România dezbinată?! Nu cred! Doar indiferentă...

Am văzut o mare de oameni „albi” la București adunați să protesteze. Nimic nou. Proteste au mai fost și-or să mai fie. Unii merg din convingere, alții convinși. Este un drept garantat cel de a protesta, indiferent pentru ce și cum. La fel ca și dreptul la opinie. Fără să citez dintr-un anumit clasic, fiecare a avut dreptul să nu fie de acord cu celălalt.

România ar fi împărțită în pesedei și restul lumii, susținători ai lui Dragnea & Co., pe de o parte, iar pe cealaltă parte sunt cei ce nu sunt de acord cu politicile pesedeului și liderii acestuia. Cât se poate de normal și democratic! Dar să ajungem să ne urâm și să ne scuipăm (în cel mai bun caz) din cauza acestor diferente, e puțin cam mult.

PSD-ul își are adepții și votanții lui. Indiferent de nivelul de educație al acestora, membrii de partid sau simpatizanții fac parte din societatea noastră românească, au drepturi egale cu restul plebei. Dacă vor să demonstreze, sunt liberi să o facă, dacă vor să meargă la vot, o fac! La București au fost 200.000. La vot, în 2016, au fost 18% din totalul de alegători, fiind scorul cel mai mare, deci, majoritari.

Conform numerelor din fotografia de titlu, 61% dintre români nu au fost la vot. 61% dintre aceștia nu și-au exprimat vreo opțiune, au preferat un grătar la iarbă verde, un film la 3D, o plimbare prin lume, sau pur și simplu nu au avut chef.

61% reprezintă mult peste jumătate dintre români, dintre aceștia făcând parte o serie de experți în politică și geopolitică, în sociologie, transporturi, moraliști sau postaci. Ei comentează din fotolii protestele rezistacilor fără să li se alăture. La fel, comentează și mitingurile pesedeilor, tot fără o alăturare. Fiind democrație, chiar și ei au dreptul să facă această treabă.

Poate cei „duși cu japca” în Piața Victoriei au un nivel de educație mai redus în comparație cu cel al mediei naționale, poate că sunt influențabili din mai multe puncte de vedere. Poate că liderii pesediști au recurs la anumite presiuni de ordin social asupra acestora. Poate că au fost chiar și plătiți. Nu moralitatea sau modul de acțiune al liderilor social-democrați este în discuție acum. Puterea acestor 18% bate indiferența celor 61%, fără drept de apel!

Opoziția, sau mă rog, restul partidelor, și-au împărțit 21 de procente care sunt atât de mărunțite încât nici nu mai contează. Poate între cei 21% se află crema intelectualității poporului român. Tot nu ajunge! Puterea o au cei 61 de procente de absenți.

Astfel, în România nu există dezbinare, nu are cum. Există un exercițiu democratic, cu 18% pesedei și 21% alte rămurele. România activă este numai la 39% capacitate. România nu e dezbinată, e doar indiferentă...

 

P.S. Cea mai patetică scuză: nu am cu cine să votez...

Comentarii

Stefan Anbruș

12.06.2018 23:16

Am participat la aproape toate scrutinurile care au avut loc după 1989. Atunci când procentajul participării a fost mare, peste 80% s-a văzut o schimbare în mentalitățile persoanelor alese. Însă când aceste persoane alese, cu mentalități noi, au trebuit să schimbe ceva în sistemul social în care trăim, rezultatele nu s-au arătat. Din această cauză retrăim anii comunismului, a corupției, a hoției.Problema nu este că nu participăm la vot, ci aceea că indiferent cu cine votăm nu observăm o rezolvare a problemelor cu care se confruntă azi societatea: corupție, sărăcie, discriminare. Și asta pentru că orice persoană alegem să ne conducă nu are soluțiile potrivite pentru aceste probleme. Istoria se repetă nu pentru că n-am învățat din greșelile trecutului ci pentru că nu avem soluții la aceste greșeli.

Adauga comentariu