RACI, CRACI, SAȘI... S-a dat startul manifestărilor din sezonul primăvară-vară la Bistrița: Festival Mediteranean plus Ostermarkt! A lipsit cireașa de pe terci

Weekendul trecut s-a dat startul manifestărilor din sezonul 2019 la Bistrița, printr-un terci de manifestări gastronomico-culturalo-etnice fără absolut nici o savoare, sarea și piperul fiind prezente doar în blidele de unică folosință ale mesenilor.

Festivalul Mediteranean, cunoscut și ca Caravana Racilor, a adus, exact ca în ediția de anul trecut, fructele de mare, raci, craci (picioarele de broască), caracatiță sau scoici, alături de mediteraneanul ciolan de porc, dar și de mediteraneanul rahat turcesc, toate la prețuri sărite de pe fix, având în vedere condițiile de ingurgitare.

Gazdă a evenimentului a fost platoul din fața Palatului Culturii din Bistrița, făcut praf de patinoarul nu de mult dezmembrat din zonă. Adevărul că la cultura noastră nu era mai potrivită o altă locație. Pe lângă racii și cracii, gustoși de altfel, au mai fost și o serie de tarabe în „square” care au prezentat curioșilor și produse ale meșteșugarilor locali, asta pentru un tablou complet al terciului cultural.

Să nu uităm și de Ostermarkt, sărbătoarea tradițiilor săsești, care s-a ținut în acest an la un loc cu racii și cracii, dar care și-a pierdut foarte mult din amploarea de altă dată, exemplu de ucidere controlată a tradițiilor: o slujbă religioasă oficiată pe scările Palatului și o suită de dansuri și cântece săseși în interiorul acestuia (aici trebuie remarcat kitsch-ul Cununa de pe Someș și suita săsească prezentată, acompaniați de orchestra casei de cultură care au „instrumentat” cântece săsești ce sunau românește).

Cireașa de pe terci, concertul folcloric „pur românesc”, a lipsit!

Acestea fiind zise, declarăm deschis sezonul primăvară-vară al manifestărilor cultural-artistice, outdoor sau indoor, la Bistrița! Să fie într-un ceas bun!

 

Surse foto: Grec Laurențiu, Palatul Culturii, Adrian Linca

Adauga comentariu