Protestul elevilor #foaiagoală la SEN 2019: în Bistrița-Năsăud nu sunt semne că elevii ar protesta! Camelia Tabără: „Am senzația că cineva folosește copiii în bătăliile adulților”

Consiliul Național al Elevilor din România au anunțat un protest în timpul Simulării Evaluării Naționale 2019 în care elevii sunt îndemnați să predea foaia de examinare goală.

„Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale” – au anunțat elevii din conducerea CNE.

Aceștia urmăresc să tragă un semnal de alarmă acest fel, considerând că actualele evaluări nu se pliază pe cerințele elevului și că toate aceste tipuri de examinări sunt doar niște experimente ale ministerului educației:

„Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud acest mesaj nu a fost perceput sau nu a ajuns încă la urechile elevilor. Inspectoratul Școlar Județean nu are cunoștință de acest tip de protest, conducătorul acestei instituții, inspectorul general Camelia Tabără, declarând pentru stiridebistrita.ro că nu există deocamdată semnale în acest sens:

„Nu știu despre ce e vorba, nu am fost anunțați. Peste tot s-au descărcat subiectele iar în acest moment nu avem nicio problemă sesizată. Dacă vom găsi foi goale se vor evalua și puncta ca atare, adică un punct din oficiu. Până la urmă aceste note nu se trec în catalog, e doar o evaluare, o evaluare de etapă, eu chiar nu văd sensul (...) Eu acum vin din școală, evaluarea se desfășoară absolut normal, nimeni nu este traumatizat de aceste examene. Chiar joi (n.r. – 14 martie) ne vom întâlni cu Consiliile Elevilor, era planificată o astfel de întâlnire, dar acum nu avem nici un fel de informații de acest gen la nivelul Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud”.

Camelia Tabără crede că aceste proteste, dacă ele se vor întâmpla, nu sunt emanate din interiorul acestor organizații ale elevilor, ci mai degrabă sunt niște amestecuri ale unor adulți:

„Din păcate, am senzația că cineva folosește și copiii în bătăliile adulților. Au fost anunțate de aproximativ o lună aceste intenții, dar până acum nu s-a mai vorbit, nu s-a protestat. Notele nu se trec în catalog, e un exercițiu pentru copii” – a declarat inspectorul școlar general.

Stiridebistrita.ro a contactat Consliliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud pentru a obține un punct de vedere legat de aceste proteste la nivel de județ, acesta venind prompt din partea președintelui CJE BN - Daniel Flore:

Anul acesta, dăm foaia goală la simulările naționale!
Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud, unica structură reprezentativă a elevilor din județ, susține protestul inițiat de Consiliul  Național al Elevilor, care are în vedere modul în care Ministerul Educației Naționale a organizat simulările examenelor naționale.
Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, noi fiind doar cobai, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, alăturându-ne protestului, fie dând foaia goală, fie înșirând gândurile tale cu privire la sistemul de învățământ, transformând foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.
Subscriem comunicatului dat de Consiliul Național al Elevilor, faptul că tu, beneficiarul primar al educației, ești cel care contează! Tu ar trebui să te afli în centrul actului didactic, iar examenele (ca orice altă formă de evaluare, de altfel) ar trebui să fie despre tine, nu despre ei. Educația nu se poate realiza fără tine.
Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud,
Președinte, Daniel Flore

Pe pagina de facebook a CJE BN a apărut în cursul acestei zile și un îndemn către elevii participanți la SEN 2019:

„Dacă ai deja toate motivele pentru a protesta, poți prelua această poză și spune-le și prietenilor tăi de ce să dea #foaiagoală la simulări!”.

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 11 – 13 martie 2019, la nivel național, simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII), la care participă, în premieră, și elevii clasei a VII-a. Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog, informează Inspectoratul Școlar Județean.

Adauga comentariu