Prescripția electronică (SIPE) intrată în comă! Aplicația prin care se eliberează rețetele nu funcționează de joi, la mijloc fiind „necuratul”. Cum se descurcă cei cu boli acute

Începând de ieri, joi, 3 mai 2018, aplicația prin care se emit și eliberează rețetele farmaceutice nu funcționează, caz deosebit de grav având în vedere faptul că rețetele eliberate chiar și offline de medici, în anumite cazuri, au valabilitate de doar 48 de ore.

O astfel de situație nu a mai fost semnalată din anul 2016, iar dacă au mai apărut anumite simcope în funcționarea acestei aplicații, acestea au fost scurte, de una sau două ore. Prescripția electronică (SIPE) se referă la urcarea efectivă a unei rețete farmaceutice în baza de date, acesta fiind făcută de medicul emitent, în general de către medicii de familie. Aceștia au însă posibilitatea de a emite o rețetă offline, adică o rețetă clasică, pe suport de hârtie, cu care bolnavul poate merge la farmacie pentru ridicarea medicamentelor prescrise.

Însă și aici apare aceeași problemă. Softul nu funcționează! Dacă medicul de familie poate emite rețeta offline, farmacistul nu poate elibera medicamentele înscrise fără a „urca” această rețetă în baza de date. Același soft face, de fapt, imposibilă eliberarea efectivă a medicamentelor prin nefuncționalitatea acestuia.

Voci provenite din mediul online, acolo unde informaticienii au un anumit cuvânt, spun că această deficiență a aplicației SIPE esta cauzată de o defecțiune majoră în structura hardware a serverelor ce găzduiesc aplicația Casei de Asigurări de Sănătate, cu alte cuvinte „niște hekărași au bușit câteva harduri”, conform unor replici de pe forumurile de specialitate.

Dacă problema nu se va rezolva azi, vineri, 4 mai, s-ar putea și s-ar impune niște penalități zdravene celor care asigură mentenanța acestor aplicații, daunele produse fiind enorme. Numai dacă ne găndim la faptul că o rețetă eliberată în cazuri de boli acute sau subacute este valabilă 48 de ore, iar emiterea unei noi rețete nu mai este posibilă în următoarele 30 de zile, atunci cu siguranță cineva are de pierdut, iar acel cineva este tot amărâtul de bolnav!

Vom vedea luni dacă această problemă s-a remediat sau nu! Conform surselor noastre, situația este generalizată la nivel de țară, nu numai la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Adauga comentariu