În România nu se taie pădure nici jumătate din cât ar fi permis! Declarația aparține președintelui CJ BN, Radu Moldovan, transformat peste noapte în purtător de cuvânt al Romsilva

În momentul de față, conform reglementărilor legale aflate în vigoare, în România există un anumit plafon de tăiere a masei lemnoase din fondurile forestiere, limitat la 18 milioane de metri cubi anual. Acest număr reprezită creșterea masei lemnoase într-un an. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a precizat faptul că în acest moment, în România se taie doar aproximativ jumătate din cota prognozată:

„Din păcate, există foarte multă manipulare în această zonă a tărierilor, cum că la noi se distruge și se taie tot. Eu vă spun că analizele specialiștilor zic următorul lucru: în România se taie pâină în 50% din creșterea anuală și altă jumătate se pierde. Noi azi, la suprafețele pe care le avem, cu reglementări, cu capacități ale agenților economici, de la lemn de foc la lemn industrial, suntem încă departe de maximul ce se poate exploata într-un an. Teoretic se pot tăia 18 milioane de mc pe an, ceea ce reprezintă creșterea, practic nu ajungem nici la 9 milioane de m.c.” – a declarat Radu Moldovan.

Acesta însă recunoaște că sunt anumite inadvertențe și nereguli în sistem, pornind de la pădurari și pâna la existența încă a unor exploatări nelegale care, în opinia liderului bistrițean, acestea au fost mult diminuate față de începutul anilor 90, atunci când s-au ras efectiv întregi suprafețe forestiere chiar în Bistrița-Năsăud.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă în care au mai fost prezenți ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, precum și directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu. Președintele CJ BN și al PSD BN, Radu Moldovan, a intervenit în calitate de gazdă a conferinței de presă și a făcut aceste precizări în locul celor îndreptățiți să o facă, amintindu-și de perioada când presta ca purtător de cuvânt al PSD-ului condus de actual „proromân” V. V. Ponta.

Comentarii

Balan Marius- e...

05.05.2019 13:12

Da dar se fura de 10 ori mai tare ca in Europa. Cu un aviz de taiere si transport se fac 3-5 drumuri. Apoi nu mai punem ca zeci de transporturi figureaza cu balast si dedesupt sunt trunchiuri de copaci bine ascunsi. Zau domnule Presedinte mai bine taceati. M-ati surprins facand asemenea declaratii total pe dinafara subiectului. Sunteti foarte departe de a cunoaste, sau va faceti ca nu cunoasteti realitatea.

Galatus Dan

12.05.2019 16:56

Sa intelegem de aici ca taierea la ras a padurilor este ok ? Cum de au aparut numeroase zone de gol ...doar cu cioate peste tot in munti .? Unde naiba cresc acei arbori care dau procentajul de crestere ? Or fi emigrat si arborii ...  

Adauga comentariu