Prejudicii de aproape 500.000 lei la DGASPC BN! Angajații au folosit prea mult telefoanele și s-au plimbat aiurea pe banii instituției

Pe lângă neregulile depistate în curtea primăriilor din Bistrița-Năsăud, inspectorii Curții de Conturi au constatat probleme și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud (DGASPC BN). Potrivit raportului dat recent publicității, prejudiciile constatate la această instituție se cifrează la peste 470.000 lei, iar abaterile financiar contabile la aproape 1,7 milioane lei.

 

 

În anul 2016, DGASPC BN a efectuat plăți peste normele legale în ceea ce privește consumurile colective din instituțiile publice, creându-se astfel un prejudiciu în valoare de 263.000 lei. Este vorba mai precis de depășirea valorii abonamentelor telefonice pentru telefoanele de serviciu, precum și decontarea de servicii telefonice care nu aveau legătură cu îndeplinirea sarcinilor de serviciu, dar și decontarea nejustificată a unor cheltuieli de deplasare și cazare pe perioada unor delegații, care au execdat cadrului legal.

De asemenea, s-au efectuat plăți nelegale pentru achiziții de produse agricole în baza unor documente interzise, în acest caz prejudiciul cifrându-se la 174.000 lei, în timp ce alți 18.000 lei reprezintă plăți nelegale în numerar către persoane fizice fără documente justificative.

Inspectorii Curții de Conturi au mai constatat prejudicii în valoare de încă 16.000 lei are provin din decontarea nelegală a unor bilete de călătorie acordate în baza Legii nr.448/2006 pentru perioade în care persoanele cu handicap se aflau internate în spital – 2.000 lei, angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor prestații sociale persoanelor cu handicap care la data acordării erau decedate – 4.000 lei, angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor servicii telefonice care depășesc valoarea abonamentului – 4.000 lei, decontarea eronată a unor cheltuieli de cazare și deplasare prin nerespectarea prevederilor legale – 5.000 lei și decontarea unor materiale prin situații de lucrări la un preț mai mare decât prețul de achiziție – 1.000 lei.

 

În ceea ce privește abaterile financiar-contabile, potrivit raportului acestea se cifrează la 1.692.000 lei. Cea mai mare sumă, de 1.484.000 lei, o reprezintă menținerea nejustificată în soldul contului 231 ”Active fixe corporale în curs de execuție” a obiectivelor de investiții recepționate și puse în funcțiune. De asemenea, alți 112.000 lei reprezintă înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor debite reprezentând contribuții persoane vârstnice și persoane cu handicap, 96.000 lei sunt plați în numerar care depășesc plafonul zilnic legal, iar 66.000 lei reprezintă necalcularea, nereținerea, nedeclararea și nevirarea la bugetul consolidat a impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, cu reținere la sursă, aferente achizițiilor de produse agricole efectuate pe bază de borderouri de achiziție.

 

 

Comentarii

Balan Marius- i...

27.02.2018 12:50

Fomei faine pe -acolo. Nici nu ma mir ca s-au  depasit servicile de telefonie mobila. 

Adauga comentariu