Raiul vânătorilor: Toți mistreții din zona afectată de pesta porcină africană din Bistrița-Năsăud și Maramureș vor fi împușcați!

„În urma analizării tututor aspectelor am ajuns la concluzia simplă privind vânătoarea care ar trebui să aibă un aspect sinergic, atât în județul nostru, cât și în județul învecinat Maramureș” – este declarația directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud – Anton Varga, concluzie venită în urma analizării situației apariției unui focar de infecție cu pestă porcină africană într-un fond de vânătoare din comuna Târlișua, la granița cu județul Maramureș.

PPA a fost confirmată la data de 17 ianuarie de către laboratoarele naționale specializate, fiind vorba la acea dată de trei mistreți infestați, un mascul și o femelă cu un pui. Autoritățile au început încă de la data respectivă să aplice măsuri drastice pentru a evita răspândirea virusului, cea mai „dură” măsură fiind cea a împușcării efectivelor de mistreți din zona afectată, o zonă de tampon dintre Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Vânătorii au început deja să se conformeze ordinelor primate, astfel că numai în weekendul care a trecut au fost uciși 80 de mistreți.

„În vederea creşterii eficienţei acţiunilor de eradicare a PPA, s-a hotărât întocmirea şi semnarea unui protocol de colaborare între gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată a celor două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea organizării de acţiuni de vânătoare concomitentă (prima urmând a avea loc în perioada 24-26.01.2019)” - a precizat Anton Varga.

Printre cele mai importante măsuri care trebuie respectate de deţinătorii din zona afectată de PPA în această perioadă sunt:
• consumul de carne de porc sacrificat este permis doar în gospodăria respectivă;
• mişcarea/circulaţia porcilor este interzisă;
• evitarea cumpărării porcilor din surse neautorizate.

În ceea ce îi priveşte pe vânători/gestionarii fondurilor de vânătoare, este obligatorie, în această perioadă, respectarea măsurilor de biosecuritate la vânătoare, respectiv dezinfectarea riguroasă a echipamentului, a mijlocului de transport, a uneltelor folosite

Adauga comentariu