculanții imobiliari ai vremii.


Averea i s-a redus la jumătate. Acesta să fie motivul pentru care scoate la mezat cele două obiective?


Conform publicațiilor de specialitate, omul de afaceri Ioan Moldovan era cotat în anii trecuți cu o avere în jur de 20 de milioane de euro. De altfel,  revista Capital la inclus la un moment dat chair în rândul milionarilor. Problemele financiare ale celui care a fost în fruntea bistrițenilor în Top-ul Capital al celor mai bogați români, Ioan Moldovan, persistă de ceva vreme, principala cauză a decăderii fiind chiar firma-mamă, Combis, acolo unde s-au înregistrat datorii de peste 3 milioane de lei la sfârșitul anului 2017. De curând, grupul de firme a anunțat și disponibilizarea a 50% din personalul care este angrenat în firmele de procesare a cărnii, 124 de oameni fiind în pragul șomajului. Aceștia provin din abatorul Agro-Invest de la Șieu-Măgheruș.


De ce Hotelul-Castel poate reprezenta o adevărată mină de aur pentru bugetul local


Hotelul are 63 de camere duble, 3 apartamente din zona „deluxe”, fiecare dintre acestea având câte o poveste, un bar poziționat strategic într-un turn, cu priveliște unică, două săli de restaurant, cripta cu sicriul lui Dracula, dar și spații de petrecere a timpului, precum și terenuri pentru sport. În imediata apropiere a Hotelului există și o pârtie de schi dotată cu un telescaun. Deci, potențial turistic există. Mai trebuie cineva care să ungă cu vazelină rotițele ruginite ale turismului din Bistrița-Năsăud.
 

 

Adauga comentariu