Retragerea LEONI din Bistrița – tot mai evidentă: de la peste 7.400 de angajați la 5.500 în șase luni! Ucraina și Serbia, zonele vizate de producătorul german de cabluri

Cel mai mare angajator din județul Bistrița-Năsăud, dar și din zona Ardealului, se pregătește cu pași mici, dar siguri, pentru a părăsi zona de interes România. În general, firmele de Lohn se aciuiesc în zone slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare, acolo unde piața muncii le oferă posibilitatea de a menține costurile de producție scăzute, resursa umană fiind unul dintre cei mai mari factori generatori de cheltuieli.

În Bistrița, dar și în fabricile din Arad și Pitești, Leoni a reușit să atragă forță de muncă necalificată plătită la nivelul unui salariu minim, la care se adaugă diferite bonusuri acordate în special pentru vechimea în unitate, prezență, calitate, etc. Apoi, Leoni mai acordă și tichete de masă, gratuitate pentru transportul către și de la serviciu, plus anumite discounturi acordate angajaților în diferite magazine care și-au încheiat acorduri împreună cu angajatorul (Selogros, Vodafone,etc.).

Condițiile de muncă au un standard ridicat vis-a-vis de ceea ce se oferă (sau s-a oferit) în Bistrița, aici ne referim la tehnologie, organizare, sala de mese, ș.a.m.d. Modul în care se lucrează aici este însă unul diferit, în ultima perioadă fiind prezentate opiniei publice din cele trei locații românești unde Leoni are deschise unități, diferite aspecte legate de modul de comunicare între eșaloanele de conducere și „talpă”, forțarea producției în moduri inumane, chiar și greve care au avut repercusiuni asupra personalului participant.

Grevă Leoni Bistrița

Cea mai mare problemă a angajatorului german rămâne însă creșterea nivelului salariului minim legal care este în continuă creștere în România, calculele nemților fiind date peste cap, iar privirile acestora se îndreaptă din ce în ce mai mult și mai atent către Ucraina sau/și Serbia.

Deși cifra de afaceri a celor trei filiale românești ale Leoni este în creștere de la an la an (profitul net fluctuând în funcție de locație), numărul mediu de angajați este în continuă scădere, acesta fiind un  proces controlat din birourile HR, cel puțin la Bistrița și la Arad, căci Piteștiul înregistrează ușoare creșteri în ultimii ani (1.500 în 2012 – 3.000 în 2017). Aradul a început să scadă ca număr de angajați din anul 2014, an în care erau înregistrați peste 4.500 de angajați, finalul anului 2017 având un număr de doar 3.700 de angajați.

La Bistrița povestea scăderii numărului de angajați pornește din anul 2016, la finalul acestui an fiind înregistrați un număr mediu de peste 8.200 de angajați. În 2015 firma Leoni din Bistrița primește din partea statului român un ajutor de stat condiționat de păstrarea unui anumit număr de locuri de muncă până în 2020, aici fiind vorba de câteva sute. Finalul anului 2017 are deja o scădre importantă a numărului de angajați – 7.100!

În acest an au fost fluctuații destul de mari în compania venită la Bistrița, astfel că în luna iulie reprezentanții LEONI se lăudau cu 7.400 de angajați, finalul lui octombrie având deja scăzut acest număr la 6.700, iar „targetul” Leoni la Bistrița pentru finalul de an 2018 este impus la 5.500 de angajați, conform bistritabusiness.ro. Cu alte cuvinte, în nici șase luni, din Leoni Bistrița au plecat (sau vor pleca) aproape 2.000 de oameni!

În aceste momente, conform unor surse interne, din Leoni se pleca în grupuri mici, de până în 30 de oameni, pentru a nu se intra în șomaj tehnic, rețetă „legală” pentru a nu periclita statutul firmei. În ultima perioadă au fost numeroase voci de la nivel de județ care avertizau că Bistrița-Năsăud se confruntă cu o criză pe piața muncii, deficitul fiind în jurul a 3.000 de locuri de muncă...

Sorin Ghiță - managerul Leoni Bistrița

Conform sursei citate mai sus, conducerea Leoni Bistrița subliniază faptul că firma nu se va retrage din oraș deoarece „strategia de business pentru perioada următoare este de a dedica o parte mai mare din producție cablajelor high voltage pentru mașinile electrice și hibrid. În contextul tendințelor globale ale industriei auto (elecro-mobility) și condusul autonom (autonomous driving), fabrica din Bistrița este printre primele fabrici Leoni care se va specializa în producția de cabluri high voltage.” – au declarat reprezentanții Leoni Bistrița, citați de bistritabusiness.ro.

Cu toate acestea, numrăul mare de bistrițeni puși pe liber în nici șase luni poate duce la o neîncredere din acest punct de vedere. Anul 2020 este anul în care va expira „garanția” păstrării unui anumit număr de locuri de muncă conform ajutorului acordat de statul român firmei Leoni. După acest moment, siguranța locurilor de muncă ale celor care încă mai prestează sub umbrela angajatorului german nu mai este garantată de nimeni, decât de niște declarații ale unor manageri trecători. Chiar și așa, nici ei nu pot garanta faptul că Leoni la Bistrița va continua cu un anume număr de locuri de muncă, chiar dacă va mai rămâne în peisagistica industrială a zonei.

 

Adauga comentariu