Proiectele Bistriței sondate de Banca Mondială. Vezi care sunt prioritățile metropolitane supuse atenției de către municipalitate

Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România, în parteneriat cu Banca Mondială, au lansat o consultare publică pentru stabilirea investițiilor prioritate pentru fiecare oraș reședință de județ.

Lista proiectelor, care trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de un anume impact metropolitan, a fost cerută de inițiatorii sondajului direct de la primăriile reședință de județ. Acestea trebuie să fie incluse într-un document strategic și să fie peste un anume prag valoric calculat pentru fiecare oraș în parte, dar mai ales să nu fie identificată vreo finanțare pentru proiectul respectiv.

Astfel, Primăria Bistrița a întocmit o listă cu 10 proiecte „metropolitane”, bistrițenii având ocazia de a întocmi un clasament în funcție de importanța proiectelor respective, conform opiniei fiecăruia. După finalizarea sondajului (22 martie 2019) se va pregăti un raport, iar această listă de proiecte se va constitui într-un „Masterplan Metropolitan” pentru care se va face lobby.

Pentru Bistrița sunt înscrise următoarele proiecte:

-Rețele de piste de biciclete (legătură cu localitățile componente)


-Complexul de agrement acvatic Aquapark


-Optimizarea/modernizarea locurilor de parcări existente și realizarea de noi parcaje adiacente Centrului Istoric și în zonele de locuințe colective: M. Eminescu, Bistricioarei, Lupeni, Aleea Heniu, Piața Decebal, Piața Independenței Nord, Aleea Iasomiei și Sucevei


-Dotările tehnico-edilitare și servicii: sala polivalentă, teren de golf, pistele de ciclism, centrul hipic, patinoarul, spațiile de parcări, parcul (în cadrul Complexului sportiv și de agrement Unirea – Wonderland)


-Drumul TransRegio Sărățel – Reghin


-Drumul TransRegio Bucovina (Vatra Dornei – Bistrița)


-Autobuze electrice pe liniile de transport în comun, altele decât Linia Verde


-Construcția variantei ocolitoare Bistrița-Sud


-Centrul expozițional


-Realizarea unei lini de transport „Metrou de suprafață” Sărățel – Livezile – Prundu-Bîrgăului pe actuala infrastructură a căii ferate

După cum se poate observa, printre cele 10 proiecte înscrise în sondaj tocmai de către municipalitate sunt două care au legătură directă cu Wonderland, două drumuri transregio, parcări, piste de biciclete, autobuze „verzi”, centura „de sud”, metrou de suprafață, centru expozițional, dar nici măcar un proiect legat de educație.

Unul dintre proiectele cu cântec rămase „de căruță” este reabilitarea corpului principal de clădire al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Acesta NU este prins în cele 10 proiecte „metropolitane” deși aici învață copii din tot județul. Mai „metropolitan” ar fi un centru expozițional și prea mult trâmbițata parcare din Eminescu decât acest edificiu.

Unii ar spune că acest proiect nu s-ar fi încadrat în cerințe sau condiții, fiind vorba de proiecte pentru care nu s-a găsit altă finanțare, iar reabilitarea CNLR este „în discuție” pe la nu-știu-ce-minister. În exact aceeași situație este și Centura de Sud, un dosar uitat prin sertarele companiei de drumuri, dar care a fost prins în sondaj.

Vom vedea după data de 22 martie ce se va mai întâmpla cu aceste proiecte, care vor fi opțiunile bistrițenilor și cât din toată acestă poveste metropolitană se va pune în aplicare efectiv la Bistrița.

 

 

Adauga comentariu