Răuplatnicii din Beclean, „arătați cu degetul” de Aquabis. Pe listă, nicio firmă sau instituție publică

Coordonatorul punctului de lucru de la Beclan al companiei Aquabis a făcut publică lista celor mai mari datornici, consumatori casnici, din oraș. Peste 15.000 de lei este datoria cumulată la plată, cu mai mult de 100 de zile de întârziere de la emiterea facturilor, în timp ce totalul datoriilor în contul apei furnizate de Aquabis este de aproximativ 80.000 de lei, potrivit tajurn.ro.

 

Din datele comunicate de Cornel Costin, șeful punctului de lucru, probleme sunt la mai bine de 30 de scări de bloc, fiecare cu câte unul sau doi rău-platnici. Există cazuri în care la anumite adrese nu a mai fost achitată apa din anul 2009.

 

Înainte de a trece la măsuri de oprire a furnizării de apă, în urma cărora ar avea de suferit și cei care plătesc la timp facturile însă locuiesc „la comun” cu răi-platnicii, Aquabis a decis să publice lista datornicilor.

 

Culmea, nu e vorba – aşa cum s-ar putea crede la o primă impresie – despre persoane cu posibilităţi financiare reduse sau aflate în situaţii critice, de boală, care ar putea avea dificultăţi în a-şi achita facturile la apă: aceştia sunt cei mai conştiincioşi la plată, sunt la zi cu obligaţiile financiare. În situaţie sunt, de fapt, „şmecherii”, „nesimţiţii” cu bani, vreo 60-80 de persoane care au cumulat datorii totale de 80.000 de lei, respectiv 800 de milioane de lei vechi. De exemplu, în top se află un propietar de casă şi de apartament, care a consumat apă de 4.000 de lei, fără să plătească un ban. Și nu e singurul în această situaţie”, a declarat, înainte de a publica lista, Cornel Costin, directorul din Beclean al societăţii.

 

Intenția directorului de la Beclean al Aquabis ar putea fi lăudabilă, cel puțin la o primă vedere, dacă nu ar ridica totuși niște semne de întrebare.

 

Într-adevăr, conform listei, peste 20 de consumatori casnici din Beclean au datorii de minimum 1.000 de lei. Cea mai mare datorie către furnizorul de apă o înregistrează un locatar din blocul E1, de pe strada Castanului, cu peste 7.000 de lei, și nu 4.000 (?!). Directorul punctului de lucru Aquabis din orașul de pe Someș mai spune însă că, în oraș, cei care își achită obligațiile „duc în spate peste 60 de şmecheri bănoşi, nesimţiţi”.

 

Dacă există 60-80 de „nesimțiți” sau „șmecheri”, așa cum afirmă directorul, cum se face atunci că lista publicată conține doar 20 de nume? Mai mult, la o consultare a sumelor datorate de cei douăzeci „făcuți de rușine”, vedem că ultimii de pe listă au de plată sume ce depășesc cu puțin 1.000 de lei. Din listă lipsește însă orice referire la vreo instituție sau persoană juridică (firmă). Să fie acestea oare atât de bunplatnice?

Ar fi minunat...

 

Am căutat și noi după datele publicate de directorul Cornel Costin, respectiv nume și adresă, cine sunt primii dintre cei mai „șmecheri” din Beclean. Greu de identificat, fără alte precizări suplimentare de la sursă. Însă am avut supriza să găsim în listă persoane care mai au și alte datorii date spre executare, gen IFN sau CAR. Greu de crezut că aceștia ar fi chiar „șmecheri”. Poate sunt unii care au reale greutăți financiare, cum s-a mai văzut de-a lungul timpului în astfel de situații.

 

Nu facem nimănui niciun proces de intenție. Spunem doar că e mai ușor a „arăta cu degetul” și a pune etichete de „nesimțiți” sau „șmecheri”. Mai greu este probabil să iei, pe rând, fiecare caz în parte și să-i găsești soluția potrivită de rezolvare.

 

(Foto: tajurn.ro)

Comentarii

RENEGATE85

23.09.2019 09:51

cei mai mari nesimtiti sunte-ti voi... cand va solicita clientul sa rezolvati o problema, nu spuneti nu,doar ca va ia cateva saptamani sa rezolvati problema...

Adauga comentariu