PREMIERĂ – Primul spectacol folcloric cu BIS la reprezentație: Concertul Aniversar 33 & 3, Cristina Retegan și Ansamblul „Dor Românesc”!

În istoria recentă a Bistriței doar un singur nume a reușit ca după punerea în vânzare a biletelor și epuizarea rapidă a acestora să fie nevoie de încă o reprezentație, datorită numărului mare de spectatori: Direcția 5!

O astfel de performanță au reușit acum și cinașii dansatori ai Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” care, împreună cu beclenara Cristina Retegan, au reușit să epuizeze toate biletele spectacolului și au fost nevoiți să repete reprezentația pentru a mulțumi și restul spectatorilor.

Este vorba de un spectacol aniversar, cu o dublă semnificație. Conform unui obicei deja devenit tradiție în cadrul Ansamblului Dor Românesc, fiecare solist poate să-și organizeze un spectacol aniversar, de ziua lui, în care să își invite colegi iubitori de folclor, dar nu numai.

Acum este rândul Cristinei Retegan, o artistă foarte îndrăgită atât în județ cât și în afara lui. Cristina s-a născul la Beclean, acolo unde și-a început și cariera folclorică, fiind atât dansatoare cât și solistă a Clubului Elevilor din orașul de pe Someș:

„Am fost cooptată de la vârsta de 7 ani în cadrul Clubului de regretatul George Harosa, directorul Ansablului Someșul din Beclean. Am participat la mai multe turnee și concursuri de gen din țară, iar punctul culminant al carierei mele până la acest moment este câștigarea trofeului „Tezaur Folcloric – Moștenitorii”, prezentat de Mărioara Murărescu, alături de Anuța Motofelea și Nicu Cioancă. După acest moment am fost cooptată, atât eu cât și colegii mei, de către domul Nicolae Gălățean în cadrul Ansamblului Profesionist Dor Românesc” – ne-a povestit Cristina Retegan.

Artista este angajată a Centrului Județean pentru Cultură, în cadrul Ansamblului „Dor Românesc”, din anul 2003. În tot acest timp de la integrarea sa în acest ansamblu profesionist, Cristina Retegan a susținut nenumărate reprezentații alături de nume ca Matilda Pascal-Cojocărița, Ștefan Cigu, Alexandru Pugna, precum și de regretata doamnă a câtecului popular bistrițean – Valeria Peter Predescu.

Cristina speră ca în această dublă reprezentație, care va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, în sala Valeria Peter-Predescu a Centrului Cultural Dacia din Bistrița, începând cu orele 15:00, primul spectacol, bis-ul fiind programat pentru ota 18:00, să demonstreze faptul că își merită locul pe această scenă și în acest ansamblu:

„Vreau să dovedesc că am evoluat în bine de-a lungul carierei și mama mea, de acolo de unde este, să fie mândră de mine” – a spus plină de emoții Cristina Retegan.

Solista ansamblului împlinește 33 de ani, dar pe lângă această aniversare mai este una, legată de împlinirea a trei ani de zile de la prima reprezentație publică a ansamblului de dansuri „Dor Românesc”. Șeful serviciului coregrafie din cadrul CJC BN, Adrian Pascu, este cel care a înființat această echipă și care deja formează și tinere vlăstare:

„În aprilie 2016 am urcat prima dată pe o scenă cu dansatorii Ansamblului profesionist Dor Românesc, grupa de dansuri fiind înființată în luna decembrie 2015. La trei ani de zile după acel prim spectacol, cu o muncă titanică în spate, acolo unde se însumează mii de ore de repetiții, am reușit să organizăm acest spectacol care, spre surprinderea noastră, va avea două reprezentanții datorită numărului mare de spectatori doritori. Înseamnă mult pentru noi faptul că trebuie să repetăm un spectacol! Înseamnă că suntem iubiți și apreciați” – a declarat coregraful Adrian Pascu.

În spectacol sunt invitați Ioan Dordoi, Felix Gălan, Alexandru Pop, Anuța Motofelea, Nicu Cioancă, Laura Erhan, Lenuța Filipoi și Mădălina Mîrza. Coloana sonoră va fi asugurată de orchestra profesionistră „Dor Transilvan” condusă de maestrul Ștefan Cigu, iar spectacolul va fi prezentat de Oana Matei și Menuț Maximinian.

 

Adauga comentariu