Radu Moldovan: „Dumnezeu să-i dea sănătate la Kovesi! Dar mai lăsați-o, frate, în pace, că fac cu capul!”. De la ce și-a ieșit din pepeni președintele CJ BN (VIDEO)

Prezent la expunerea bilanțului pentru anul 2018 al Spitalului Județean de Urgențe Bistrița, președintele Consiliului Județan Bistrița-Năsăud a avut o intervenție tipică în momentul în care în discuție se afla subiectul șpăgilor și al unei variante de campanii anti-corupție.

Firul discuției s-a desfăcut după ce managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a ridicat problema unor false comentarii făcute pe marginea materialelor de presă referitoare la posibile situații în care medicii din Bistrița ar mai recurge la celebrul plic. Întrebat dacă mai există chestionarele referitoare la gradul de satisfacere a pacienților vis-a vis de problema șpăgilor din spitale care mai persistă încă în țară, Lazany a răspuns:

„Vă răspund tot cu o întrebare... Medicii cer șpagă, sau pacienții o oferă? Condiționarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat! Dacă există astfel de cazuri, sunt autorități ale statului care cu asta se ocupă. Vă rog frumos să faceți public acest lucru, să nu facă pacienții excepții de la aceste prevederi. Nu este normal ca un medic să condiționeze actul medical, dar haideți să nu mai oferim ca să nu aibă ce primi! Dacă un paznic sau portar vă cere bani, spuneți-i că veniți la mine, dar haideți și spuneți-mi, iar eu vă asigur că a doua oară nu o să mai aibă ocazia să vă ceară!”.

O propunere în acest sens a fost varianta unei campanii de informare a populației, în speță a pacienților și/sau a aparținătorilor, după un model deja pus în practică la un alt spital din țară, moment în care Radu Moldovan și-a ieșit din pepeni.

„Nu ne punem niște lături în cap, că dacă au făcut cei din Suceava să ne punem și noi?! Știți vreun caz concret în care un angajat dintr-o instituție publică a cerut cuiva ceva? Vă rog frumos, nu faceți dumneavoastră public, dați-mi mie lucrurile astea și vă promit eu că personal mă ocup să-i fac plângere la omul ăla! Dar să ne apucăm să ne turnăm lături în cap acum, să mai facem niște campanii anti-corupție... nu sunteți sătui de dezbaterile cu Kovesi de un an... (...) Iertați-mă, noi în țara asta frumoasă, altceva în afară de corupție, știm să facem? Adică în țara asta, în afară de Kovesi, mai trăiește cineva?!”.

Radu Moldovan și-a continuat pledoaria în sensul acționării directe și clare în cazul faptelor de corupție, susținând faptul că un funcționar public a ales să fie în serviciul public, deci la dispoziția omului, 24 de ore din 24. Acesta a exemplificat inclusiv cu un caz prezentat de stiridebistrita.ro în care un funcționar de la Casa de Pensii frunzărea oferte pe internet cu client la ghișeu:

„Este nepermis ca o anumită doamnă sau domn, la un ghișeu... eu n-am altă sursă de informare decât pe voi... să văd că-și căuta poșete, sau altceva, iar tanti stătea la ghișeu. Aia nu mai are ce să caute de a doua zi acolo!” – a comentat Moldovan.

Discuția pe marginea șpăgii a ajuns din nou la Laura Codruța Kovesi, Radu Moldovan nefiind de acord cu campanii și manifestări anti-corupție, singura variantă de stârpire a acestui fenomen fiind acțiunea directă asupra celor care pretind sau condiționează un anume act, medical sau nu, de sume de bani sau alte foloase, fiind de părere că noi singuri ne facem rău:

„Noi, românii, ne-am făcut rău acestei țări în ultimii 30 de ani, luând teme servite! De ce nu vreți voi să vorbim despre performață... Dumnezeu să-i dea sănătate la Kovesi! Dar mai lăsați-o, frate, că fac cu capul! Am ajuns să luăm procurori să-i punem pe sigle de partid... Iertați-mă, dar suntem razna rău!”.

În final, Radu Moldovan și-a cerut scuze pentru ieșire, dar și pentru faptul că a înțeles greșit tematica propusă de jurnalista Tina Dumitrescu, care a ridicat problema nu unei campanii propriu-zise, ci doar a unei informări de tip afișaj în spațiile publice al numărului de telefon de tip TelVerde unde cetățenii să apeleze în cazul semnalării actelor de corupție.

 

 

 

 

Adauga comentariu