Răzmeriță în Feldru. Zeci de neposeni și feldrihani au luat cu asalt sala de ședințe a Consiliului Local. Ei cer demisia unor consilieri locali din PNL dar și dreptate pentru pășunile împădurite. Ce spune primarul Grigore Țiolan

Ultima ședință de consiliu local din comuna Feldru din 2020, ședință convocată de primarul Grigore Țiolan pentru luni, 28 decembrie, s-a dovedit una grea de dus pentru Executivul acestei primării dar și pentru cei opt consilieri care formează majoritatea PNL. Astfel, zeci de feldrihani și neposeni au luat cu asalt sala de ședințe a consiliului local din localul care adăpostește căminul cultural, numărul acestora fiind undeva în jurul a 150-200 de persoane.

Scandalul a izbucnit în jurul celor peste 1000 de hectare de pășuni împădurite. Majoritatea PNL din consiliul local este acuzată că refuză să comunice cu opoziția și cetățenii. Din filmarea postată pe rețelele de socializare, oamenii cer mai multor consilieri locali să explice ce se întâmplă cu pășunile împădurite ale comunei, pășuni ce ar urma să fie trecute în administrarea Ocolului Silvic al comunei Feldru. Trecerea acestor păduri în administrarea OS Feldru ar fi urmat să fie făcut prin intermediul unui proiect de hotărâre supus votului aleșilor din această comună. Cu toate acestea, oamenii nu vor să se întâmple acest lucru și au acuzat Executivul primăriei de interese economice de grup pentru acest proiect de hotărâre. Mai mult, consilierii opoziției, consiliul local Feldru fiind dominat de cei 8 consilieri PNL, susțin că majoritatea nu vrea să comunice așa cum cere legea, lipsa de dialog cu cetățenii având această răzmeriță drept consecință.

 

Ce se întâmplă de fapt?

Din primele informații culese de la fața locului, povestea sună în felul următor: Ocolul Silvic Feldru administrează cam 7.000 de hectare de pădure , parte din ele și în județul Suceava, fapt despre care am mai scris. Situația însă poate să se schimbe, asta, pentru că, orașul Năsăud, vrea să retragă din administrarea OS Feldru cam 1.100 de hectare, fapt ce ar pune în pericol existența ocolului silvic ca entitate de administrare a fondului forestier. Concert, singura variantă pentru a merge mai departe ar fi trecerea celor peste 1363 de pășuni împădurite în administrarea acestui ocol, intenție dezavuată de proprietarii de animale din Nepos și Feldru. Și, pentru că, în jurul acestor pășuni nu vorbim de primul scandal, altele având loc în 2015, oamenii au explodat.

Paul Someșan, unul din cei șapte consilieri ai fostei Alianțe pentru Feldru, spune că, la nivelul consiliului local există o neînțeleasă lipsă de comunicare, iar proiectul de hotărâre care prevederea trecerea pășunilor împădurite în administrarea ocolului silvic nu a fost supus dezbaterii publice.

Ce spune primarul Grigore Țiolan?

Primarul Grigore Țiolan susține că, lucrurile nu au fost prezentate corect oamenilor și că, nu există niciun fel de interese în jurul respectivului proiect de hotărâre: ” Administrarea pășunilor împădurite se face într-un cadru legal, exploatarea acestora neputând să fie făcută decît așa cum cere și impune legislația de resort. Deocamdată, lucrurile rămân așa cum sunt, doar că legea va impune rezolvarea situației”, ne-a explicat Țiolan.

     

Comentarii

cititor

30.12.2020 10:54

Contz.aranii nostri, au fost invatzatzi ca-n vremea comunistilor, sa pasuneze peste tot, cand si cum vor muschii lor , dar au votat pentru cei de dreapta politica ... si acuma nu le place politica astora ... si se opun ca terenurile sa treaca inapoi in roprietatea celor care au acest drept... Pai, cine-i de vina ... ? Primarul si nici consilierii , nu pot rezolva ei aceste solicitari.. .

Adauga comentariu