Războiul medicilor de familie cu Casa de Asigurări se poartă într-o ceață groasă. Victime colaterale – cetățenii care contribuie la fondurile de sănătate

În cabinetele medicilor de familie, dar și în birourile județene ale caselor de asigurări de sănătate (CAS), domină o ceață emanată de incertitudini.

Medicii, chiar dacă unii au semnat deja actele adiționale de prelungire a contractelor cu Casa, protestează prin faptul că NU eliberează rețete compensate și NU emit trimiteri către secțiile medicale de specialitate, dar acordă în mod gratuit consultații persoanelor asigurate.

Medicii de familie, prin cele două asociații profesionale, Asociația Profesională a Medicilor de Familie și Medicină Generala și Patronatul Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud, se află într-un protest față de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, protest legat de unele disfuncționalități ale sistemului medical, de care am mai scris aici.

Printre doleanțele mebrilor celor două asociații se numără debirocratizarea profesiei, rezolvarea problemelor din sistemul informatic, creșterea finanțării medicinei primare, dar și revizuirea unor protocoale medicale care se răsfrâng în primul rând asupra pacienților.

Cu toate că medicii de familie și-au depus cererile de prelungire a contractelor cu CAS în termenul stabilit de instituție (până la 29 decembrie 2017), doar o mică parte dintre aceștia au și semnat actele adiționale. Este vorba de doar 20 de medici de familie din totalul de 140 câți sunt înscriși în evidențele CAS Bistrița-Năsăud.

Actele adiționale de prelungire a contractelor existente se vor semna zilele acestea. Sigur, nu vom putea prelungi la nesfârșit această situație. Trebuie să știm, la un moment dat, câți semnaza și câți nu semnează. Asociațiile medicilor de familie au decis să nu semneze aceste acte adiționale (...) dar sunt printre ei (medici de familie – n.r.) care nu au fost de acord cu forma asta de protest și vin și semnează. Alții sunt încă în concedii și nu știm exact poziția lor. Cât timp se va prelungi acest răgaz pentru semnarea actelor, nu știm, depinde de hotărârile care se iau la nivel central” – a declarat pentru Știri de Bistrița președintele CAS BN – Ec. Camelia Ilișuan.

De cealaltă parte a baricadei tratativelor, reprezentanții CAS susțin că o parte a doleanțelor medicilor a fost deja rezolvată, fiind vorba de creșterea tarifelor pentru prestațiile medicilor din centre de permanență.

Pentru celelalte doleanțe încă se poartă tratative la nivel național în care sunt implicați Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și reprezentanți ai medicilor. Practic, bugetul fiind adoptat deja, nu cred că pe marginea acestuia se mai poate face vreo modificare, eventual pe normele de aplicare a noului contract (ce va intra în vigoare la 1 aprilie 2018 – n.r.). Lucrurile sunt încă în evoluție” – ne-a declarat Camelia Ilișuan.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud împreună cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița au venit în ajutorul victimelor colaterale – pacienții – cu o soluție temoprară, punând la dispoziția asiguraților pentru emiterea trimiterilor către ambulatoriile de specialitate și eliberarea de rețete cabinetele specializate din cadrul Policlinicii - Ambulatoriu Integrat, ca o alternativă la cabinetele medicilor de familie:

Sperăm în rezolvarea cât mai rapidă a acestui diferend între Societatea Națională de Medicina Familiei și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și ne dorim că această alternativă să poată suplini la un nivel acceptabil întreaga activitate a medicilor de familie din județul Bistrița-Năsăud!” – se arată în comunicatul semnat de cei doi conducători ai instituțiilor.

 

Adauga comentariu