Proiectul ARTHERA: primul transport URGENT de sânge cu mașina donată Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud a dus la SALVAREA unei vieți! Vezi CUM poți ajuta și tu

Despre proiectul Asociației Civitas Mundi, ARTHERA, am mai scris și vom mai scrie, căci a salva vieți în mod voluntar merită promovare și orice fel de suport. Dacă în materialele precedente vorbeam de un drum deloc ușor parcurs de membri Asociației pentru a pune la dispoziția Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud (CTS BN) a unui vehicul necesar transportului de urgență al sângelui transfuzat către beneficiari din alte localități, acum putem să spunem că avem și „dovada funcționalității acestui proiect.

Citește și... Caz UNIC în România: o asociație a donat o mașină echipată Centrului de Transfuzii Sanguine pentru o independență în mobilitate! Proiectul „Arthera” la kilometrul Zero

Asociația Civitas Mundi, cea care deține și site-ul DonatoriOnline.ro, o bază de date ce conține donatori voluntari de sânge din întreaga țară, a achiziționat în sistem leasing un autovehicul, dotat și cu o cutie specială de transport unități sanguine, acesta fiind donat CTS BN.

Ideea principală a acestui proiect, ARTHERA, este, pe scurt, salvarea de vieți. Mașina pusă la dispoziția CTS BN are ca scop transportul unităților sanguine transfuzate către beneficiari din alte centre, în regim de urgență, în special atunci când nu există disponibilă o ambulanță pentru a efectua astfel de transport, sau programarea acestui transport depășește limita de așteptare a pacientului primitor.

Evident, mașina în cauză poate fi folosită de către CTS BN și pentru prelevarea de sânge de la donatori din județ, însă acum, în această perioadă epidemică, acest lucru este imposibil de făcut din cauza reglementărilor în vigoare privind protecția și distanțarea socială.

După cum precizam mai sus, această mașină are ca scop salvarea de vieți, iar acest lucru s-a întâmplat în premieră, în proiectul ARTHERA, zilele trecute, atunci când a fost nevoie urgentă de un transport sanguin pentru un beneficiar din Cluj-Napoca, așa cum ne informează CTS BN:

„Drumul sangelui în deplina siguranta spre Cluj, unde o mămică a avut nevoie de el în cel mai urgent mod. Sunt situații în care viata noastra atarna de câteva ore, de câteva minute... Ne bucuram ca am avut ocazia și mijlocul disponibil de a trimite acest medicament de neînlocuit în cel mai scurt timp posibil și asta doar datorita proiectului ARTHERA (www.arthera.ro). Mulțumim donatorilor care fac posibila salvarea atator suflete nevinovate!”, a fost mesajul celor de la CTS BN, postat pe pagina acestora de facebook, mesaj care a venit însoțit și de un mic material video:

Adina Beudean, șefa CTS BN, ne-a declarat că acesta este primul transport de acest gen în cadrul proiectului ARTHERA și s-a arătat bucuroasă că a putut răspunde în timp util unei cereri de sânge care poate duce la salvarea unei vieți:

„Neavând o ambulanță disponibilă în ziua respectivă și fiind vorba de o urgență, nevoiea de sânge fiind una stringentă pentru pacientul în cauză, am decis ca acest transport să se efectueze cu mașina ARTHERA, căci până la urmă, de asta o avem! M-am bucurat enorm că avem această posibilitate, iar acum, în această situație, repet, de urgență, ne-a ajutat enorm de mult! Acestea sunt cazurile în care mașina donată de Asociația Civitas Mundi poate face diferența dintre viață și moarte. Concret, noi apelăm pentru transportul de sânge în alte localități la Ambulanță, însă există și momente, ca cel de zilele trecute, în care nu sunt disponibile ambulanțe atunci, pe loc. Având această variantă nu am șovăit, iar pentru că apelul de urgență a fost făcut în timpul programului, am apelat la un șofer din cadrul CTS, însă dacă se întâmpla ca urgența să fi fost în afara programului, am fi apelat tot la Civitas Mundi pentru un șofer voluntar, acolo fiind disponibili, conform unui grafic propriu intern, astfel de voluntari”, a precizat pentru stiridebistrita.ro Adina Beudean.

Titus Banc, creierul și sufletul acestui proiect, ne-a spus doar că „sunt mândru de acest proiect”, fiind prea bucuros pentru alte declarații, pe care acesta le consideră de prisos în aceste momente.

Proiectul ARTHERA este unul unic în țară, din cunoștințele noastre. Acesta a prins aripi datorită implicării membrilor Civitas Mundi, dar mai ales datorită donațiilor făcute în contul asociației de alte suflete altruiste. Însă acest proiect are nevoie în continuare de susținere, căci redevențele pentru mașina donată CTS BN trebuie plătite. Evident, atunci când donațiile nu sunt suficiente, membri Civitas Mundi reacționează ca atare.

Troți cei care doresc să susțină în continuare acest proiect eminamente altruist, sunt invitați să o facă accesând site-ul ARTHERA, acolo unde vor găsi butonul DONATE, sau prin orice mijloc pe care ei îl consideră.

Dincolo de faptul că mașina ARTHERA și-a arătat pentru prima dată eficiența, trebuie menționat și faptul că, pentru a transporta sânge, acesta trebuie să existe în banca sanguină a CTS BN. Și în această situație este nevoie de donatori, în special acum când stocurile de sânge sunt aproape inexistente.

În aceeași situație este și plasma ce se recoltează din sângele pacienților de Covid-19 vindecați, plasmă necesară tratamentelor cazurilor grave existente. Și pentru aceasta este nevoie de donatori, aici fiind vorba de pacienți vindecați de cel puțin 14 zile.

Adauga comentariu