Puzderie de URȘI în pădurile din Bistrița-Năsăud: peste 680 de exemplare la ultima evaluare! Care sunt cauzele acestei suprapopulări

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, susține faptul că numărul urșilor din pădurile județului este în continuă creștere, ajungându-se la un număr de patru ori mai mare decât efectivul optim, evaluarea fiind făcută recent.

Astfel, la nivelul întregului județ Bistrița-Năsăud au fost estimate 682 de exemplare de urși bruni, în creștere cu 50 de exemplare față de estimarea anului 2018:

„Acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2019, a fost finalizată. (…) În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa–Năsăud, au fost evaluate un număr de 682 exemplare din specia urs, 76 exemplare din specia râs şi 325 exemplare din specia pisică sălbatică, în creștere comparativ cu anii precedenţi”, a declarat Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, pentru hotnews.ro.

Motivul acestor creșteri ale numărului de efective în special la urși este dat de faptul că încă din anul 2015 a fost suspendat ordinul de recoltare (vânătoare) pentru această specie, excepție făcând doar cazurile în care s-a aprobat o cotă de intervenție, în regim de urgență, după ce urșii au produs pagube sau au atacat animale și chiar oameni.

În ultimul an și jumătate, în județul Bistrița-Năsăud au fost reclamate peste 100 de incidente în care animalele sălbatice au produs pagube însemnate pentru populație, dar s-au înregistrat și atacuri asupra unor persoane:

„În județul Bistrița-Năsăud, în baza Ordinul ministrului Mediului nr. 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, în perioada septembrie 2017–mai 2019, au fost aprobate spre recoltare un număr de 7 exemplare din specia urs. Nu mai avem o cotă de recoltare, s-a intervenit numai în situații de urgență, pentru siguranța publică. La nivelul județului s-a aprobat un număr foarte, foarte mic, așa că efectivul este în creștere”, a mai spus Sever Roman pentru sursa citată.

Efectivul optim calculat pentru Bistrița-Năsăud este de de 156 de urși, 30 de exemplare de râs și 116 de pisică sălbatică, însă numărul de animale din păduri este mai mare, fiind în creștere de la un an la altul.

 

credit foto: Roxana Farca - lumeamare.ro

Comentarii

Balan Marius- e...

19.06.2019 15:27

Motivul ar fi ca smecherii si strainii plini de adrenalina in loc de sperma de calitate nu prea mai puteau ucide ca in tara lui PAPURA VODA. Dupa o serie de reportaje fabuloase facute de BBC si  implicarea lui C. Ottley dar si a altetei  sale Printul CHARLES al Marii Britanii, i-a cam prins remuscarile pe ministrii padurilor. Sa nu uitam ca Romania detine 40 la suta din populatia de ursi bruni ai Europei, si pe cineva mana-n cur sa fim si aici pe ultimul loc ca la toate . Da DOAMNA si fa in asa fel si ascunde URSII de nebunia si lacomia si prostia umana.Si in final; nici dracu si mamnu nu mai crede in cifrele statului si in ale sale institutii politizate la maximum si fara experiza si adevarati specialisti si iubitori de animale si NATURA.

Alexandru

20.06.2019 09:13

Se pare că pentru urși efectivul optim în anul 2019 este 682. Ce calcule or fi făcut emitenții doar ei știu. Eu cred că încă folosesc formulele de calcul de pe vremea când asigurau cota de trofee Primului Vânător al țării. Este reconfortant să aflăm că efectivele de animale cresc (deși numerele pot fi oricând puse la îndoială) și nu deranjează pe nimeni. Dacă ne uităm la evenimentele din ultimii ani, mai multe oi au murit căzute în prăpastii, luate de ape sau traznite de fulger decât prădate de animale sălbatice. Ar fi interesant totuși dacă presa ar solicita mai multe informații. Detalii. Pe ce fonduri de vănătoare, căte animale, unde sunt bârlogurile urșilor. Nu cred că e secret de stat și, dacă ne interesează populația, aceasta ar trebui să fie informată. Așa am putea să avem o indicație suplimentară privind acuratețea acestor estimări și o măsură de precauție prin informare publică pentru oameni. Ar fi utilă și o campanie publică cu mesaje privind conduita de urmat în situația întâlnirii cu sălbăticiunile. Gen, dacă dai peste un pui de urs, nu te apuca să-l chinui că s-ar putea să vină aparținătorii care sunt mai iuții și mai puternici decât voi și o să vă tragă la răspundere. Dar, Ministerul Mediului este ocupat cu restituirea unei taxe percepute ilegal de 15 ani de zile. Ce treabă să aibă ministerul cu mediu. Ministerul ăla trebuie doar să-i dea salariu și pensie Grațielei.

veverit primaru

20.06.2019 21:18

Puzderie de fraieri care pun botul la apm. Daca ar fi asa la tot pasul am vedea ursi. Daca io nu umblu prin paduri apoi umbla apemeu odata pe an ? Este puzderie de idioti nu de ursi pe care nu i-a m vazut deloc prin paduri nici cu binoclu. Mereti in doba de criminali !

Adauga comentariu