S-a terminat visul european al Cristinei Iurișniți! De fapt, s-a terminat viața politică a deputatului USR de Bistrița-Năsăud. Vezi de ce...

Pornită foarte încrezătoare pe un drum politic european, Cristina Iurișniți, deputat accidental de Bistrița-Năsăud, își ia „la revedere” de la viața politică înainte de expirarea actualului mandat.

Atunci când sorții redistribuirilor au ales-o pe profesoara de franceză din Bistrița să ocupe un scaun de parlamentar a fost ca o victorie obținută la limită, în prelungiri, de o echipă revelație a vreunui campionat. În politică, însă, nu e vorba de numai de noroc, aici complexitatea jocului nu ține de talentele individuale, în nici un caz atunci când vine vorba de un new-entry.

Timp de aproape doi ani, Iurișniți s-a încăpățânat să existe ca om politic, unul „jucător”, bazat pe experiența lingvistică și educativă, de fapt pliat pe propriile construcții ale unui dascăl, nu neapărat de modă veche, dar fără aplicabilitate reală în lumea politică românească, în special cea actuală.

Încercările profesoarei de la Bistrița în „legislativul” dâmbovițean au fost mai degrabă niște lătrături ale unui cățeluș speriat de dulăii din jur. Comisiile deputățești din care face parte (pe una chiar o prezidează) nu au scos-o din postura de șoricel de bibliotecă, deși, pur teoretic vorbind, ideile deputatului bistrițean legate de educația sexuală în școli și cele legate de violența domestică nu au fost rele sau deplasate, dar aici vorbim la nivelul teoretic. Știm că la un asemenea nivel trebuie și susținere, că USR-ul nu are încă o putere la nivel de vot în Parlament, că sunt blocate anumite proiecte din cauza PSD, ALDE, etc., că bla-bla...

Un alt „redistribuit” bistrițean, Ionuț Siomionca, deputat PMP, a reușit să „strecoare” cel puțin două legi venide din pixul de la Bistrița, una referitoare la atenționarea publicului la intrarea într-o incintă fără aviz de securitate la incendii (Legea „Colectiv”) și una legată de montarea barierelor la trecerile de cale ferată pe drumurile naționale sau cele de interes. Mici, dar... reușite!

Dragostea și aplecarea Cristinei Iurișniți către francofonie a fost motorul ce a propulsat-o pe profesoara bistrițeană către Bruxelles, acolo unde s-ar fi simțit ca acasă! Delegațiile externe din care a făcut parte au excitat-o politic astfel încât să-și dorească un singur lucru: europolitica! Din acel moment totul a a vut doar o singură țintă, ajungând să declare foarte apăsat și „sincer” că e sigurul lucru pe care și-l dorește: europarlamentar sau nimic! Adică, dacă nu va accede către Bruxelles, Cristina Iurișniți nu va mai candida pentru un nou mandat în parlamentul românesc!

Cursa internă pentru un loc eligibil în cadrul alegerilor europarlamentare din 2019 s-a terminat cât se poate de rău pentru Iurișniți. Bistrițeanca nu a reușit să-și convingă propriii colegi din USR, finalul „competiției” interne stabilind un loc 21 pentru profesoara de franceză. Eligibilitatea în cazul USR de reduce la două locuri, hai trei, cu hazardul redistribuirilor.

Cu toate acestea, cei doi ani rămași până la expirarea mandatului de deputat sunt încă plini și se pot fructifica de Iurișniți. Cu siguranță vor continua delegațiile în zonele francofone ale Europei. Aceste momente încă sunt prielnice pentru bistrițeancă de a se „apropia” într-un fel sau altul de vreun job în comunitatea francofonă a UE, iar aici nu ne referim la un job mărunt de profesor, ci la unul politic sau administrativ în cadrul Parlamentului European.

Până atunci, Cristina Iurișniți are de condus o filială USR destul de fadă. Singurul moment „prielnic” al filialei Bistrița-Năsăud a avuit loc în ultima perioadă a strângerilor de semnături pentru „Fără penali în funcții publice”, moment „alimentat” de evenimentele din 10 august din Piața Victoriei. În rest, filiala rămâne una aproape goală, căci președintele de drept, Lorand Toth, este de nevăzut inclusiv de membri USR, conducerea „practică” fiind preluată de Iurișniți.

Adauga comentariu