S-a identificat virusul din epidemia dosarelor de handicap de la Rodna: laborophobia! Vinovat principal – primarul Tinu Grapini

Cât de departe poate ajunge o mână de oameni pentru a rămâne asistați sociali, având nu o repulsie ci chiar o fobie față de muncă, aflăm din poveștile secolului XXI ale comunei Rodna, județul Bistrița-Năsăud.

„Epidemia” a început pe vremea când actualul primar al comunei, Tinu Grapini, a luat decizia de a verifica fiecare dosar al asistaților sociali din comună. După această operațiune, coroborată cu refuzul de a presta muncă în folosul comunității al persoanelor asistate, numărul acestora s-a diminuat simțitor, căci din totalul de 280 de dosare au rămas doar 80!

Acesta a fost momentul terminus al apariției virusului laborophobia, adică teama de muncă, virus ce a cauzat peste 100 de îmbolnăviri, în majoritatea cazurilor fiind atacat sistemul nervos, dar nervos rău! Epidemia a lovit cel mai mult în comunitățile de romi, acolo unde chiar și tinerii în puterea vârstei au căzut pradă cruntei boli, instant și irecuperabil. Toatea acestea certificate cu documente medicale semnate și parafate, purtate prin comisii de specialiști, nu așa cum s-ar crede, de la medicul de familie direct la primărie.

Astfel, cei peste 100 de îmbolnăviți subit au avut de urmat un traseu riguros și tare supărător pentru noua lor condiție de persoane cu handicap psihic: la medicul de familie pentru trimitere, apoi la un specialist, de acolo la Primărie pentru anchetă socială (aici funcționarii publici au avut suspiciuni și au fost motivate în scris, dar ce să știe ei, niște bugetari habarniști), apoi la o comisie de specialiști cu parafe grele și irevocabile.

În final, dosarul de persoană cu handicap psihic este predat cu sictirul evident la primărie, iar edilii îl pun în plată, atât pentru persoana cu handicap cât și pentru un însoțitor, căci bolnavul nu se descurcă singur!

Aceasta este pe scurt povestea epidemiei dosarelor de handicap din comuna Rodna! Într-un final a intrat poliția pe fir și cercetează toate aceste aspecte, la inițiativa primarului.

Suntem curioși care este deznodământul acestei epidemii, dacă polițiștii vor găsi antidotul sau măcar un vaccin pentru restul comunității. La fel, poate întreg acel traseu parcurs cu greu de laborophobii din Rodna va fi reexaminat cu atenție de forurile competente, focusarea pe parafe fiind esențială!

Adauga comentariu