Presupusul scandal al măștilor pentru elevi a făcut o victimă la Bistrița: directorul unei școli a demisionat la „cererea” Inspectoratului Școlar și a Prefecturii. Între timp au sosit și măștile

În perioada 2-12 iunie sunt programate cursurile de pregătire pentru elevii claselor terminale, respectiv a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, cursuri ce se vor desfășura în școli. Una din prevederile legate de măsurile de protecție în această situație este și distribuirea gratuită a măștilor către elevi și cadrele didactice.

Directorul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, profesorul Mihai Cosma (foto), în timpul pregătirilor școlii pentru aceste activități, văzând că măștile promise de guvern nu au ajuns la destinație, a îndemnat profesorii din unitatea de învățământ să nu se prezinte marți, 2 iunie, la școală, pentru începerea cursurilor de pregătire cu elevii claselor a VIII-a.

Informația a ajuns și la urechile proaspătului inspector școlar general, Mihai Mureșan (foto jos), „pe surse” și nu din gura directorului, fapt care l-a făcut pe șeful ISJ să-i ceară demisia lui Mihai Cosma. Mureșan susține că a „contramandat” ordinul directorului de la „Lucian Blaga” și a asigurat cadrele didactice din școală că măștile vor ajunge în timp util în unitate:

„Administratorul ISJ a fost contactat de furnizorul de măști din București. Măștile sunt încărcate, pleacă din București și mâine (n.r. – sâmbătă) la 10.30 ajung în Bistrița. Așadar, măștile vin, i-am informat pe profesorii de la Școala Gimnazială Lucian Blaga despre acest lucru. Domnul Cosma a făcut o greșeală pentru că, fără să mă consulte, le-a spus să nu vină la școală că nu sunt măști. Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății conține trei părți, atribuții ale ISJ, DSP și ale unităților de învățământ. Atunci când un director are o ideea legată de aceste prevederi, datoria lui este să mă sune, să-mi spună ce intenționează. Eu îi puteam spune că, azi dimineață, la videoconferința cu ministrul am aflat că, spre anumite județe porniseră deja camioanele cu măști. Dacă mi-ar fi dat mie telefon, știa foarte bine că nu are niciun rost să spună prostiile alea. Eu cred că demisionează. Asta ar trebui să facă. Îi aștept demisia”, a spus inspectorul școlar general Mihai Mureșan, citat de timponline.ro.

Nici prefectul județului, Stelian Dolha, nu a putut să treacă peste acest incident, cerându-i, la rândul său, demisia lui Mihai Cosma, declarându-se dezamăgit că ”un director își permite să saboteze procesul de învățământ”.

Mihai Cosma nu a putut fi contactat, însă acesta a transmis un mesaj către timponline.ro că spunând că ”mi s-a cerut demisia, am scris-o și asta e”, precizând că are unele probleme de sănătate și este sub supraveghere medicală.

Între timp au sosit și măștile promise de guvernanți, ce-i drept nu în totalitate ci doar jumătate din cantiatea necesară:

„156.000 de măști de protecție au ajuns în județul Bistrița-Năsăud pentru absolvenți! Este vorba de măștile de protecție achiziționate de Ministerul Educației, măști ce vor fi puse la dispoziția elevilor și profesorilor care merg la școală începând cu săptămâna viitoare. Acestea au ajuns la Inspectoratul Școlar Județean astă noapte, iar în cursul acestei zile vor fi distribuite către toate unitățile de învățământ din județ unde sunt reluate cursurile”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului, precizându-se și faptul că „măștile de protecție recepționate astă-noapte reprezintă aproximativ jumătate din numărul total pe care Ministerul Educației le are în vedere pentru a asigura necesarul acestui produs la noi în județ pentru perioda imediat următoare. Necesarul de măști va fi completat cu încă o tranșă”.

Surse din interiorul unității de învățământ susțin însă că la mijlocul acestui presupus scandal al măștilor sunt, de fapt, clinciuri și interese politice, fiind acuzat atât directorul școlii pentru refuzul de comunicare directă cu Inspectoratul Școlar, dar și „rapiditatea” prin care facorii de decizie din vârful ierarhiei au cerut demisia lui Cosma.

 

Adauga comentariu