Pruncii, bugetul și ardelenii, sau cum s-a întâlnit Cometa Halley cu Caragiale

Zilele trecute am urmărit telenovela alocațiilor de stat, versiunea 2.0, mai de grabă un sitcom nu pe banii românilor ci pe barba copiilor. A fost un talent-show politic cu răsturnări de situații, tensiuni, replici demne de savoarea unei beri sorbite pe nerăsuflate la botul calului, la Nenea Iancu...

Tragicomedia națională a alocațiilor de stat pentru copii și-a avut rădăcinile existențialiste la Bistrița, căci s-a văzut clar un mic război a celor doi țânci din politica locală, doi tineri care s-au înfipt sau au fost înfipți poate prea devreme în poziții cheie la nivel național.

Robert Sighiartău – un țâcă scos necopt din cuptorul politic al unui mexican prea copt. Aici trebuie spus faptul că Ioan Oltean nu și-a prea reglat cuptorul, căci tot ce și-a pus la copt nu a prea ieșit cum trebuie: Cristian Florian, fost prefect și senator, a fost scos de acolo puțin ars, la fel și Doris Rai, fostă Moldovan, iar exemplele ar putea continua.

Revenind la „eroul” alocațiilor, Robert S. (29 de ani) a ajuns foarte repede într-o poziție cu greutate la București, cea de secretar general al PNL, loc unde a stat de-a dreapta unui personaj politic deloc interesant, dar de la care a învățat „oportunismul momentului”. Singura „politică” a lui Robert a fost așteptarea unui moment prielnic, acea Cometă Halley care-l va urca în raza de acțiune a vizibilității publice.

Cel de-al doilea element neaoș bistrițean din povestea alocațiilor este Daniel Suciu (38 de ani), un alt produs al unui alt element greu al politicii locale cu pană de paun – Radu Moldovan. Spre deosebire de Robert, Dani S. nu a avut aportul important al vreunui cult religios, o greutate importantă în ecuația ascensiunii liberalului. Daniel a urmat câțiva pași considerați elementari în traseul politic social-democrat. (Urma lui Daniel este călcată de un alt discipol al „baronului” - Bogdan Ivan Gruia)

De la un ziarist „de casă”, la purtător de geantă și cuvinte al președintelui de filială. A lipit și afișe, a muncit în campanii, a avut și eșecuri (pierderea singurei primării de oraș din județ necâștigate de PSD în 2016 – Sîngeorz-Băi – în detrimentul unui liberal), dar a stat cuminte în banca lui, luând notițe și bobârnace de la mentor.

A ajuns deputat PSD în 2012. La București a fost un soldat disciplinat, a urmat întocmai și la timp instrucțiunile venite de la Bistrița și a fost recompensat pentru această activitate. În acest moment Daniel Suciu are și el porția lui de greutate politică fiind lider de grup parlamentar PSD în Camera Deputaților, dar și secretar general adjunct al PSD.

Momentul 14 februarie 2019 în ședința comună a celor două camere nu a avut iz de „valentin”, ci mai degrabă unul legat de 1 Iunie, căci punctul terminus a fost cel referitor la mărirea alocațiilor de stat, un amendament propus de Robert S. care a și trecut de votul celor prezenți cu 123 de voturi pentru, o abținere și 119 împotrivă.

Acest moment a fost Cometa Halley pentru deputatul liberal bistrițean, moment jucat politic perfect: lispa din sală a peste 70 de parlamentari PSD, convingerea a alți doi social-democrați să voteze „pentru”, mizarea pe UDMR, USR și PMP, precum și o confruntare directă Sighiartău – Dragnea, moment în care tânărul bistrițean profită de ocazie și strecoară în discurs cuvinte ca „amante”, „nepotisme” sau „pensii speciale”.

Nimic nu a mai contat atunci, nici resursa financiară care va acoperi acel efort bugetar de 2,2 miliarde de lei, nici eventuala creștere a deficitului, nici măcar valoarea cuantumului aflat în discuție, mărirea efectivă a alocațiilor, cea de 150 de lei, respectiv 300 de lei, un fix-pix demagogic în raport cu necesitățile reale ale creșterii și educației unui copil din România acestor vremuri. Totul s-a raportat doar la o victorie PNL împotriva PSD, de fapt o victorie a bistrițeanului Robert S. în fața bistrițeanului Daniel S.. De ce?

Pentru că Daniel Suciu, în dubla sa calitate de secretar general adjunct și mai ales de lider al deputaților social-demoracți, avea obligația de a se asigura de prezența în sală și de votul efectiv al parlamentarilor PSD! Buctiș - cum s-ar fi spus în fața blocului cu ceva vreme în urmă, dacă cei doi s-ar fi jucat împreună de-a politichia!

După populismul demagogic al liberalilor, lăsând lui Robert S. aura de „erou” național, a urmat partea a doua a șoului, cea în care PSD prins în corzi trebuie să joace o carte, indiferent care ar fi aceasta. Dragnea își bagă în ședință căpeteniile și încearcă dregerea busuiocului. Nu se dorește anularea votului, așa cum s-ar fi stipulat, deși nu era o greșeală de procedură, ci una politică extrem de costisitoare, dar se încearcă repararea unei anumite erori tehnice și în același timp o înclinare a balanței populiste în favoarea PSD.

Ceea ce a și urmat! Se modifică sursa de finanțare a efortului bugetar de 2,2 miliarde de lei pentru măririle alocațiilor de stat pentru copii și se profită de moment: „PSD îndreaptă greșelile Opoziției și crește alocațiile pentru copii”. Guvernul pormite o Ordonanță de Urgență în acest sens, își arogă meritele pentru mărirea alocațiilor, dar aruncă în cârca liberalilor și a opoziției în general creșterea deficitului național ca urmare a schimbării sursei de finanțare.

(De menționat faptul că mărirea alocațiilor de stat pentru copii a avut și formă de Lege, respinsă de curând în Senat)

În ziua următoare, 15 februarie, se trece la exprimarea votului pentru întreg bugetul național, moment în care opoziția votează „împotrivă”, iar PSD mai aruncă o serie de acuze liberalilor referitoate la demagogie și populism. Dani S. își reia „funcția” de pitbull și se repede asupra conjudețeanului Robert S., acuzându-l de ipocrizie:

„Domnule Robert Sighiartău, unde erați atât de îngrijorat de soarta copiilor, când v-ați opus plafonării dobânzilor pentru IFN-uri? Dacă într-adevăr vă doriți mărirea alocațiilor, sunt foarte curios dacă președintele vostru va ataca bugetul la Curtea Constituțională sau ni-l va trimite înapoi. Ce este mai important pentru dvs? Serviciile secrete sau alocațiile? Vreau să văd cum votați” – l-a sfădit Daniel Suciu pe Robert Sighiartău.

Urmează apoi o răbufnire a țâncului liberal bistrițean, lovit în orgoliu și IFN:

„Măi Daniele, dar populist ai mai devenit de când stai lângă Dragnea, mă! Daniele, din 2012 guvernați, nu mai invocați istoria, că istoria este în defavoarea voastră. Pe perioada guvernărilor voastre nu ați făcut absolut nimic, numai ați mințit populația” – a fost replica unui personaj care se dorește a fi unul cu o anumită ținută și limbaj adecvate poziției, dogmaticii și mai ales vârstei sale.

Ping-pong-ul repliciplor a continuat cu un Daniel S. aplecat către o conduită elevată în interiorul Parlamentului, dar și cu insistențe asupra afacerilor „colegului” bistrițean:

„Domnule deputat Robert Sighiartău, chiar dacă suntem tineri, hai să păstrăm totuși formula de politețe, că suntem în Parlamentul României, nu cu „măi” sau cu „băi”… O spun și o repet, nu primesc lecții de moralitate de la un om care s-a opus din toate puterile plafonării dobânzilor de la IFN-uri. Câți bani ai făcut, de pe spatele românilor și a bistrițenilor, domnule deputat, cu dobânzi nesimțite? Ați plâns cumva, doamna Roberta Anastase, de soarta românilor, când ați tăiat 25% din veniturile părinților copiilor? V-a interesat atunci de soarta copiilor noștri?” – moment aproape lacrimogen orchestrat de Daniel Suciu.

Aceștia sunt tinerii politicieni ai României, tineri care fac șou politic la nivel național, cu neaoșe arome bistrițene! Nu credea nimeni că momentul dezbaterilor bugetului național va trece fără astfel de momente. Însă faptul că toată tevatura are în centru un miez ardelean, bistrițean pe amble părți, asta ne umple pieptul de „mândrie” locală!

Demagogie și populism? Evident, da! Din toate părțile. Mai lipsea Boc să-și frece toba în spatele lui Robert și eventual un Radu Moldovan - un alt „suporter” fanatic trimis prin tribune de arbitri - pe partea lui Daniel. Bine... și niște semințe și o halbă de bere, la botul calului, la crâșma lui Nea Iancu.

surse foto: arhivă, ziardebistrita.ro, observatorbn.ro

Adauga comentariu