Proiect indedit pe masa consilierilor locali din Bistrița: EcoPARC cu copaci plantați de cetățenii care devin părinți, sau care se căsătoresc!

Cum ar fi ca peste ani să-ți plimbi copilul într-un parc în care se află un copac ce poată numele lui?

„Copile, acesta este copacul tău! L-am sădit când te-ai născut și am avut grijă de el. E prima ta moștenire!”

Știm că sună ca o replică desprinsă din cursurile motivaționale, dar dincolo de senzația siropoasă se ascunde un proiect de hotărâre de Consiliu Local indeit, inițiat de consilierii Partidului Ecologist Român din Bistrița.

Este vorba de un EcoPARC, așa cum a fost el denumit de către inițiatori, în care să se sădească pomi, arbuști sau copaci de către cetățenii municipiului care vor să marcheze un eveniment special din viața lor: nașterea unui copil, sau chiar o căsătorie.

„Persoanele care se căsătoresc au dreptul de a planta pe domeniul public un pom fructifer, arbore sau arbust/Pentru fiecare nou născut, părinții au dreptul de a planta pe domeniul public un pom fructifer, arbore sau arbust, care va purta numele copilului” – se arată în draftul proiectului de hotărâre.

Plantarea acestor arbori sau pomi se va face pe domeniul public pus la dispoziție de către Primăria municipiului Bistrița, iar serviciile de specialitate vor proceda la identificarea spațiilor disponibile. De asemenea, în cadrul proiectului de hotărâre este prevăzut și faptul că cetățenii în cauză au dreptul de a alege un element de personalizare a pomului/arborelui plantat, fără ca acesta să afecteze creșterea plantei respective.

Conform unuia dintre inițiatori, Teodor Mârza, proiectul suportă îmbunătățiri. Dacă și alte persoane doresc să planteze un copac, aceștia sunt bine-veniți:

„Nimeni nu va restricționa pe alții să vină să planteze, având în vedere că campaniile vor fi anunțate în media de către municipalitate. Dacă acest proiect va trece, practic am oficializat plantările de copaci la Bistrița, bineînțeles în mod organizat și în fiecare primavară și/sau toamnă. Implicând comunitatea și copiii, iar pe termen mediu și lung formând mentalități ecologiste, vom crește eco awarness-ul” – a declarat Mârza pentru stiridebistrita.ro.

Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 22 august, ora 14:00. Pentru a trece acest proiect sunt necesare 11 voturi din partea consilierilor locali.

Comentarii

Balan Marius- p...

21.08.2019 22:21

Siguranta plantarilor si cresterea copacilor va fi sigura dupa plecarea in penzie a primarului supranumit primarul DRUJBA. Intrebare ; cu mineralizarea PIETEI CENTRALE cum ramane ? Dar cu groapa din parcul EMINESCU pt. niste locuri in subteran pt. rojbe cum ramane. Dar cu sutele de locasuri ale copacilor acoperiti in prezent cu biscuiti de beton(dale) cum ramane? Strazile sunt ca o gura stirba dupa ce au disparut zeci de locasuri pt. arborii de aliniament. Pana si hidrantii au fost acoperiti, asa de profesionist s-a lucrat. Oricum ideea este una salutara, dar de aici trebuie inceput. Nu prea se cunosc si nici nu se doreste indreptarea lucrurilor. Ca cam ase tovarasi edili nepriceputi la multe.

Adauga comentariu