Prețuri și de 10 ori mai mari pentru un lavoar, la Urmeniș, într-o investiție PNDL! Primarul Dumitru Tomșa susține că nu s-a „uitat ca-lumea”

Mai multe controale efectuate în localităţi unde se fac investiţii de modernizare au descoperit achiziţii pentru şcoli făcute la supra-preț, stâlpi de rezistenţă montaţi prost, lucrări de canalizare şi echipamente care există doar pe hârtie.

Povestea a apărut la știrile Pro TV. Primarii au cerut bani pentru decontarea lor, dar responsabilii au oprit de la plată peste 50 de milioane de lei din cauza neregulilor.

Inspectorii în construcţii şi corpul de control al Ministerului Dezvoltării au descoperit mai multe nereguli și în judeţul Bistriţa-Năsăud. De exemplu, la modernizarea şcolii din comuna Urmeniș, unde obiecte sanitare din toaleta şcolii costă de zece ori mai mult decât ar fi trebuit. O recunoaşte chiar primarul.

 Dumitru Tomșa, primar Urmeniș: ″La grupul sanitar era pus un lavoar normal, care costă 60 de lei şi era pus la plată 600 de lei. Am omis şi eu şi dirigintele de şantier, nu ne-am uitat ca lumea.″, a declarat Tomșa pentru știrile Pro TV. Mai mult,  pentru dispensarul din localitate, primarul a cerut decontarea a 900 de milioane de lei, deşi stâlpii de rezistenţă au fost turnaţi prost, fără respectarea proiectului tehnic, potrivit ministerului Dezvoltării. Responsabilii au descoperit probleme şi la lucrările de canalizare.

Trebuie știut faptul că:

În perioada 07 – 18 ianuarie 2020, Corpul de control al ministrului a verificat 139 de proiecte pentru care existau solicitări de plată, din partea unor unităţi administrativ-teritoriale din 8 judeţe, în valoare totală de 320.883.923 de lei, și a identificat 19 solicitări neconforme, în valoare totală de 10.103.167 lei, care vor fi oprite de la plată.

In aceeași perioadă, Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 1.497 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:

pentru PNDL I, din 215 solicitări verificate:

6 (în valoare totală de 2.162.717 de lei) au fost găsite neconforme

6 (în valoare totală de 2.437.320 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari

pentru PNDL II, din 1.282 de solicitări verificate:

43 (în valoare totală de 27.587.840 de lei) au fost găsite neconforme

18 (în valoare totală de 10.197.563 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari

 

În concluzie, în urma acţiunilor de control, vor fi oprite plăţi de peste 53 de milioane de lei.

 

”Vom plăti toate lucrările începute prin PNDL și nu vom închide niciun șantier. Singura condiție este ca lucrările să fie realizate în parametri calitativi și să nu fie constatate neconformități între acte și realitate. MLPDA acordă o atenție sporită atât cheltuirii banului public, cât și modului în care se fac aceste lucrări necesare comunităților din țară. Nu mai merge cu treaba de mântuială plătită cu banii cetățenilor!” a precizat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

La verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor. Majoritatea neconformităților privesc solicitări pentru lucrări neefectuate, deficiențe privind calitatea lucrărilor, lipsa autorizațiilor sau a unor echipamente. Acțiunea este în curs de desfășurare, iar la sfârșitul lunii, se va redacta un raport final care va fi pus și la dispoziția instituțiilor de cercetare și combatere a infracționalității

Comentarii

Macarie

03.02.2020 12:19

Am omis eu și dirigintele de șantier, nu ne-am uitat ca lumea!
Pe cine vrei să prostești primarule? 🤔🤗😂

Adauga comentariu