Să fie oare un semn bun? Se întorc din străinătate copiii pentru studii. Numărul acestora este în creștere la Bistrița

După un exod al populației județului Bistrița-Năsăud către țări cu potențial economic și social mai promițător, majoritatea concetățenilor noștri preferând Spania, Italia, Germania sau Anglia, s-a ajuns și în situația în care reîntoarcerea la origini să fie luată în calcul din ce în ce mai serios.

Unul din motivele revenirii bistrițenilor pe meleagurile natale este și integrarea copiilor acestora, născuți sau nu în alte țări, în sistemul local de învățământ, considerat, dacă nu mai competitiv, cu siguranță mai ieftin.

Conform unui raport de activitate al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, există un trend ascendent în ceea ce privește reîntoarcerea copiilor în țară pentru a-și continua studiile. Astfel, dacă în anul școlar 2015-2016 au plecat din sistemul nostru de învățământ 43 de copii și s-au întors 159, în perioada imediat următoare, anul școlar 2016-2017, se înregistrează 59 de plecări în străinătate, majoritatea în Germania, dar și o revenire semnificativă, 175 de copii, cei mai mulți din Spania de această dată, au cerut echivalearea studiilor și continuarea acestora în unitățile de învățământ bistrițene.

Proporția dintre mediul urban și cel rural este una echilibrată, 90 de cazuri din cele 175 de reveniri fiind în mediul urban, restul de 85 fiind în mediul rural.

Chiar dacă trendul revenirilor copiilor în sistemul de învățământ românesc din Bistrița-Năsăud este unul ascendent, numărul total al elevilor înmatriculați în județul nostru este în scădere, motivația fiind scăderea continuă a populației. Anul școlar 2016-2017 a înregistrat o scădere cu 514 elevi înscriși față de 2015-2016, ajungându-se de la 49.783 la 49.269 elevi.

 

Adauga comentariu