Protecția copilului sau protecția adultului FUNCȚIONAR FĂRĂ RESPONSABILITATE?! Cum încearcă conducerea DGASPC BN să se disculpe prin MINCIUNĂ în cazul minorelor gravide și al băiatului care se automutilează

Mulți au mai sărit pe noi atunci când am început să prezentăm câteva cazuri ieșite din comun care se petrec în centrele de minori ale județului, iar pietrele aruncate inclusiv de cei puși să apere interesele celor instituționalizați au fost îndreptate spre cea care a avut curajul să-și deschidă gura!

La data de 12 martie 2019, un ONG publică o sesizare a unei fete din casa de copii de la Beclean, o sesizare în care se vorbea de un băiat care se automutilează și de o fată care se prostituează, ambii fiind din același centru.

Trei zile mai târziu stiridebistrita.ro publică în exclusivitate un interviu cu cea care a făcut denunțul, povestind printre altele inclusiv despre reacția educatorilor și a conducerii centrului respectiv în cazul băiatului care se automutilează.

La o săptămână după acest interviu, în urma mai multor încercări de comunicare cu conducerea DGASPC BN, fapt comentat pe larg de noi AICI, publicăm și informația referitoare la o minoră însărcinată în centrele acestei instituții. Răspunsul DGASPC BN vine după alte trei zile și ne spune că în evidențele instituției sunt nu una, ci două minore însărcinate!

Ce s-a mai întâmplat între timp? În primul rând au apărut primele sancțiuni, iar acestea lovesc în educatorii și șeful de centru de la Beclean deoarece:

„A fost o sancțiune pentru șeful de centru pentru că nu a notificat conducerea DGASPC în termenul prevăzut de procedura internă și de regulamentul intern și pentru educatori, la fel, pentru că nu au notificat șeful de centru în termenul prevăzut de regulamentul centrului” – declara Crina Andreica (foto), directorul general adjunct al DGASPC BN.

Doamna Andreica este cea care a refuzat comunicarea cu redactorul stiridebistrita.ro timp de mai bine de o săptămână invocând o anchetă internă în desfășurare și/sau adresarea întrebărilor în scris, dar a dat răspunsuri fără nici o altă procedură invocată televiziunilor naționale, cu „greutate”, ceea ce denotă pe lângă lipsa de imparțialitate și grave carențe profesionale, precum și o crasă lipsă de tact!

Răspunsul primit de stiridebistrita.ro în cazul băiatului care se automutilează este în totală contradicție cu declarația doamnei conform citatului de mai sus:

Cu alte cuvinte educatorii au notificat șeful de centru prin înscrierea în rapoarte a incidentului, iar șeful de centru a notificat conducerea prin raportul întocmit, datele precizate în adresă fiind legate de una dintre acțiunile de automutilare, cele sesizate către ONG-ul respectiv. Aici avem o primă minciună din partea doamnei Andreica, din păcate nu și singura!

O altă minciună este legată de faptul că nu se cunosc tații celor doi copii care se vor naște din mame minore:

„Nu avem cunoștință de aceste aspecte. Au fost sesizate organele de cercetare penală care vor verifica aceste aspecte” – a precizat Andreica.

În fapt, cei doi tați sunt cunoscuți!

„În cazul fetei de la Teaca, o copilă de 16 ani în clasa a IX-a, cu nevoi speciale, instituționalizată încă din 2015, ar fi vorba de o adevărată poveste de dragoste. Tatăl copilului este aproape major și este din Viișoara. Cei doi s-au cunoscut pe Facebook și își doresc acest copil, fata refuzând să facă o întrerupere de sarcină” – se precizează într-un material publicat de bistriteanul.ro.

În celălat caz, cel prezentat de stiridebistrita.ro, după cum precizat și atunci, tatăl este tot un minor instituționalizat în centrul de la Beclean, un coleg de apartament al fetei însărcinate, iar acest fapt este cunoscut de întreg centrul de acolo. Chiar nu înțelegem de ce se tot minte în aceste situații, fiind deja informații foarte ușor de verificat?!

Următoarea minciună grosolană pe care doamna Andreica o debitează se referă tot la cazurile celor două minore insărcinate:

„Supravegherea se face de către personal de specialitate, în speță de educatori. A fost un caz izolat, o întâmplare. Nu avem, din înscrisurile centrului, dovezi de cum s-a întâmplat această situație (...) Aceste întâmplări s-au petrecut în afara centrului, nu s-a întâmplat în cadrul centrului” – a declarat Crina Andreica.

Ei bine, nu că ar conta foarte mult acest aspect în toată ecuația, dar nu înțelegem cum poate fi doamna Andreica atât de sigură că nu s-a întâmplat în cadrul centrului, atâta timp cât fetele și băieții locuiesc și dorm împreună, în aceleași camere?! Directorul general adjunct mizează pe faptul că nu există înscrisuri în acest sens. Pe bune?! Și cum ar fi trebuit să apară aceste înscrisuri ca să rezulte că s-a întâmplat acolo? Serios vorbind, răspunsurile date de generalul adjunct frizează penibilul!

Și încă ceva, spre știința doamnei în cauză: nu a fost un caz izolat, sunt deja două cazuri, doamna director general adjunct!

„În fiecare lună fetele sunt... avem un registru unde... toate fetele sunt punctate când au ciclu, sunt verificte de asistente, dar dacă se întâmplă, noi le acordăm tot sprijinul moral, medical” – declara pentru presa națională, citată de bistriteanul.ro, șeful centrului de la Beclean, Sînziana Săsărman (foto). Această doamnă a refuzat categoric să vorbească cu redactorul stiridebistrita.ro invocând anumite prerogative pe care dânsa nu le are, atunci când ne-am deplasat la Beclean pentru a sta de vorbă inclusiv cu conducerea centrului, recte cu dânsa. Între timp se pare că a primit acele prerogative și poate vorbi!

Aceeași doamnă director general adjunct ne repeta că nu are cunoștință despre aceste cazuri (acum vorbim la plural), dar admite într-un final că acestea s-au raportat, dar a uitat dânsa de ele! Acesta este momentul pentru care cerem demisia doamnei Crina Andreica, măcar din funcția respectivă pe care nu o poate ocupa un om cu probleme de memorie, iar aici nu vorbim de „amintirea” unui locșor din birou unde și-ar fi uitat rujul, ci de „amintirea” faptului că în centrele pe care cu „onor” le conduce, chiar la nivel de adjunct, există minore însărcinate!

Sunt multe epitete pe care le putem plasa în fața funcției și numelui celei care habar n-are ce are în straiță, dar ne abținem! L-am contactat însă pe Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, for în subordinea căruia este și DGASPC BN. Deși instituția cu pricina nu se află sub directa coordonare a președintelui, ci a vicepreședintelui Vasile Puica (persoană ignorată de directorul general adjunct Crina Andreica în mod evident), i-am cerut totuși un punct de vedere legat de această situație catalogată chiar de el ca fiind una „gravă”, asta în momentul informației legate de o minoră însărcinată în casele de copii, nu de două:

„Voi analiza îndeaproape, să studiez subiectul, am aflat de la dumneavoastră. Vom vedea ce proceduri au ei, acolo se ocupă posturile printr-un concurs, sunt funcționari publici și au un Consiliu de Administrație. Vom vedea ce e de făcut, situația este una destul de complicată. Să vedem cauzele, unde, cum și ce trebuie făcut. Repet, situația este una complicată și va trebui să vedem care sunt cauzele, cum s-a întâmplat, cine e responsabil... O să văd care sunt procedurile de urmat!” -  ne-a declarat Radu Moldovan.

Așteptăm cu nerăbdare aceste acțiuni, probabil se vor discuta și în Consiliul de Administrație al DGASPC BN inclusiv momentele de lapsus ale doamnei general adjunct, dar și celelalte aspecte prezentate atât de stiridebistrita.ro cât și de celelalte publicații, jurnaliștii având mult mai multe informații decât educatorii, șefii de centre sau chiar conducerea instituției în cauză.

 

Adauga comentariu