Reabilitarea clădirii Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița stă într-o Hotărâre de Guvern, fără să se pună problema unei eventuale „naționalizări”

Una dintre clădirile emblemă ale municipiului Bistrița este și așa-numitul „corp A” al Colegiului Național „Liviu Rebreanu” situat pe o arteră principală a urbei, Bulevardul Republicii. Clădirea are depășit centenarul, iar lucrările de reparație capitală sunt mai mult decât necesare.

Fără să mai facem o intoducere legată de istoria acestei clădiri, spunem doar faptul că aceasta aparține Bisericii Evanghelice SA și că a intrat în administrarea Primăriei Bistrița pentru o perioadă mare de timp, fiind impuse doar câteva condiții în acest sens: administratorul să se păstreze tipul de activitate prestată în interior, adică cel educativ, de școală, să păstreze secția de limba germană și să întrețină clădirea.

În acest moment în cadrul Colegiului Național „Liviu Revbreanu” învață peste 1.700 de elevi, deci o primă condiție este îndeplinită. De asemenea, secția germană există, fiind îndeplinită și cea de-a doua condiție. Singura condiție care se și impune în momentul de față este legată de întreținerea clădirii.

În aceași situație a fost (și încă este) Biserica Evanghelică din Piața Centrală a Bistriței, aceasta fiind cu adevărat simbolul orașului. Și această clădire a fost dată în administrarea municipalității de către același proprietar – Biserica Evanghelică CA. Numai că în acest caz se poate face reabilitare pe bani europeni sau guvernamentali deoarece clădirea este considerată monument istoric și face parte din circuitul turistic al orașului, ceea ce nu se poate spune despre clădirea colegiului.

În sensul prinderii lucrărilor de reabilitare a clădirii colegiului s-au făcut destul de multe demersuri pentru a accede la o formă sau alta de finanțare, dar aceste demersuri s-au poticnic la capitolul proprietar, căci în cazul instituțiilor școlare, fie ele chiar monumente, nu se pot finanța numai în anumite condiții, acestea fiind legate de statutul juridic al acestora.

Pe scurt, Biserica Evanghelică și Colegiul „Liviu Rebreanu” au același proprietar, ambele au intrat în administrarea publică a municipalității, dar în ceea ce privește destinația, acesta diferă, una fiind unitate de învățământ, cealaltă obiectiv turistic.

Autoritățile locale încearcă diferite forme de abordare a subiectului legat de reabilitarea colegiului, ajungându-se până la tratativele de donare efectivă a clădirii de către proprietar municipalității, lucru greu de acceptat de comunitatea evanghelică, proprietar până la urmă a clădirii respective.

O ultimă găselniță a autorităților locale este legată de o posibilă Hotărâre de Guvern care ar reglementa anumite aspecte legate de aceste situații, căci la nivel de țară sunt mai multe. Viceprimarul Cristian Niculae nu ar prea dori să vorbească de acest subiect și se pierde în anumite detalii legate de intrarea clădirii în domeniul public:

„Am avut niște discuții cu domnul președinte (n.r. - al CJ, Radu Moldovan) în sensul ăsta și nu aș mai vrea să fac declarații pe marginea acestui subiect, dar... Există în România mai multe solicitări din partea autorităților locale pentru a se finanța proiecte legate de anumite clădiri care sunt în administrarea UAT-urilor, dar nu în proprietatea acestora, majoritatea fiind obiective de ineters public. Așa este și în cazul corpului A al CNLR, îl avem în administrare, dar nu avem posesia, iar legea în momentul de față nu ne lasă să facem investiții fără să fim proprietari. Ei, pentru a veni în sprijinul administrațiilor locale care se află în aceste situații, există, sau mai bine zis se pregătește o astfel de prevedere legislativă, dar pe care nu mai vreau să o comentez până nu apare în forma finală, să nu existe intrepretări (...) Domnul președinte al CJ mi-a spus că se discută foarte elaborat în sensul ăsta și nu mai vreau să dau știri de genul ăsta, adică am dat deja... (în care se înțelege că HG-ul respectiv ar trece clădirea în domeniul public al municipalității – n.r.). Deci, printr-o Hotărâre de Guvern se poate stabili lucrul ăsta, că sunt cazuri speciale în care să permită Ministerului Dezvoltării să finanțeze din bani publici reabilitarea acestor clădiri chiar dacă nu sunt în proprietatea publică, în domeniu public, în patrimoniul UAT-ului” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, viceprimarul Cristian Niculae.

Valoarea totală a proiectului legat de reabilitarea corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu” este de aproximativ 10 milioane de euro. Aceste lucrări sunt necesare în mod de urgență, o parte a plafonului de la ultimul etaj fiind degradat, acoperișul la fel, dar și mai multe părți ale tencuielii exterioare.

O astfel de Hotărâre de Guvern, care ar reglementa anumite particularități existente pe tot teritoriul țării, ar scoate din impas astfel de lucrări importante pentru o comunitate sau alta, fără să se apeleze la „naționalizări”, căci dreptul de proprietate încă este garantat de Constituție.

Comentarii

Roth-Gross Cristian

18.02.2019 20:32
Totul se rezuma la doua cuvinte magice : vointa politica.

Tudor

19.02.2019 08:08
   Ce vor sa faca cei 200 de "semisasi" ai parohiei evanghelice cu cladirea liceului peste 100 de ani ? Vor mai fi ei atunci ?   Pe vremea fostului episcop sasii au dat cladirea gratuit pe 100 de ani primariei, in administrare, ar fi fost cel mai simplu sa o dea anul trecut in proprietate si ar fi inceput lucrarile de reabilitare in 2018 !!!!     Citi sasi vor fi in Bistrita peste 100 de ani ? care va fi nationalitatea majoritara in Bistrita peste un secol ?  va mai fi religie ? vor mai fi n-spe tipuri de biserici ?(care mai de care mai "adevarate)     Nu cunosc prea bine situatia dar totusi cred ca nu sasii bistriteni sunt de vina ci episcopia lor de la Sibiu si preotul lor brasovean, acestia nu inteleg realitatea din Bistrita, chiar este o invidie pentru faptul ca aici convietuirea a fost incomparabil mai armonioasa decat in Sibiu sau Brasov.    Poate ca se va rezolva altfel (nu prin donatie) dar va ramane o pata pe obrazul sasilor bistriteni ca atunci cand interesul general zicea DA ei au spus NU, si o alta pata pe primarul Cretu,  care i-a tot pupat in c.. pe acesti sasi si la momentul decisiv i-au tras-o.  Mari caractere aveti "ser geherte damen un herren" !     

Adauga comentariu