Războiul din PNL Sângeorz Băi atinge Ocolul Silvic Cormaia Anies. După schimbarea fostului șef de ocol Tudor Tomi, contestatarii lui Traian Ogâgău îl acuză pe edil că protejează persoane implicate în tăierea ilegală a celor 3.300 de arbori

În plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, situația de la Ocolul Silvic Cormaia Anieș iese, din nou, în evidență. În acest moment, inițiatorii înfințării comisiei speciale în cadrul Ocolului Silvic Sângeorz-Băi, în calitate de consilieri locali în cadrul Consiliului Local al Orașului Sângeorz-Băi, au reacționat după ce primarul Traian Ogâgău a postat pe pagina sa de socializare faptul că fostul șef al respectivului Ocol Silvic a fost înlocuit din funcție.

 

Cei opt consilieri locali: Cătălin Sfrengeu, Cristi Pop, Ioan Hîruța, Marius Voicu, Virgil Dumitru, Ioan Niculai, Ionel Ureche și Vasile Nistor, îl acuză pe Traian Ogâgău într-o scrisoare deschisă de faptul că vrea să blocheze activitatea de investigare ce se desfașoară de către organele competente la nivelul Ocolului Silvic :  ”De a bloca activitatea comisiei speciale înființate de Consiliul local și de a asigura protectie persoanelor cu adevărat vinovate de tăierea ilegală a arborilor”.

 

 

Ce a scris primarul Traian Ogâgău

”Dragi sângeorzeni. Așa după cum bine știți, de astăzi avem și oficial făcută schimbarea la Ocolul Silvic Cormaia Anies. Cred cu tărie că este un nou început pentru Patrimoniul Silvic al sângeorzenilor iar timpul va demonstra acest lucru.

Vreau să mulțumesc domului inginer Tomi Tudor pentru anii cât a condus această instituție cu profesionalism și să urez succes noului șef de ocol, domnul dr. Inginer Mihai Pop care vine într-o perioadă grea pentru noi, cu atât mai mult îi mulțumesc că-și asumă cu bune cu rele ceea ce trebuie făcut și îl rog să se aplece trup și suflet asupra ceea ce urmează să implementeze acolo pentru că ușor nu va fi. Nu în ultimul rând, mulțumesc Consiliului de administrație al Ocolului Silvic pentru profesionalismul de care au dat și dau dovadă.

De asemenea, mulțumesc Consiliului Local al orașului Sângeorz-Bai care, sper eu, să lase bârfele și să înțeleagă că lucrurile trebuie să intre în normalinormalitate cât mai repede și fără interese oculte.

Cu Dumnezeu înainte.
Primar, Traian Ogâgău”

 

Până aici, nimic desosebit, dar, dacă ne gândim și luăm în calcul faptul că Ocolul Silvic Cormaia Anieș este ocolul de pe raza căruia au dispărut peste 3.300 de arbori. De asemenea, între cei opt consilieri, în majoritatea lor membrii ai PNL, mai puțin viceprimarul Virgil Dumitru, și Traian Ogâgău există o tensiune constantă, acuze și încercări de anihilare politică care nu folosesc nimănui.

 

De ce a reizbucnit scandalul?

Cert, scandalul a reizbucnit imediat ce primarul Traian Ogâgău a anunțat schimbarea din funcție a fostului șef de ocol silvic.

”Imediat după apariția în presă a unor date referitoare la Ocolul Silvic Cormaia-Anieș, o parte dintre consilieri am convocat în data de 17 octombrie anul curent, ședința extraordinară în care am adoptat proiectul de hotărâre privind înființarea unei comisii speciale care să analizeze activitatea administratorilor desemnați în Consiliul de Administrație al OS Cormaia-Anieș. În acest context, am aflat despre existența unor hotărâri adoptate de consiliul de administrație, care încalcă dispozițiile Codului Silvic, Actul constitutiv, Statutul și Regulamentul de organizare și funcționare al Ocolului Silvic„ spun consilierii locali.

În acest context, semnatarii protestului scris, susțin că toate hotărârârile luate de Consiliul de Administrație  ”au fost adoptate la solicitarea domnului primar Traian Ogâgău și la insistențele domniei sale„.

Intervin aici mai multe întrebări: Care a fost scopul instigării Consiliului de Administrație la adoptarea hotărârilor de încetare a raporturilor de muncă a șefului de ocol și de numire a altui șef de ocol, cu încălcarea dispozițiilor legale?! Care a fost motivul pentru care aceste schimbări nu au fost discutate la nivelul Consiliului local, singura autoritate competentă să numească sau să elibereze din funcție un șef de ocol?!, se întreabă contestatarii, tot ei fiind cei care își dau răspunsul: ”Există un singur răspuns: Consiliul de Adminitrație a urmărit ocrotirea interesului primarului Traian Ogâgău de a bloca activitatea de investigare ce se desfașoară de către organele competente la nivelul Ocolului Silvic, de a bloca activitatea comisiei speciale înființate de Consiliul local și de a asigura protectie persoanelor cu adevărat vinovate de tăierea ilegală a arborilor.

Lucrurile nu se opresc însă aici, iar acuzatorii lui Traian Ogâgău au mai precizat că acesta ar avea de protejat pe cineva care ar fi fost implicat în tăierile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Cormaia Anieș. De asemenea, aceștia susți că Traian Ogâgău nu cunoaște dispozițiile din legea specială a căror nesocotire atrage retragerea autorizației de funcționare a Ocolului Silvic. Probabil că asta se dorește.

”Este extrem de interesant să numești în funcție o persoană care avea deja calitatea de administrator al Ocolului Silvic și despre care nu se cunoaște mare lucru, dacă și în ce mod și-a îndeplinit propriile atribuții. Poate domnul primar cunoaște mai bine persoana respectivă și știe, la fel de bine, că astfel adevărul despre tăierile de arbori poate fi ascuns sau trunchiat”, punctează consilierii locali.

La final, cei opt semnatari ai scrisorii deschise îi cer următoarele primarului Traian Ogâgău: ”Cerem public domnului primar Traian Ogâgău să înceteze orice formă de instigare la încălcarea dispozițiilor legale care afecteaza activitatea Ocolului Silvic, sa înceteze orice demers de natură a împiedeca aflarea adevărului despre tăierile masive de arbori și a identifica făptuitorii și complicii acestora”.

Epilog nr. 1

Contactat telefonic, primarul Traian Ogâgău spune că shimbarea șefului de ocol silvic s-a făcut respectând toate prevederile legale: ”Dată fiind situația grea de la Ocolul Silvic Cormaia Amieș, am solicitat consilierilor locali o întâlnire mai puțin protocolară în care să discutăm situația așa cum e ea. M-au tot amânat, așa că am decis să convoc o ședință a Consiliului de Administrație pentru a face primele schimbări la șefia ocolului. Restul e doar politică”, ne-a spus Traian Ogâgău.

 

 

Adauga comentariu