Refugiu montan construit în Munții Rodnei cu ajutorul... elicopterului: o aeronavă a M.A.I. a transportat cele 10 tone de materialele necesare. „Vinovați” – o asociație din Iași (FOTO-VIDEO)

Refugiile au un rol aparte în geografia montană, fiind considerate niște adăposturi salvatoare de vieți. Un caz recent petrecut în Munții Rodnei, în care o mână de turiști maghiari s-au pierdut pe creste, vine să întărească această idee.

Asociația „Hai pe munte” Iași a reușit să mobilizeze atât voluntari iubitori de munte, cât și autorități locale dispuse să construiască ceva benefic pentru cei care se aventureză pe potecile montane. Astfel, un nou refugiu a fost construit în Munții Rodnei, în zona Gărgălău, la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri.

„Inițiativa aparține Asociației „Hai pe munte” Iași. Acești oameni inimoși au mai făcut un refugiu în Munții Rodnei, tot așa, din lemn și piatră, dar și un adăpost de urgență sub Vârful Ineu. Pentru acest refungiu au primit aviz din partea Consiliului Științific al Parcului încă de anul trecut, iar acum au reușit punerea în practică a proiectului. Oamenii aceștia au mai lucrat aici, sunt iubitori ai Munților Rodnei. Refugiile pe care aceștia le-au făcut, pot spune că au salvat mulți oameni aflați în situații dificile”, a precizat Mihaela Poll, directorul Parcului Național „Munții Rodnei”.

A fost o colaborare între Asociația din Iași, Salvamont Borșa, Salvamont Bistrița-Năsăud și Parcul Național Munții Rodnei, la care s-au adăugat și voluntari, dar a fost și o implicare a M.A.I., cei care au ajutat cu un elicopter pentru transportul materialelor de construcții.

Este vorba de elicopterului Mi-17 nr.108 care a efectuat o misiune în sprijinul Salvamont Bistrița-Năsăud pentru transportul a 10 tone de materiale (lemn, nisip, panouri sandwich) și unelte necesare pentru construirea refugiului montan din zona Șaua Gărgălău.

”Misiunea s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a constat în preluarea materialelor de construcții și a uneltelor din zona Șaua Stiol și transportarea pe cale aeriană până în zona Șaua Gărgălău. La acţiune a participat şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Maramureş, care a asigurat partea lemnoasă pentru construirea refugiului”, se arată într-un comunicat emis de Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, citat de ziardebistrita.ro.

Refugiul a fost construit în Șaua Gărgălău, la aproximativ 2.000 de metri altitudine, pe un traseu de creastă, în apropierea locului unde s-au pierdut recent câțiva turiștii maghiari. Mihaela Poll susține că astfel de refugii se vor mai construi în arealul Munților Rodnei, următoarea zonă vizată fiind în apropierea Vârfului Ineu (2.279 m):

„Mai vrem să facem încă un refugiu, pe partea cu vârful Ineu, în zona Gagi, si mizăm în continuare pe sprijinul Asociatiei din Iași”.

Andrei Mihai, președintele Asociației „Hai pe munte” Iași, ne-a declarat că, dacă vor fi solicitați, cel puțin în calitate de voluntari, vor răspunde cu drag:

„Noi vom veni negreșit! Dacă vom putea să contribuim și financiar, o vom face, dar în calitate de voluntari nici nu se pune problema”.

Asociația „Hai pe munte” Iași s-a „activat” în luna iulie 2008 și a avut la bază dragostea față de munte a unui grup de tineri din Iași:

„Pe 12 iulie 2008 a fost o primă întâlnire a câtorva oameni din Iași care-și doreau să meargă mai mult sus pe munte și în același timp să aibă și prieteni aproape de ei. Poate “specificul” nostru este că nu prea ne cunoșteam între noi, cel ce ne-a unit a fost în a doua fază internetul și messengerul. Pentru că în prima fază a fost dragostea față de munte și mișcare... Cu câteva excepții, marea majoritate ne vedeam pentru prima oară. Și… ne-am văzut și ne-am plăcut (“nunta” urmând să o oficiem abia un an mai târziu)”, povestesc inițiatorii proiectului.

În Munții Rodnei, Asociația „Hai pe munte” a reușit refacerea unui adăpost de urgență de sub Vârful Ineu, în septembrie 2013, iar un an mai târziu au refăcut un alt refugiu, la Cărți. Cât a costat construirea noului refugiu de la Gărgălău?

„Nu știm, încă nu am făcut calcule în acest sens. Nu este deloc ieftin. Dacă ne gândim la valoarea unui sac de ciment, de exemplu, pentru un astfel de proiect valoarea acestuia crește și de 10 ori la această altitudine față de prețul pe care-l socotești într-o localitate, lângă magazin. În cazul manoperei nu luăm în considerare costuri, deoarece aceasta a fost făcută voluntar, dar dacă e să socotim și acest lucru, costurile pot deveni imense”, a precizat Andrei Mihai.

Asociația din Iași își face simțită prezența peste tot în România, acolo unde muntele este numitor comun. Au fost prin Semenic, Retezat, Bucegi, Făgăraș, Călimani, Rarău sau Măcin. Cei care doresc să sprijine astfel de inițiative, o pot face urmărind secțiunea dedicată Formularului 2% de pe site-ul asociației.

 

sursa video: facebook/Inspectoratul.General.de.Aviatie.al.MAI

Comentarii

Scriitoru Liviu

22.10.2019 18:22

Viitorul refugiu din zona Inau va fi in Saua cu Lac nu in Saua Gagii. Multumim pentru articol.

Adauga comentariu