Presiuni și intimidări din partea Poliției Locale pentru a se menține un MONOPOL în cazul serviciilor de deratizare! Cum dezinformează Primăria și de ce nu se modifică o Hotărâre de CL ambiguă și neconformă

Odată cu sosirea anotimpului cald încep și problemele cauzate de micii dăunători „sociali” – tânțari, goange și gândaci. Pentru a preîntâmpina astfel de neplăceri, asociațiile de proprietari și/sau locatari își pregătesc deja contractele pentru serviciile cunoscute ca DDD.

Deratizarea, dezinsecția și dezinfecția – acestea sunt cele trei servicii pentru care orice operator economic și mai ales asociațiile de proprietari/locatari sunt obligate să le acopere pe baza unui contract cu o firmă licențiată în acest sens.

Conform Primăriei Bistrița, singura licențiată și îndreptățită să facă aceste lucrări este Direcția de Servicii Publice din cadrul municipalității:

„În acest moment, în Bistrița, am rămas singurii care avem licență! Toți ceilalți operatori pot efectua aceste servicii la nivelul privat, de stropit vreo grădină sau în interiorul unui apartament, într-o curte, dar nu la nivelul unei asociații de bloc, de exemplu, unde ești obligat ca operator să deții o astfel de licență” – a declarat pentru stiridebistrita.ro purtătorul de cuvânt al PMB, Mihai Ruști.

Operatorii privați din domeniul DDD susțin însă altă versiune a acestei povești cu ițele destul de încâlcite. Aceștia susțin că și ei dețin licența din partea forului național care reglementează aceste situații, respectiv din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), dar că există intimidări și presiuni din partea serviciilor din cadrul Primăriei prin care se induce ideea că numai DSP-ul are acest drept și ca urmare se forțează semnarea de contracte cu aceștia:

Primăria Bistrița și-a impus un monopol legat de aceste servicii DDD prin agenții pe care-i trimite pe teren, și anume Poliția Locală, care se duc cu hârtia în mână în diferite locații ale agenților economici sau la asociații și îi obligă să încheie contracte cu ei! Așa își impun ei monopolul, cu presiuni către președinții de asociații, cu intimidări – a declarat pentru stiridebistrita.ro unul dintre administratorii de firmă specializată în servicii DDD.

Municipalitatea „apelează” la o Hotărâre de Consiliul Local emisă la sfârșitul lunii februarie 2018 prin care, foarte evaziv, se deleagă propria instituție pentru a efectua aceste servicii. Este vorba de HCL 34/2018 care are prevăzut la Art.1 următoarele:

„Se aprobă darea în administrare prin gestiune directă, a activităţii de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, pe raza municipiului Bistriţa către Direcţia Servicii Publice Bistriţa”.

Un alt operator DDD din Bistrița ne spune aceeași poveste:

„Și noi facem contracte cu asociațiile de locatari, dar acum numai Primăria face. Nu este adevărat faptul că numai ei sunt licențiați! Și noi avem licență! Primăria însă a făcut o Hotărâre de Consiliu Local prin care și-au atribuit lor aceste servicii. Eu cred că așa ceva nu este permis, există o lege a monopolului, a concurenței”.

Reprezentații municipalității recunosc acest monopol și încearcă să dreagă busuiocul prin invocarea unui ordin al ANRSC prin care și alți operatori DDD ar putea să efectueze astfel de lucrări:

„Față de HCL 34/2018 noi va trebui să facem o modificare în viitorul apropiat. A intervenit un ordin din partea ANRSC, din noiembrie 2018, Ordinul 520, care permite și altor operatori să presteze activități de genul DDD. Pe fosta legislație, pe baza căreia s-a făcut HCL 34/2018 era vorba de un operator unic. Acest Ordin spune că pot și alți operatori să presteze aceste activități cu condiția să fie licențiați. La nivel de Bistrița suntem singurii care avem licență” – a reiterat Mihai Ruști.

În această perioadă se încheie contractele de tipul DDD. Președinții asociațiilor de proprietari/locatari sunt presați și intimidați să încheie contractele cu municipalitatea, mai bine spus cu DSP-ul.

„Stau cu contractele încă nesemnate, nu știu ce să fac! Nu cred că e normal să execute aceste lucrări numai Primăria, am mai lucrat cu ei și e o bătaie de joc! Stropesc cu apă care miroase tare pe moment, dar care nu are absolut niciun efect. De ce nu ne lasă să ne alegem prestatorul, căci tot noi plătim, din banii din asociație, deci am avea acest drept de a ne alege calitativ operatorul...” – ne-a declarat un președinte de asociație care, la fel ca și operatorii DDD, preferă să rămână într-un con de umbră în ceea ce privește identitatea.

După cum a spus și reprezentantul municipalității, în urma emiterii Ordinului ANRSC, Consiliul Local ar fi trebuit de urgență să modifice HCL 34/2018 pentru a nu mai lăsa loc de interpretare în această problematică. Ordinul a fost emis în noiembrie 2018, iar acum, la mijlocul lui martie 2019, încă nu este modificată HCL.

Oare se așteaptă încheierea contractelor cu DSP-ul și abia după să se opereze modificarea respectivă?

În fapt, conform unor surse din interiorul municipalității, contractele pentru serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție se pot încheia cu orice firmă care deține licență în acest sens. DSP-ul este doar una dintre aceste firme și nimeni nu poate fi obligat să semneze (numai) cu această instituție!

 

Primăria Bistrița a prestat, la nivelul anului 2018, prin Direcția de Servicii Publice, următoarele lucrări DDD:

 

Deratizare interioară

      Deratizarea interioară s-a efectuat pe o suprafaţă de 184870 mp. Operaţia s-a executat în următoarele spații închise:

       -20 de şcoli                                    -3 tratamente

       -26 de creşe şi grădiniţe                -3 tratamente

       -22 de clădiri ale primăriei             -2 tratamente

      - 11 blocuri de locuinte sociale       -2 tratamente

       -20 persoane juridice                     -1 tratament

       -163 asociații locatari/proprietari   -2 tratamente

    La unele școli și grădinițe, si la locuintele sociale,s-a intervenit de mai multe ori, în funcție de situație.

 

Deratizare exterioară

      Deratizarea exterioară s-a executat pe o suprafaţă de 34572 mp. Spațiile deschise tratate,au fost :

      -căminele reţelelor de apă şi canalizare  -1 tratament

      -pieţe agroalimentare                               -4 tratamente

      -puncte colectare deşeuri menajere        -1 tratamente

      -locații semnalate de cetățeni                  -1 tratament

 

Dezinsecţie interioară

      Dezinsecţia interioară s-a executat pe o suprafaţă de 604585 mp .Operaţia s-a efectuat în următoarele spații închise:

       -20 de şcoli                                     -4 tratamente

       -26 de creşe şi grădiniţe                 -4 tratamente

       -22 de clădiri ale primăriei              -2 tratamente

      - 11 blocuri de locuinte sociale       -3 tratamente

       -20 persoane juridice                      -1 tratament

       -163 asociații locatari/proprietari    -2 tratamente

Au fost şi cazuri când s-a intervenit de mai multe ori, în funcţie de situaţie.

 

Dezinsecţie exterioară

       Dezinsecţia exterioară s-a executat  pe o suprafaţă de 2997480  mp.,din care cu atomizoare-928480 mp.,si cu generatorul de ceata termica  2069000 mp.

     Locatiile au fost urmatoarele:

      -spatii de agreement                                                                       -3 tratamente  

      -spații verzi aferente străzilor din municipiu                               -3 tratamente

      -spații de joacă,pieţe agroalimentare,                                        -4 tratamente       

      -spaţii verzi din jurul blocurilor, curți grădinițe și școli                -2 tratamente   

 

 

Adauga comentariu