Puține grade afară, mai multe pe umeri: Brigada 81 Mecanizată și-a primit onorul centenar în compania autorităților locale, veterani și rezerviști, trecători curioși și IPS Andrei Andreicuț. Ministrul nu a mai venit (FOTO)

În acest an, mai exact la data de 11 februarie 2019, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, continuatoarea tradiţiilor istorice ale Regimentului 81 Infanterie „Dej” şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobâlna”, și-a aniversat centenarul.

În fața Palatului Administrativ din Bistrița, acolo unde s-au desfășurat o parte a activităților dedicate acestui eveniment, cei prezenți au putut admira o parte din ținuta militară de pe parcursul celor 100 de ani, momentele de acordare a unor disticții și onoruri Brigăzii și unor militari din această unitate, precum și o defilare cu prezentare a tehnicii din dotare.

Din păcate, având în vedere momentul ales, ziua de luni și intervalul orar 11:00 – 13:00, la evenimente nu a participat populația urbei decât într-o foarte mică proporție, cei prezenți fiind în marea majoritate pensionari și doar câțiva tineri trecători. O grupă de mici copii s-a alăturat evenimentului, cel mai probabil aduși de cadrele didactice din timpul orelor.

Rândul oficialităților a fost însă cel mai gros, aici nelipsind mai marii județului și orașului, primari, șefi de deconcentrate, veterani și rezerviști, precum și IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul oficiind slujba religioasă. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, nu a fost prezent la Bistrița.

S-au oferit onoruri, ranguri, medalii, cupe, drapele și s-a decorat drapelul de luptă, manifestările continuând în curtea Muzeului Județean, locație unde au fost expuse câteva dintre tehnicile de luptă ale Brigăzii.

 

Adauga comentariu