Rezidențiat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – o veste care nu poate decât să ne bucure! Este vorba de o lege care liberalizează accesul rezidenților și în alte spitale, publicată deja în Monitorul Oficial

O veste bună vine dinspre Palatul Victoria și se referă la modificarea unor documente legislative legate de organizarea și funcționarea rezidențiatului. Astfel, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și și completarea OG nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, precum și pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, modificări care au apărut deja în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.997/11.XII2019.

Pe scurt, modificările aduse acestor prevederi legale sunt legate de liberalizarea accesului rezidenților în spitalele din România, indiferent de forma acestora. Până în acest moment, rezidenții practicau doar în spitalele clinice universitare, dar puteau fi incadrați în alte spitale, cei din anii terminali.

Și la Spitalul Județean de Urgență Bistrița există câțiva astfel de rezidenți, angajați ai unității, dar care își fac practica/rezidențiatul în unitățile clinice universitare. Noile modificări legislative dau posibilitatea rezidenților de a profesa pe timpul rezidențiatului în spitale județene, militare, dar și în cele private.

„Noi și acum avem medici rezidenți angajați la Bistrița, dar aceștia profesează în clinici. La noi au doar postul, banii vin din fonduri guvernamentale, iar ei vor reveni la Bistrița, pe post, numai după finalizarea rezidențiatului. Aici a intervenit legiuitorul și a modificat legea, în sensul permisiunii acestor rezidenți de a profesa în acele unități unde au deja, sau vor dori să aibă posturi. Este o veste pe care noi o privim optimiști, dar rămâne să vedem și normele de aplicare, apoi să „curtăm” viitorii specialiști, în funcție de necesitățile noastre”, ne-a declarat managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

În acest sens, Lazany crede că va „câștiga” până la 60 de rezidenți, câte doi sau trei pe fiecare specialitate. SJU Bistrița a beneficiat în ultimii ani de investiții masive în special în infrastructură, atât cea spitalicească, cât mai ales în cea medicală, ceea ce a făcut ca spitalul să devină foarte atractiv pentru tinerii medici.

 

foto titlu cu carater ilustrativ (sursa: rezidenti-blog)

Adauga comentariu